Вашингтон. Преговорите с високи залози между САЩ и Русия не

...
Вашингтон. Преговорите с високи залози между САЩ и Русия не
Коментари Харесай

The Hill: Разговорите по сигурността между Вашингтон и Москва дадоха ограничени резултати

Вашингтон. Преговорите с високи залози сред Съединени американски щати и Русия не съумяха да доведат до пробив в понеделник, написа The Hill , като показва, че това е част от опитите на администрацията на Джо Байдън да предотврати навлизане в Украйна.

Вашингтон отхвърли настояванията на Москва НАТО да спре разширението си и да не бъде разрешено на Украйна да се причисли към Алианса.

„ Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени порти на НАТО “, сподели заместник-държавният секретар Уенди Шърман след изключителна сесия на Диалога за стратегическа непоклатимост в Женева.

А съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отхвърли паниката на Съединени американски щати и съдружниците, че скупчването на повече от 100 000 бойци от Москва на границата с Украйна покачва риска от война.

„ Обяснихме на нашите сътрудници, че няма проекти или планове за нахлуване на Украйна “, сподели Рябков пред кореспонденти. „ Няма никакви аргументи да се опасяваме от някакъв ескалационен сюжет в това отношение “.

И въпреки всичко и двете страни приканиха за по-нататъшни полемики по други съображения за сигурност, сигнализирайки за опция за съдействие за понижаване на засиленото напрежение.

„ Днес организирахме полемика, целяща по-добро схващане на позициите, целите и загриженостите на страните “, съобщи Шърман.

Администрацията на Байдън загатна за опцията за двустранно съглашение за ракетните системи, сходно на към този момент несъществуващия Договор за разпродажба на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО), от който Съединени американски щати излязоха при администрацията на Тръмп, и евентуално слагане на ограничавания за размера и обсега на военните учения като средство за увещание на Русия да понижи натрупването на войски на границата с Украйна.

Белият дом заплаши със сурови стопански наказания, в случай че Русия стартира военно навлизане в Украйна.

Шърман, която управлява полемиките за Съединени американски щати, разказа договарянията като „ почтени и откровени “ и сподели, че и двете страни са се съгласили да беседват още веднъж скоро, без да излагат никакви съответни проекти.

Служителите на Съединени американски щати намалиха упованията за договарянията в границите на срещата, която се организира след два телефонни диалога сред президента Байдън и съветския президент Владимир Путин за по-малко от месец.

„ Не чакам някакви пробиви да бъдат реализирани в сряда. Не чакам пробиви в четвъртък “, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг в понеделник следобяд, визирайки новите диалози с Москва, планувани за по-късно тази седмица. „ Това е началото на дипломатически развой “.

Шърман изрази вяра, че бъдещите договаряния ще оказват помощ за понижаване на напрежението по границата с Украйна, само че тя сподели, че формалните лица на Съединени американски щати не са получили индикация по време на сесията в понеделник, че Русия възнамерява да деескалира, като изтегли бойците си.

„ Много е мъчно за дипломатите да правят работата, която вършим, в случай че нямаме вяра “, сподели тя пред кореспонденти след диалозите с Рябков, които продължиха повече от седем часа.

Междувременно крайната мотивация на Путин е тайнственост, разяснява The Hill.

Експерти и публични лица се съмняват дали той е натрупал войски на границата с Украйна като стъпка към нахлуването или повече като средство за добиване на отстъпки от Съединени американски щати и НАТО.

„ Досега не сме забелязали смяна в позицията на съветските сили на границата с Украйна и не е ясно какво би предиздвикало руснаците да създадат това “, споделя Анджела Стент, специалист по връзките на Съединени американски щати и Европа с Русия.. „ Фундаменталният проблем тук е, че никой не е изцяло сигурен за какво Путин сътвори тази рецесия “.

САЩ ще се причислят към съдружниците от НАТО в сряда в Брюксел за среща на Съвета Русия-НАТО и по-късно във Виена в четвъртък, където Русия и Украйна ще участват на срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели пред кореспонденти, че администрацията преглежда срещите като „ набор от диалози “ и че чиновниците ще могат да преценяват къде стоят нещата в края на седмицата.

Подчертавайки посланието, което администрацията се пробва да наложи пред домашната аудитория в Съединени американски щати, Псаки съобщи, че няма да има полемики за сигурността на съдружниците без тяхно присъединяване.

„ Няма диалози за Европа без Европа “, сподели тя. „ Няма диалози за Украйна без Украйна “.

Уилям Тейлър, вицепрезидент на Русия и Европа в Института за мир на Съединените щати, сподели, че обществените изказвания на американски и съветски публични лица в понеделник демонстрират прочут оптимизъм, че области на съдействие могат да бъдат реализирани, по-специално опасения за двете страни на разполагане на ракети на континента и понижаване на риска към военните учения.

„ Има прочут оптимизъм, че в случай че това в действителност е терзанието, което руснаците имат за ракети или вероятно навлизане на украинците, това може да бъде решено. Звучеше, като че ли има някакво съглашение по това “, сподели той. „ Надявам се в края на седмицата, откакто се проведат всички тези други диалози, че руснаците, американците и европейците и останалите съдружници от НАТО ще се съгласят да следват едното или и двете, в идеалния случай и двата контракта “.

Тейлър, някогашен почитан американски посланик в Украйна, сподели още, че макар договарянията, които се водят в подтекста на солидното военно скупчване на Русия против Украйна, той не преглежда самите срещи като американска „ отстъпка “.

„ Не виждам диалози, които водят до схващане на терзанията на всяка страна за другата – не виждам това като отстъпка. Мисля, че е скъпо, от дипломатическа позиция и от позиция на националната сигурност, скъпо е да получим информация за това какво мисли другата страна “, сподели той.

Стент споделя, че вероятността за полемики за ново ракетно съглашение или ново съглашение за стандартните сили в Европа има смисъл „ до момента в който Съединени американски щати твърдо отхвърлят за неща, които са неразумни “, като да вземем за пример прекъсване на разширението на НАТО.

И въпреки всичко републиканците се възползваха от атмосферата на срещите, с цел да нападат Байдън като слаб на международната сцена, което е основна тематика в тяхната тактика за междинните избори през есента на 2022 година, на които могат да вземат контрола над Палатата на представителите и Сената на Съединени американски щати, ограничавайки мощно демократическата администрация на президента Джо Байдън.

„ Постоянната уязвимост на президента Байдън по отношение на нашите съперници по целия свят насърчи последната военна експанзия на Путин и заплаши територията на Украйна “, сподели в изказване в понеделник републиканецът Елиз Стефаник (Ню Йорк), третият по сан републиканец в Камарата на представителите.

Стефаник, дружно с още девет републиканци в Камарата на представителите, внесоха в понеделник законодателство, ориентирано към увеличение на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна в лицето на съветската експанзия, въпреки че това също послужи като офанзива против тактиката на администрацията на Байдън.

Една наредба от законопроекта, наречена „ Гарантиране на украинската автономност посредством усилване на нейния закон за защита “, има за цел да анулира премахването на глобите на Байдън, свързани с газопровода „ Северен поток 2 “, който минава от Русия до Германия, основна зона на спор сред републиканците и администрацията, която има безмълвна поддръжка от демократите в Конгреса, които в началото също се опълчиха на анулацията на глобите за газопровода.

Превод и редакция: Иван Христов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР