С присъединяването на България към Шенгенското пространство, следват промени в

...
С присъединяването на България към Шенгенското пространство, следват промени в
Коментари Харесай

Чужденците, които влизат у нас, вече трябва да имат и шенгенски здравни застраховки

С присъединението на България към Шенгенското пространство, следват промени в режима на сключването на наложителни застраховки за чужденците, които обитават краткосрочно или дълготрайно в страната или минават директно през нея, напомнят от Комисията за финансов контрол.

Според Закона за здравето чужденците, които обитават краткосрочно в страната или минават директно през нея, са задължени да имат подписана здравна осигуровка или застраховка, покриваща разноските за лекуване и болничен престой за времето на престояване в страната, доколкото друго не е планувано в интернационален контракт, по който България е страна.

Съгласно Визовия кодекс на Общността (държавите-членки на Европейски Съюз, прилагащи напълно достиженията на правото от Шенген, както и с асоциираните към Шенгенското пространство държави) претендентът, когато кандидатства за единна (Шенгенска) еднократна или двукратна виза, при подаване на заявката показва доказателство за застраховка, която покрива плануваното посещаване.

В случай че се кандидатства за многократна виза, претендентът показва доказателство за здравна застраховка за пътешестване в чужбина, която покрива интервала на първия плануван престой. Съответното консулство, което приема заявката за виза и приложените документи, е отговорно да ревизира дали показаната застраховка е в сходство с наредбите на Визовия кодекс.

Застраховката би трябвало да бъде годна за цялата територия на страните членки, които са част от Шенгенското пространство, и да покрива целия интервал на плануван престой на претендента в границите на периода на годност на визата. Следователно, застраховката следва да покрива единствено действителния интервал на престой, а не периода на годност на визата, разясняват от Комисията. Минималният размер на покритие на застраховката е 30 000 евро.

Всички консулски служби на България са длъжни да съблюдават условията на Визовия кодекс на Европейски Съюз, като не следва да одобряват застраховка, в случай че в нея не попада териториалният обсег на страните членки – тези от Шенгенското пространство. Ако застрахователната компания и застрахованото лице решат да договарят нещо друго, което не е в сходство с условията на Визовия кодекс и шенгенските правила, това след това може да окаже отрицателно влияние както за заявителя за виза, по този начин и за съответното застрахователно сдружение, декларират от КФН.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР