Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се

...
Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се
Коментари Харесай

Свалят маркировката от жълтите павета с чук

Маркировката, положена върху жълтите павета в центъра на София, се смъкват с чук. Това видя bTV.

Работниците търтят, че различен метод няма. „ Те не удрят върху паветата, а тук – върху боята. С какво да я махнем? Кажете? “, споделя един от чиновниците, нает от компания „ Трейс груп “.

Маркировката се сваляла „ люспа по люспа ”, тъй като пешеходната пътека трябвало да бъде преместена.

 Започна нов ремонт на ремонта на жълтите павета в центъра на столицата България 1 мин. Започна нов ремонт на ремонта на жълтите павета в центъра на столицата  Пропаднали сектори и огромни фуги: Задава ли се следващият ремонт на жълтите павета? Тази сутрин 3 мин. Пропаднали сектори и огромни фуги: Задава ли се следващият ремонт на жълтите павета?  Най-близките говеда до жълтите павета: Семейство отглежда биволи на 15 км от центъра на София Тази сутрин 4 мин. Най-близките говеда до жълтите павета: Семейство отглежда биволи на 15 км от центъра на София  Какви са проблемите на София?: Откъде да започна… Отново, отново поправки на всички места (ВИДЕО) България 2 мин. Какви са проблемите на София?: Откъде да започна… Отново, отново поправки на всички места (ВИДЕО)  Започна нов ремонт на ремонта на жълтите павета в центъра на столицата България 1 мин. Започна нов ремонт на ремонта на жълтите павета в центъра на столицата  Пропаднали сектори и огромни фуги: Задава ли се следващият ремонт на жълтите павета? Тази сутрин 3 мин. Пропаднали сектори и огромни фуги: Задава ли се следващият ремонт на жълтите павета?  Най-близките говеда до жълтите павета: Семейство отглежда биволи на 15 км от центъра на София Тази сутрин 4 мин. Най-близките говеда до жълтите павета: Семейство отглежда биволи на 15 км от центъра на София  Какви са проблемите на София?: Откъде да започна… Отново, отново поправки на всички места (ВИДЕО) България 2 мин. Какви са проблемите на София?: Откъде да започна… Отново, отново поправки на всички места (ВИДЕО)

От общината чакат отговор от компанията „ Трейс груп “, която е ангажирана с ремонта.

Припомняме, че чиновници още веднъж на същата компания преди време бяха хванати да удрят върху жълтите павета до момента в който ги пренареждаха.

Жълтите павета са културна полезност

Жълтите павета в София бяха оповестени за културно завещание с единомислещо решение на Столичния общински съвет през 2013 година Тогава в уеб страницата на Столична община беше посочено, че „ от 105 години жълтите павета застилат стародавния софийски център, както и тръгващите от него улици в разнообразни направления “.

Снимка: bTV

Те се класифицират като културна полезност по смисъла на Закона за културното завещание. Тогава от общината даже дадоха обещание, че „ паветата ще бъдат снимани и разказани, като при последващи поправки те ще се възобновени в същия тип “.

Откъде идват и за какво са толкоз скъпи?

Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове. Според легендата те са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а съгласно обстоятелствата са импорт от Австро-Унгария по самодейност на тогавашния кмет на София – Мартин Тодоров.

През 1907 година 28 400 кв/м, са застлани с жълт паваж, а през 1908 година – 30 902,46 кв/м или общо 59 302,46 кв/м.

Снимка: bTV

Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съответствува с появяването на емблематичните за София здания – Народния спектакъл (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централна баня (1913 г.), храмът „ Александър Невски “ (1904-1912 г.).

Докато историята на постройките е добре известна, тази на паветата е много мъглива и спорна. Повечето източници са съгласни, че жълтите блокчета са излети в Будапеща , направени от стрит и изпечен варовик, наименуван мергел, само че формален консенсус за повода те да се появят в София няма.

Снимка: bTV

Популярната версия за сватбения подарък се оказва не доста надеждна – открила се е по-скоро поради сантименталната си прелест и с помощта на безкрайни повторения.

Според уеб страницата на Столичната община „ полагането на керамичните павета не е прочувствен подарък по случай сватбата на княз Фердинанд с Мария Луиза, която по това време (1907 г.) към този момент не е сред живите “. Проста историческа информация демонстрира, че няма по какъв начин паветата да са подарък и за втората женитба на Фердинанд I – когато той се дами за принцеса Елеонора декор Ройс-Кьостриц през 1908 година, софийските улици към този момент са покрити с тях.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР