Въвеждането на зеления сертификат е закъсняла мярка. Това каза в

...
Въвеждането на зеления сертификат е закъсняла мярка. Това каза в
Коментари Харесай

Проф. Аргирова обясни разликата между придобит имунитет след ваксинация и след боледуване

Въвеждането на зеления документ е закъсняла мярка. Това сподели в ефира на Радио София вирусологът проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на опазването на здравето.

„ Трябваше да бъде през цялото лято тази мярка да съществува. От тази заповед произтичат неща, с които не съм изключително съгласна. Никак не съм съгласна, че след първата от две имунизационни дози ще се издава някакъв документ, с който хората да могат да излизат на открито “, сподели проф. Аргирова.

По думите ѝ, няма дискриминация за хората, които имат антитела от естествено преболедуване на Covid-19. Проф. Аргирова изясни каква е разликата сред добития имунитет след имунизация и след преболедуване.

„ Когато човек се болести по натурален път с вируса, целият вирус влиза в него. Организмът и имунната система се стараят да образуват антитела против всички белтъци на вируса, а те са 29 или 30. Когато имаме работа с ваксина, тогава ние вкарваме един или два белтъка в организма, само че този белтък е строго прецизиран кой е. Точно се знае за какво е той, тъй като чакаме против него да се образуват не просто антитела, а такива, които ще ни протектират против бъдеща зараза и бъдещо нахлуване на вируса. В този подтекст, антителата, които се образуват след естествено заразяване с вируса, те са общо огромен куп от антитела, по отношение на разнообразни белтъци, само че измежду тях може и да няма от тези предпазващи или както ние ги назоваваме обезвреждащи антитела. Това е цялата работа – човек може да има доста антитела, само че те да не са с предпазваща функционалност “, изясни проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ това е повода да не се издава зелен документ на хора с антитела.

По отношение на периода, в който имунизациите пазят, проф. Аргирова сподели:

„ Досега са минали 10 месеца след първата имунизация против Covid-19. В научните списания се твърди, че имунизациите, които в този момент се употребяват, ще ни пазят две години. Така или другояче, тези две години още не са минали, даже цяла една не е предходна. Виждаме, че има предотвратяване към този момент осем месеца “.

Проф. Радка Аргирова предвижда, че България ще остане огнище на Covid, което непрестанно ще се мести по области и места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР