Административният съд във Варна отмени общинска заповед за премахване на

...
Административният съд във Варна отмени общинска заповед за премахване на
Коментари Харесай

Съдът отмени заповедта за премахване на постройка в имот на Марешки в „Салтанат“ | Община Варна е осъдена да плати 3800 лв. разноски

Административният съд във Варна анулира общинска заповед за унищожаване на сграда в парцел на Веселин Марешки в „ Салтанат “. Освен това Община Варна е наказана да заплати 3800 лева разходи по делото на ответната страна, излиза наяве от правосъдното решение от 21 май 2024 година, научи Moreto.net.

Съдебното производството е формирано по тъжба на „ Марешки недвижими парцели “ против заповед от 21 юни 2023 година, издадена от Директор Дирекция „ Управление на сигурността и надзор на публичния ред “ при Община Варна. С нея е подредено „ 1. В период от 1 /един/ месец от влизане в действие на заповедта да се изготви и показа за одобрение План за сигурност и здраве за унищожаване на градеж „ Второстепенна сграда на допълващото застрояване “, находяща се в „ Приморски парк “...2. В период от 1 /един/ месец от датата на одобрение на План за сигурност и здраве, да се извърши унищожаване на градеж „ Второстепенна сграда на допълващото застрояване “, находяща се в „ Приморски парк “.

В жалбата са изложени доводи за незаконност на оспорения административен акт. Сочи се, че административният орган не е извършил отговорностите си да откри всички обстоятелства и условия към случая с парцела.

В жалбата на „ Марешки недвижими парцели “ се твърди, че постройката е построена доста по-рано от посочената дата в заповедта – 2020г. и е разказана в акт за завладяване на неподвижен парцел като държавен, формиран през 1950г. и съставлява поносим градеж.

Според Общината обаче заповедта е изцяло законосъобразна, а градежът е противозаконен, не разполага с нужните утвърдени планове и позволение за градеж.

Заповедта е издадена след инспекция на място и сформиране на констативен протокол от дирекция „ УСКОР “.

От доказателствата по делото се открива, че констативният акт, въз основа на който е издадена обжалваната заповед е изпратена за връчване на „ М. недвижими парцели “ Е. на 18.02.2021г. посредством пощенски оператор до седалището на сдружението. Препоръчаната пощенска пратка не е достигнала до получатела, поради отбелязването върху нея „ неакуратен адрес “. Липсват данни за наново изпратената предложена пощенска пратка посредством пощенски оператор. В случая правилото за връчване на констативния акт е било нарушено, а с това и правото на отбрана на жалбоподателя да направи несъгласие по формирания „Картотека и архив" (служба в ПГУ).

Съгласно трайната и константна правосъдна процедура на Върховен административен съд неналичието на тъкмо и ясно изложение на подлежащия на унищожаване обект води до неспособност за установяване предмета на нелегално строителство. Допуснатото неопределено и неразбираемо изложение на противозаконния градеж също е съображение за анулация на оспорената заповед.

Заповедта не сочи съответно, коя или кои здания издигнати в поземления парцел е противозаконния градеж. Това на процедура прави заповедта неизпълнима.

В последна сметка съдът анулира заповедта и осъжда Община Варна да заплати разноските по делото на Марешки в размер на 3800 лв..

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в границите на 14 – дневен период.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР