Вашингтон/Москва. Руският президент Владимир Путин обвини Запада във вторник, че

...
Вашингтон/Москва. Руският президент Владимир Путин обвини Запада във вторник, че
Коментари Харесай

Reuters: Путин обвини САЩ, че се опитват да въвлекат Русия във война

Вашингтон/Москва. Руският президент Владимир Путин упрекна Запада във вторник, че съзнателно е основал сюжет, предопределен да въвлече Русия във война и пренебрегва опасенията на страната му за сигурността по отношение на Украйна, предава Reuters .

В първите си директни обществени мнения за рецесията от близо шест седмици Путин не сподели никакви признаци за оттегляне от настояванията за сигурност, които Западът дефинира като „ несъответствуващи за старт на договаряния “ и допустимо опрощение за започване на инвазия - нещо, което Москва отхвърля.

„ Вече е ясно... че фундаменталните съветски опасения бяха подценени “, сподели Путин на конференция с гостуващия министър председател на Унгария, един от няколкото водачи на НАТО, които се пробват да се ангажират в разговор с него, до момента в който рецесията се ускорява.

Путин разказа евентуален предстоящ сюжет, при който Украйна бива призната в НАТО и по-късно се опита да си върне полуостров Крим, територия, завзета от Русия през 2014 година

" Нека си представим, че Украйна е член на НАТО и стартира тези военни интервенции. Трябва ли да влезем във война с блока на НАТО? Някой мислил ли е за това? Очевидно не ", сподели той.

Русия е събрала повече от 100 000 бойци край украинската граница и западните страни споделят, че се притесняват, че Путин може да възнамерява да нахлуе.

Русия отхвърля това, само че съобщи, че може да предприеме неуточнени дейности, в случай че предложенията й за сигурност не бъдат изпълнени. Западните страни в отговор предизвестяват, че всяка инвазия ще докара до наказания против Москва.

Кремъл желае Западът да съблюдава съглашение от 1999 година, съгласно което никоя страна не може да укрепва личната си сигурност за сметка на другите, което съгласно него е в основата на рецесията, сподели външният министър Сергей Лавров.

Той засяга хартата, подписана в Истанбул от членове на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която включва Съединените щати и Канада, по време на диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен.

Лавров сподели, че Блинкен е приел нуждата от по-нататъшно разискване на въпроса, до момента в който версията на Съединени американски щати за диалога се концентрира върху нуждата Москва да се отдръпна.

„ Ако президентът Путин в действителност не има намерение да води война или да провокира промяна на властта (в Украйна), “ е споделил Блинкен на Лавров, „ тогава в този момент е моментът да оттеглите войските и тежките въоръжения и да се включите в сериозна полемика “, сподели върховен чиновник на Държавния департамент пред кореспонденти.

САЩ са подготвени да обсъдят даването на Кремъл метод да ревизира отсъствието на крилати ракети „ Томахоук " в базите на НАТО в Румъния и Полша, в случай че Русия показа сходна информация за ракети в някои съветски бази, заяви Bloomberg.

Белият дом и Държавният департамент не дадоха отговор незабавно на претенции за коментар, само че източник, осведомен със обстановката, сподели, че Съединените щати единствено са предложили да проведат диалози по разнообразни проблеми на Русия, като въпросите за контрола на въоръженията в съответните конгреси.

Путин не е приказвал обществено за рецесията в Украйна от 23 декември, оставяйки неизясненост по отношение на персоналната си позиция, до момента в който дипломати от Русия и Запада са били ангажирани в многократни кръгове от договаряния.

Изказванията му във вторник отразяват мироглед, съгласно който Русия би трябвало да се пази от нападателните и враждебни Съединени щати. Вашингтон не е угрижен на първо място за сигурността на Украйна, а за управлението на Русия, сподели Путин.

„ В този смисъл самата Украйна е просто инструмент за реализиране на тази цел “, сподели той.

„ Това може да стане по разнообразни способи, като ни въвлече в някакъв тип въоръжен спор и, благодарение на техните съдружници в Европа, наложи въвеждането против нас на тези сурови наказания, за които приказват в този момент в Съединени американски щати.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който постоянно спори със западноевропейските водачи по отношение на демокрацията в личната си страна, сподели, че след диалозите си с Путин има вяра, че има място за компромис.

„ Днес се убедих, че съществуващите разлики в позициите могат да бъдат преодолени и е допустимо да се подпише съглашение, което да подсигурява мир, да подсигурява сигурността на Русия и да е задоволително и за страните членки на НАТО “, сподели Орбан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР