Във вторник Nvidia приключи търговската сесия с оценка от над

...
Във вторник Nvidia приключи търговската сесия с оценка от над
Коментари Харесай

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.

Във вторник Nvidia завърши комерсиалната сесия с оценка от над 1 трлн. $, трансформирайки се в седмата американска компания, достигнала този статут.    Акциите на производителя на чипове се покачиха със 181% през тази година, напомня The Wall Street Jоurnal, подхранвани от взрива на изкуствения разсъдък, за който основният изпълнителен шеф Дженсън Хуанг неотдавна съобщи, че слага началото на " нова компютърна епоха ".    Големите софтуерни компании и стартъпи харчат милиарди долари за технологии за изкуствен интелект и Nvidia е един от главните бенефициенти на тези вложения, защото нейните полупроводници се преглеждат като основни за построяването на най-големите и мощни системи за изкуствен интелект.    Това оказа помощ на производителя на чипове да се причисли към другите софтуерни колоси - Apple, Microsoft, Alphabet, компанията майка на Гугъл, и Amazon.com, които също са в листата на фирмите с над 1 трилион $ пазарна капитализация. Компанията майка на Фейсбук - Meta Platforms, и Tesla в един миг също надвишиха това равнище, макар че от този момент цените на акциите им паднаха.   

На процедура във вторник Nvidia за първи път се оказва над прага от 1 трилион $ при затварянето на сесията в историята си. Компанията мина тази граница в границите на дневната търговия на 30 май, само че акциите ѝ в последна сметка затвориха под цената от 404,858 $, нужна за постигане на зашеметяващата пазарна капитализация.

В рамките на вчерашния ден акциите на компанията са се търгували на равнище от 410,22 $, поскъпвайки с 3,9% за 24 часа и давайки на Nvidia оценка от почти 1,01 трилиона $. 
История на успеха    Основаната през 1993 година Nvidia в началото се концентрира върху подобряването на компютърната графика. През първите години нейният създател Дженсън Хуанг има проблеми с набирането на рисков капитал, защото вложителите не имат вяра, че целевият му пазар - компютърните игри, в миналото ще се наложи като бизнес фактор.    " Развлекателната стойност на компютърните игри беше доста явна за мен и можех да си показва по какъв начин това се трансформира в доста огромен пазар и доста огромна промишленост, само че за доста хора, които бяха по-възрастни от мен, тази сензитивност не съществуваше ", споделя Хуанг по време на лекция в Станфордския университет.   

И се оказва прав, вследствие на което по-късно през 90-те години и първото десетилетие новия век Nvidia се трансформира в мощна компания в региона на чиповете за видеоигри и става синоним на работещите безпрепятствено графики с висока разграничителна дарба. 
От самото начало компанията от Санта Клара, Калифорния, проектира чипове, само че не ги създава, а разчита на контракти с производители като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics. Но постоянно нейните модели са измежду най-модерните процесори в полупроводниковата промишленост.    Преди към 16 години, когато Хуанг отваря чиповете на компанията за цели отвън компютърната графика, Nvidia прави внезапен завой. Учени и инженери стартират да ги употребяват за физични симулации и в последна сметка за калкулации на изкуствен интелект, където те се оказват изключително положителни.    През последните години компанията се разраства още повече, навлизайки в области като доставката на чипове за коли, доста от които разчитат на AI функционалности за самоуправление. Оттогава бизнесът, ориентиран към центровете за данни с изкуствен интелект, надминава подразделението за игри като главен източник на доходи на компанията.     

На 24 май Nvidia оповестява, че чака да записва към 11 милиарда $ продажби през настоящото си фискално тримесечие, което е връх в нейната история. Тази прогноза надмина упованията на анализаторите и води до 24% скок в цената на акциите на компанията на идващия ден. 
Това стимулира Хуанг да разгласи по време на неотдавнашна конференция в Тайван, че светът на компютрите е в зората на нова епоха, съобразена с развиването на изкуствения разсъдък, в чийто център са графичните процесори на Nvidia. Според визията на Хуанг тази епоха съставлява спиране на остарелия модел, който разчита в огромна степен на централния процесор като изчислителна машина.    " Във всяка една изчислителна епоха можете да вършиме разнообразни неща, които не са били вероятни преди ", споделя той. " И изкуственият разсъдък сигурно е това, което отключва новите благоприятни условия през днешния ден. "     И думите му са доказани от Стейси Расгон, анализатор в региона на полупроводниците в Bernstein Research, който споделя: " ChatGPT беше събитие, което отвори очите на хората. Това беше първият път, когато елементарният човек от улицата можеше да се допре до изкуствения разсъдък и да види, че той е потребен и може да се вършат доста неща с него. "     И вложителите са разчувствани от капацитета за облага на избухливото развиване на технологията. Техният възторг оказа помощ на показателя Nasdaq Composite да изпревари по-широкия фондов пазар и да способства за мощните облаги на доста от най-големите софтуерни компании в света.     

Конкуренция 
Основният противник на Nvidia в предишното беше Advanced Micro Devices (AMD), която също създава високотехнологични чипове за компютърна графика. И тази конкуренция може да бъде възобновена, защото AMD разгласи ново потомство процесори.     Друг противник е Intel. Той създава лични графични процесори, също особено ориентирани към изкуствения разсъдък.     Съществуват и голям брой започващи компании, които имат упоритостите да се влеят на този обещаващ пазар, само че Nvidia остава първата огромна компания за чипове, която обърна взор към изкуствен интелект. А това ѝ дава доста преимущество пред нейните съперници.      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР