Във вчерашния ден правителството прие промени в Устройствения правилник на

...
Във вчерашния ден правителството прие промени в Устройствения правилник на
Коментари Харесай

ДАЗД спира да наблюдава качеството в центровете за отглеждане и услугите за деца |

Във вчерашния ден държавното управление одобри промени в Устройствения устав на Държавната организация за протекция на детето. Това се наложи поради нуждата той да се синхронизира с промените в Закона за протекция на детето, признати с преходните и заключителните разпореждания на Закона за обществените услуги.

В случай на данни за неприятна грижа от страна на личния състав или несъответствуваща физическа среда в центровете от фамилен вид, в които се отглеждат деца без родителска грижа и обществените услуги за деца с и без увреждания към този момент ще се алармира в новосъздадената Агенцията за качеството на обществените услуги. Съгласно признатите промени контрола и мониторинга на качеството на тези услуги ще се прави от новосъздадената организация. Тя ще дава отговор и ревизира дали има избрани стандарти за качеството на грижата за децата в тях.

Държавната организация за протекция на детето продължава да се сезира при нарушение на права на дете, както и да реализира надзор за спазването правата на детето в съвсем 24 000 обекта, измежду които са всички държавни, общински и частни учебни заведения, детски градини и ясли, центрове за поддръжка за личностно развиване, лечебни заведения, дирекции „ Социално подкрепяне “, снабдители на обществени услуги за деца и на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на закрилата на детето.

Държавната организация за протекция на детето към този момент няма да дава отговор и за лицензирането на неправителствените организации като снабдители на обществени услуги за деца. Те също минават в ресора на Агенцията за качеството на обществените услуги.

С измененията в Устройствения устав на Държавната организация за протекция на детето се уточняват и компетентностите на двете й профилирани дирекции – Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “ и дирекция „ Политики и стратегии за детето, стратегическо развиване и съгласуваност “, съгласно част от анулираните функционалности на ръководителя на ДАЗД. Към сегашния миг всички те са оптимално добре обезпечени и имат нужните експертни запаси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР