На южното крайбрежие на гръцката столица ннабира скорост дългоочакван план

...
На южното крайбрежие на гръцката столица ннабира скорост дългоочакван план
Коментари Харесай

В Гърция изграждат най-големия умен град в Европа

На южното крайбрежие на гръцката столица ннабира скорост дълго чакан проект за трансформиране на някогашното летище на Атина в най-големия " интелигентен " град в Европа - Ellinikon, оповестява БНР с позоваване на Блумърг.

След десетилетие отлагания се появява визията за Ellinikon. Марина Тауър, който скоро ще бъде първият небостъргач в Гърция, стартира да се издига. Изграждат се стоманени скелети на жилища. Близо до яхтеното пристанище, с аспект към Сароническия залив от едната страна и небостъргача от другата, към този момент се оформя визията бъдещия " интелигентен " град, който ще включва открити пространства, устойчиви енергийни източници и обилие от зелени площи, които сега липсват в Атина.

" Имаше целесъобразно съмнение " в ранните дни на плана, уточни в изявление за Блумбърг Одисеас Атанасиу. Той е е основен изпълнителен шеф на Lamda, компанията, стояща зад многофункционалната разработка.

Разположен на 6200 акра, на 20 минути път с кола отвън Атина, Ellinikon ще преобрази както бреговата линия, по този начин и цяла Гърция. Това е план, който нормално се вижда в Китай или Обединените арабски емирства, и е знак за следкризисното възкръсване на Гърция и последвалия възторг на вложителите. Разработчиците предвиждат, че построяването на плана ще добави 2,5 процентни пункта към Брутният вътрешен продукт на Гърция, ще сътвори до 80 хиляди нови работни места и ще генерира данъчни доходи за повече от 10 милиарда евро след завършването му през 2037 година

Очаква се също по този начин да притегли в допълнение един милион туристи годишно, които ще могат да избират сред хотел Mandarin Oriental и интегриран казино-курорт.

Туристическият бранш на Гърция се възвърне след ерата на Covid-19, като през предходната година страната беше посетена от 32 туристи, а 2024 година на път да означи рекорден брой визити.

За тези, които желаят да останат за непрекъснато, към този момент са оповестени за продажба 243 жилища в квартала, наименуван " Малката Атина ", като 140 към този момент са резервирани. Апартаментите в Marina Tower, вилите и жилищата на брега на морето бяха разпродадени първи, а компанията Lamda разгласи по-рано този месец, че приходите от продажбата на парцели възлизат на 641 милиона евро към предишния март. По-голямата част от купувачите са били гръцки жители и се чака градът да приюти до 20 000 души в към 10 000 резиденции през идващите 13 години.

Жителите на Ellinikon ще имат достъп до учебни заведения, паркове, офиси, магазини и даже плажа за по-малко от четвърт час, поради което обитаемото място се дефинира като така наречен " 15-минутен град ". Софтуер за наблюдаване на отпадъците, водата и енергийните услуги ще бъде разпилян в целия комплекс.

" Това е образован (умен) град от край до край ", сподели Атанасиу, като добави: " Ние обичаме да го назоваваме " Рая с пощенски код ". "

До края на лятото седем нови жилищни здания ще се виждат от брега, дружно с небостъргача, който е в развой на разработка. До края на годината този небостъргач ще доближи 100 метра височина, а броят на крайбрежните жилищни здания в развой на създаване ще скочи до 15. До края на 2025 година ще бъдат отворени за общественосттаспортен център с футболни стадиони, тенис кортове и плувните басейни.

" До Коледа на 2026 година желаеме притежателите към този момент да живеят в къщите си ", сподели Атанасиу.

Докато стопанската система на Гърция се възвръща от траялата десетилетие рецесия, възобновеният интерес идва и от страна на вложителите. През последната година страната получи статут на капиталов клас от две от трите огромни рейтингови компании и вложителите се стекоха към Атинската фондова борса по време на сполучливото първично предложение на акции (IPO) на интернационалното летище в Атина и продажбата на дялове в главните банки в страната.

Има аргументи да се мисли, че Ellinikon ще бъде печеливша инвестиция от тук нататък. Купена от гръцката страна за 915 милиона евро през 2014 година, компанията Lamda се върна на облага през 2023 година, като крайбрежните резиденции в този момент се продават за цели 15 000 евро на квадратен метър.

" Има голяма скрита стойност в резултатите на компанията ", твърди Атанасиу.

Офертите за имоти към мола и офисите също надвишават 2000 евро на квадратен метър, означи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР