Във вторник природният газ по тръбопровода Ямал-Европа, който по принцип

...
Във вторник природният газ по тръбопровода Ямал-Европа, който по принцип
Коментари Харесай

Природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа" продължава да тече в обратна посока повече от месец



Във вторник природният газ по тръбопровода " Ямал-Европа ", който по принцип транспортира съветски газ на запад към Европа, продължава да тече повече от месец в противоположна посока - на изток от Германия към Полша, въпреки и да има известно понижаване на газовия поток, демонстрират утринни данни на немския мрежов оператор Gascade, представени от Ройтерс.

От 21 декември 2021 година насам газовата връзка сред Полша и Германия работи в противоположен режим, пренасяйки природен газ от запад на изток, което способства за възходящия ценови напън върху европейските цени на синьото гориво.

През газопровода " Ямал-Европа " по принцип се реализира към една шеста от естествения годишен експорт на съветски газ за Европа и Турция.

Във вторник (25-и януари) газовите размери на изток възлизат на към 9,67 милиона киловатчаса в час (kWh/h) - намаляване по отношение на 11,93 милиона kWh/h през предходните 10 часа, като се чака да останат в реверсивен режим при същите размери най-малко до ранните часове на сряда, демонстрират данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница.

В същото време обаче портативната мощ на съветските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, различен главен маршрут за синьото гориво към Европа, нараства до най-високо равнище от 1-ви януари и възлизат на 446 332 мегаватчаса (MWh) дневно.

Въпреки това нарастване, портативната мощ към момента остава надалеч под равнищата от над 900 000 MWh дневно, регистрирани през първите три седмици на декември 2021 година и с към 38% под осредненото равнище през 2021 година, демонстрират данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, представени от Ройтерс.

Вчера европейските цени на природния газ се покачиха за малко до едноседмичен връх от 95 евро за мегаватчас, преди обаче да върнат обратно, като днешната търговия на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF започва с ценово намаляване от над 4% към 89 евро за MWh.

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)



Анализаторите на Goldman Sachs предизвестиха, че вносът на съветски природен газ в Европа може да бъде спрян за неопределен срок, в случай че газопроводът " Северен поток 2 " бъде обиден от наказания на Запада по отношение на Москва, до момента в който ескалиращото напрежение по остана НАТО-Русия поради украинската рецесия може да увеличи рисковата награда и да тласне цените на газа до нови рекордни равнища.

Вчера Западът повтори предизвестията за мощен негов отговор на допустима инвазия на Русия в Украйна, като немският канцлер Олаф Шолц добави, че е подготвен да разиска прекъсването на към момента неработещия газопровод " Северен поток 2 ". Канцлерът обаче също по този начин прикани за нерешителност, като се имат поради трагично ниските равнища на предпазване на природен газ в европейските газови складове.

Нивата на съхранявания в европейските складове природен газ пък са под междинните за пет години, като купувачите предизвиква изтеглянето на газ от запасите, вместо да се заплащат по-високи цени за съветски доставки, показват анализатори.

Междувременно Европейската комисия разиска с сътрудници, а точно Азербайджан и Съединени американски щати, способи за увеличение на доставките на природен газ за блока при възможна ескалация на украинската рецесия. Азиатските страни пък покачиха интереса си към товари на полутечен природен газ заради по-студеното време.

Трансадриатическият газопровод (TAP) е подготвен да разшири потенциала си една година авансово, в случай че е належащо, с цел да отговори на търсенето на пазара, сподели ръководещият шеф Лука Шиепати в изявление пред италианския ежедневник Il Messaggero, оповестено във вторник.

" Предложихме на пазара да ускорим периодите. Готови сме да разтеглим потенциала си една година авансово “, сподели Шиепати пред вестника, добавяйки, че TAP е подготвен да стартира да подписва транспортни контракти от 1-ви октомври, в случай че пазарът изиска това.

TAP се намира на последния стадий от план на стойност 40 милиарда $, наименуван " Южен газов кулоар ". Заинтересованите страни в TAP са British Petroleum (BP) и Snam с дялове по 20% всеки, плюс Fluxys с дял от 19%, Enagas с 16% и Axpo с 5%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР