Във финалната фаза на конкурса на Съвета за електронни медии

...
Във финалната фаза на конкурса на Съвета за електронни медии
Коментари Харесай

БНТ може да спечели от излизането на ИТН от властта

Във финалната фаза на състезанието на Съвета за електронни медии за общоприет шеф на Българска национална телевизия ще се изявят всички претенденти, които през май желаеха да вземат участие в него. Така членовете на медийния регулатор не се впуснаха в процедурни прийоми и дадоха опция на осемте кандидати за поста да изложат концепциите си за ръководството на публичната телевизия. Петимата в Съвет за електронни медии не се вслушаха и в апела на някогашни фрагменти на Българска национална телевизия да не позволяват до конкуренцията настоящия й началник Емил Кошлуков, който се бори за втори мандат. Освен Кошлуков за поста ще се борят Сашо Диков, който бе главен съперник на Кошлуков на състезанието преди 3 година, някогашният началник на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков, който също е работил в Българска национална телевизия, а също и дългогодишният състезателен коментатор на „ Сан Стефано “ 29 Сашо Йовков. Останалите в състезанието са университетският учител Светлана Божилова, членът на УС на Българска национална телевизия Василена Матакиева, някогашният юрист на малкия екран Ирина Величкова и ексдиректорът на БНР в Кърджали Красимир Ангелов.

Кандидатите ще бъдат оценени от двамата представители на президента Радев в Съвет за електронни медии - ръководителя Соня Момчилова и най-новия му член Габриела Наплатанова, някогашен кореспондент в Би Ти Ви. Други двама членове също станаха част от регулатора в границите на това Народно заседание. Юристът Симона Велева бе препоръчана от " Продължаваме промяната ", а журналистът Пролет Велкова влезе по гледище на " Демократична България ". Петият член на Съвет за електронни медии е Галина Георгиева, определена преди три години с гласовете на ГЕРБ и ДПС . За да бъде определен нов общоприет шеф на Българска национална телевизия, на 29 юни най-малко три от изброените дами би трябвало да гласоподават за еднакъв претендент. Ако това не се случи от първия път, след час се насрочва второ съвещание, на което би трябвало да бъде реализиран взаимен резултат. При нов крах следва трето гласоподаване, а при поредна липса на най-малко три гласа състезанието за Българска национална телевизия ще се приключи. Досега до сходен казус не се е стигало.   

 

Ендшпилът на процедурата  за нов шеф на малкия екран ,

 

която се устоя от данъкоплатците, ще се изиграе в конюнктура, в какватотой също не се е играл – властта в страната се клати, а съставните й елементи се замерят с компромати. Парадоксално или не, различията в ръководещото болшинство обаче може да се окажат добра вест за публичната телевизия, а и за всички медии в България. Причината е, че от обединението се отлюспи тъкмо Има Такъв Народ, която имаше най-дискусионни хрумвания и проекти за тях.

От партията на Слави Трифонов не криеха, че мощно се вълнуват от състезанието за общоприет шеф. Не криеха и че имат предпочитание да играят главната роля при бъдещо пренаписване на медийното законодателство. Шефът на ПГ и на отрасловата комисия по просвета и медии Тошко Йорданов неведнъж съобщи, че само в Има Такъв Народ има хора, които схващат от медии и по-специално от малките екрани, и че останалите би трябвало да ги слушат. Далеч преди старта на състезанието стана ясно, че Трифонов и сценаристите около него към този момент са избрали Камен Воденичаров. Не стана ясно в качеството си на какви шоумените договарят с някогашния кукувец, в случай че състезанието се организира от Съвет за електронни медии. А ИТН нямат собствен представител в органа.

В последна сметка Камен Воденичаров не внесе документите си за състезанието.  ИТН към този момент демонстрираха, че са склонни да оферират съмнителни хрумвания и даже да скандализират обществото с предложенията си в областта на медиите. В един от предходните парламенти Тошко Йорданов непосредствено съобщи, че публицистите би трябвало да бъдат съдени с Крумови закони.  В това Народно заседание Йорданов заприказва за „ дисциплиниране “ на уеб сайтове и малките екрани и за засилена наказателна отговорност за изявления без създател. Схващания, които оптимално приближиха Има Такъв Народ до ГЕРБ и до ДПС, през чиято взаимна многогодишна доминация в областта на медиите България падна до 112-о място в света по независимост на словото.

 

Има Такъв Народ скандализира и с предлагането си Мартин Карбовски

 

да бъде определен за нов член на Съвет за електронни медии. Най-дискусионното в тази ситуация бе, че хората на Трифонов предложиха мястото на човек, който като телевизионен водещ бе измежду рекордьорите по получени наказания за нарушавания на Закона за радиото и малкия екран. Изглежда, и самият Карбовски схвана глупостта на това предложение, което самият той отклони.   

Второто положително за Българска национална телевизия е, че решителната част от състезанието сигурно няма да върви по авансово начертан сюжет, както това ставаше във времената на ГЕРБ. Всички помнят по какъв начин партията на Бойко Борисов тикаше Кошлуков напред и заглаждаше неравностите по пътя му към шефския етаж на " Сан Стефано " 29. През 2019 година това бе елементарно, тъй като ГЕРБ изцяло бяха овладели Съвет за електронни медии. По това време 3-ма от петимата негови членове бяха креатури на ръководещата партия. По-късно нейните представители станаха даже четирима. Затова предходният конкурс за началник на Българска национална телевизия се трансформира в досадна условност, която трябваше да легитимира решение, взето отвън Съвет за електронни медии. Фарсът лъсна най-видимо от признанието на някогашния член на съвета Бетина Жотева, която при чуванията преди 3 година непосредствено призна, че най-хубавата управническа идея е на Сашо Диков. Въпреки това тя гласува не за него, а за Кошлуков.

Както стана дума,

 

през днешния ден нито един политически център няма болшинство в Съвет за електронни медии

 

Това би трябвало да значи, че идващият шеф на Българска национална телевизия ще бъде определен след съглашение сред представителите на две или повече обединения. Това съглашение може да бъде между хората на Радев и тези на " Продължаваме промяната " и/или на " Демократична България ". Друг вид е Симона Велева и Пролет Велкова да се обединят към един кандидат и да привлекат на своя страна някой от квотата на президента. Третата опция е основна роля в състезанието да изиграе любимката на Вежди Рашидов - Галина Георгиева, която да наклони везните в едната или в другата посока. 

Засега като любимец в състезанието за Българска национална телевизия се спряга някогашният началник на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. Преди дни самият той призна, че след включването му в конкуренцията нездравият медиен интерес към него се е нараснал. " Мощен кафяв залп в “пресата ” по мой адрес след над година безмълвие. Явно някой доста се тормози от присъединяване ми в състезанието. Напомням, че в Република България за разпространяването на неистини и клюки посредством средствата за всеобща информация се носи наказателна отговорност ", написа Петков във Facebook. Друг претендент, чиито визии как БНТ да се трансформира в по-съвременна телевизия сигурно ще провокират интерес, е упоменатият Сашо Диков. Бившият състезателен познавач сигурно може да се похвали, че като някогашен програмен шеф на Канал 3 и на закритата във времената на ГЕРБ телевизия BiT e постигнал положителни управнически резултати. И че може да съобщи опита си и на Българска национална телевизия, от която е тръгнал. Още повече че през 2019 година Съвет за електронни медии незаслужено отне успеха му в предишния конкурс за малкия екран майка, давайки я на Кошлуков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР