Вашингтон заплашва Пекин с отказ да изпълни дълговите си задължения.

...
Вашингтон заплашва Пекин с отказ да изпълни дълговите си задължения.
Коментари Харесай

Ще се осмели ли Китай да предизвика финансова катастрофа?

Вашингтон заплашва Пекин с отвод да извърши дълговите си отговорности. Според Белия дом това би трябвало да бъде цената, платена от Китай за разпространяването на ковид и укриването на информация за пандемията. В отговор на известията на медиите, Китай - вторият по величина владетел на американски държавен дълг - възнамерява да изхвърли на пазара забележителна част от държавните облигации. Икономистите са уверени, че това ще нанесе пагубен удар върху целия пазар на скъпи бумаги в Съединени американски щати и курса на $, написа РИА Новости в публикация, показана без редакторска интервенция от организация " Фокус ".
В края на март сенаторите Марша Блекбърн и Линдзи Греъм желаеха Пекин да бъде осъден „ за укриване на информация за епидемията в Ухан, която провокира световна здравна рецесия “. Според тях част от американския дълг, държан в запасите на Китайската централна банка, би трябвало да бъде отписан. Фактически това значи дефолт по скъпите бумаги на Министерството на финансите на Съединени американски щати.
„ Това е третата пандемия от Китай . Те идват от тези мръсни пазари, където имат мишки и маймуни с вируса, който по-късно се придвижва посредством храната “, съобщи Греъм пред Fox News. И по тази причина, акцентира сенаторът, „ целият свят би трябвало да показа сметка за пандемията “ и да накара Пекин „ да се разплати “.
В Конгреса беше импортиран законопроект за нуждата от интернационално следствие на дейностите на Пекин по време на епидемията от ковид и основаването на „ механизъм за отплата “. Висши държавни чиновници се включиха в акцията, а Доналд Тръмп поддържа концепцията.
„ Все още не сме определили крайната цена, само че тя ще бъде забележителна “, Китай „ направи ужасна неточност “ и се опита да я скрие, сподели президентът.
Както предизвестиха китайските медии, Пекин няма да остане задължен. Вторият по величина задграничен заемодател в Съединени американски щати е подготвен да стартира да продава своите облигации. Според най-стария англоезичен вестник в Хонконг, South China Morning Post, може би това ще се случи през идващите месеци, според от това по какъв начин се развива обстановката с настояванията за обезщетение.
„ Белият дом разисква отвод от заплащане на целия или част от американския дълг към Китай в размер на 1,1 трилиона $ “, написа изданието. „ Подобна последна мярка е доста малко евентуална, само че самият факт, че се разисква, може да принуди Пекин да се обезопаси от опасности и да редуцира принадлежащия му държавен дълг на Съединени американски щати “.
Според анализатори резултатът за Съединените щати ще бъде извънредно противен: Китай ще удари пазара на държавните облигации тъкмо сега, когато Вашингтон внезапно усили излъчванията си, с цел да финансира стратегии за битка с пандемията и нейните стопански последствия.
„ Анулирането на задължения е толкоз безумна концепция, че който и да го предлага, който и да е той, би трябвало съществено да се замисли за своите професионални качества “, съобщи Клиф Тан, началник на отдела за световен разбор на пазара на MUFG в Източна Азия.
Затова специалистите са склонни да смятат това за политическа измама като част от предизборната акция за преизбиране на Тръмп. Всъщност сходна стъпка „ изцяло ще унищожи източника на финансиране на американския бюджетен недостиг “.
Икономистите предизвестяват: всеки опит на Вашингтон да не извърши отговорностите си към Китай ще даде резултат на бумеранга. Действителното несъблюдение трагично ще подкопае доверието на вложителите в способността на държавното управление на Съединени американски щати да заплаща сметки - и вследствие на това в доларовите активи.
В резултат на това доходността от съкровищните бонове ще се усили внезапно, което ще усили разноските за финансиране както за държавното управление на Съединени американски щати, по този начин и за американските компании и консуматори. Нещо повече, това ще се случи във времето на изключителната уязвимост на американската стопанска система, на която към този момент предсказаха най-големия тримесечен спад в историята - до 50% от Брутният вътрешен продукт.
От Пекин нееднократно са казвали, че считат американския държавен дълг за рисков и понижават доларовите запаси в интерес на японската йена и южнокорейския вон. Теоретично Пекин може да предприеме огромна продажба. И това ще бъде злополука: цената на съкровищните бонове ще се срине, на фондовия пазар ще настъпи суматоха, доларът ще се срине.
Отделен въпрос е, че Пекин надали ще се осмели да направи това: цената на китайския експорт ще се качи заради отслабването на американската валута. Освен това изхвърлянето на американските държавни облигации съществено ще ограничи опцията за ръководство на курса на юана.
Китай е в положение да предизвика срутва на $ и финансовите пазари, като ги наводни с американски държавни облигации. Съкровищните бонове ще се обезценят и рентабилността им ще се усили внезапно. Глобалната финансова злополука ще удари и Китай “, споделя Ирис Пен, основен икономист на ING за Китай.
И въпреки всичко, най-вероятно, Пекин ще избра по-малко корав вид: той просто стопира да купува нови излъчвания на държавния дълг на Съединени американски щати. И последователно ще понижи тези активи с погасяването на съкровищните бонове.
Поради комерсиалната война със Съединени американски щати, Китай систематично се освобождава от тези бумаги. В резултат до юни 2019 година водачеството измежду задграничните притежатели на американски държавен дълг мина към Япония: Токио има съкровища от 1,12 трилиона.
Както демонстрира последният отчет на Министерството на финансите на Съединени американски щати, към февруари портфейлът на държавните облигации на Съединени американски щати в Китай е понижен до 1,09 трилиона - от 1,32 трилиона през ноември 2013 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР