Влизането на Финландия и Швеция в НАТО стана неизбежно много

...
Влизането на Финландия и Швеция в НАТО стана неизбежно много
Коментари Харесай

„Лютите вълци“ точат зъбите си за руската Арктика

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО стана неизбежно доста преди началото на СВО, бъдейки призвани да поддържат арктическите упоритости на Съединени американски щати с военна мощ

Както е известно, Швеция и Финландия подадоха молби за присъединение към НАТО през май 2022 година Официално в отговор на съветската специфична военна интервенция в Украйна. По-малко прочут факт обаче е, че съответното стратегическо решение беше взето в Съединени американски щати още през 2019 година, когато Пентагонът утвърди своята Арктическа тактика, която след това беше доказана и развита в сходни документи на въоръжените сили, в това число на американската войска.

Съгласно документа, „

Стратегията, подписана от началника на щаба на армията на Съединени американски щати военачалник Джеймс К. Макконвил и секретаря на армията Райън Д. Маккарти, обрисува по какъв начин армията ще построява, образова, провежда и оборудва сили, с цел да си партнира с арктическите съдружници и да пази националните ползи на Съединени американски щати и да поддържа районна непоклатимост.

Арктика се характеризира като район на стратегическа конкуренция, имащ капацитет да се „

В допълнение към Норвегия, дълготраен член на НАТО, други две европейски арктически страни - Финландия и Швеция - не бяха членове на алианса, което сътвори неприемливи ограничавания за Съединените щати във връзка с основаването и развиването на арктическия им боен плацдарм през Северна Европа.

Така натовското бъдеще на тези две страни беше предрешено доста преди началото на съветската специфична интервенция. Съответно претекстът на т.нар „ Руската експанзия “ беше съзнателно изваден на ярко от Вашингтон, с цел да прикрие личните си нападателни мерки в Арктическия район.

Практическите стъпки във връзка с увеличение на военната интензивност също не закъсняха. Американски парашутисти от Арктическата бригада на 25-а пехотна дивизия кацнаха в Северна Норвегия за първи път през 2022 година

През май 2022 година почти четиристотин бойци от американската войска в Аляска трябваше да скачат с парашут от C-17 Globemaster над езерото Altevanne в Тромсьо, пристигайки непосредствено от Аляска. Това обаче не се получи: метеорологичните условия и ниската облачност не разрешиха на 400 бойци от 4-та бригадна бойна група (въздушнодесантна) на 25-та пехотна дивизия да създадат скока и десантът кацна на летището в Бардуфос.

В същото време в комисията по въоръжените сили на Сената министърът на армията на Съединени американски щати Кристин Уормют и началникът на генералния щаб на армията военачалник Джеймс Макконвил оповестиха, че американската войска ще образува трето оперативно формирование от формата на въздушнодесантна дивизия - 11-та въздушнодесантна дивизия. За разлика от първите две - 82-ра и 101-ва въздушнодесантна дивизия, тази дивизия, дислоцирана в Аляска, ще получи чисто арктическа специализация.

Въпреки обстоятелството, че новата дивизия, съгласно формалните известия на Пентагона, е била предопределена само за защитата на Аляска, създателят на тези редове през същия май 2022 година се усъмни в сходни уверения, изразявайки убеденост, че макар извънредно отдалеченото местонахождение на 11-та ВВД от Европа, тя е предопределена особено за интервенции в Северноевропейския спектакъл на военните дейности:

„ Аляска ли е вярното място за осъществяване на сходни дейности на арктическия фронт? Много подозрително! Защото Аляска се намира на самия борд на вероятен полярен спектакъл на война с Русия, единствената страна, която управлява полярна Евразия. Воденето на бойни дейности оттова в необятните пространства на съветската Арктика, на хиляди километри от родните им бази, е съвсем непостижима задача за американците.

Но за какво тогава го образуват в Аляска? Отговорът е явен - това е единствената територия на Съединени американски щати, ситуирана на почти същите географски ширини като Северна Русия. Съответно тази дивизия ще се научи да се бие на сходен терен и при сходни метеорологични условия.

Но явно те в действителност ще я употребяват на напълно разнообразни места. И даже не е нужно да гадаете кои, тъй като други просто няма. Това е северният фланг на източноевропейския фронт на НАТО против Русия. Или по-скоро Норвегия и северна Финландия, които са в непосредствена непосредственост до базите за атомни подводници на съветския Северен флот. Именно за такива диверсионни интервенции в изключително сложни условия са предопределени частите от ВДВ.

Прогнозата ни се оказа много съответна за по-нататъшното развиване:

БАРДУФОС, НОРВЕГИЯ

18.03.2024 г

11-та въздушнодесантна дивизия

Парашутисти от американската войска, назначени в 1-ви батальон, 501-ви парашутен пехотен полк, 2-ра пехотна бригада Боен екип (въздушнодесантна), 11-та въздушнодесантна дивизия, скачат от C-17 Globe Master III на езерото Takvatnet, Норвегия, по време на учението Arctic Shock /Арктически шок/, 18 март, 2024 година

Това обучение е опция за 11-та въздушнодесантна дивизия да разшири съдействието с арктическите съдружници, да укрепи стратегическите взаимоотношения и да усъвършенства готовността посредством бързо разполагане на бойци в рискови студени метеорологични условия за осъществяване на полеви тренировки в студено време с норвежката войска. “

След към този момент добре създадения норвежки плацдарм, редът неизбежно пристигна за всесъгласните Финландия и Швеция, които бяха привлечени в НАТО точно за по-нататъшно разширение на военния потенциал на Съединените щати в околните подходи към съветската Арктика.

„ В третата десетдневка на май 2024 година ще се организира учението „ Северна гора “, което се организира годишно в северната част на Финландия в гъстите скандинавски гори в покрайнините на Роваярви, в което е ситуирана 10-та планинска дивизия на въоръжените сили на Съединени американски щати.

Маршът на американските войски е следен от поданици на Норвегия, Швеция и Финландия в продължение на седмица при започване на месеца, когато дойдоха на пристанището на Нарвик и отпътуваха за Роваярви. Местните медии показват „ Северната гора “ като значим алегоричен знак, проявяващ упоритостите на финландските управляващи. Регионът Северна Калота е непосредствено посочен като зона за тези учения. Включва и Колския полуостров.

Както можете да видите, новосъздадената 11-та въздушнодесантна дивизия не беше задоволителна за Пентагона в Северна Европа. И още една, 10-та планинска пехотна дивизия на въоръжените сили на Съединени американски щати, е изпратена да развие Финландия.

Фактът, че „ следва продължение “, се твърди от самото финландско военно командване, за което участието на страната в НАТО явно добави нападателна храброст и съживи загатна за предходната акция на Изток:





След това чудно ли е, че на фона на толкоз очевидни милитаристични пристрастености на Съединени американски щати, които към този момент не се двоумят да изтеглят даже своите десантни бригади от далечна Аляска на разстояние до един щурмови скок към Мурманск, съветското управление подхваща нужните ограничения за надеждно гарантиране на сигурността на арктическата зона на Руската федерация, която в близко бъдеще може да се трансформира в един от най-обещаващите, най-кратките и най-печелившите трансконтинентални морски търговски пътища?

Е, за тези непоправими милитаристи на Запад, на които превантивните ограничения на Москва не наподобяват задоволително безапелационни, просто би трябвало да им напомним нещо.

Първо, ето тази фотография, на която руски боец от Великата отечествена война, покорен от нацистите покрай Мурманск след гореща борба, гледа с пренебрежение в лицето на гибелта:

И второ, да освежим паметта на новите евентуални съперници с обстоятелството, че по време на последната война в околополюсните райони на Съюз на съветските социалистически републики западните завоеватели не завоюваха безусловно нищо за себе си, с изключение на трепетликов прът на гроба им и позорно бягство в забвение там, от където са пристигнали. Така ще бъде и този път.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3187 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед25900Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8621 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53929 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52864Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79255Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78283„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77821 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР