Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняем

...
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняем
Коментари Харесай

Обвинен в притежание на наркотици в Нови пазар остава в ареста

Варненският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвинен в държане на опиати за разпространяване. Светослав С. е арестуван за непрекъснато под стража с определение на Окръжен съд – Шумен. На 10 януари в автомобила му в Нови пазар били открити и конфискувани 142 година марихуана.

Адвокатът на обвинения счита, че от материалите по делото не може да се напави извод, че при по-лека мярка за неотклонение има заплаха подзащитният му да извърши закононарушение или да се укрие. Другият обвинен по същото досъдебно произвеждане му е подарил трева, която да използва за персонални потребности. Светослав сподели пред въззивния правосъден състав, че отвреме в точния момент пуши, само че в никакъв случай не е продавал.

Представителят на Апелативната прокуратура означи, че действието е осъществено в изпитателния период по две предишни присъди. Въпреки наказванията, той е траял да с незаконната активност, а глобите не са имали силата да го възпрат. Това води до единствения вероятен извод – че единствено задържане под стража е съответната мярка за процесуална насила.

Апелативният съд реши, че са събрани задоволително обстоятелства и условия, с цел да се направи извод за съпричастността на Светослав С. с разследваното действие. Опасността от укриване се извежда от правосъдното минало на обвинения. И двете закононарушения, за които е бил наказван, са свързани с наркотични субстанции: ръководство на МПС след приложимост на опиати и държане на опиати. Действително, актуалното действие е осъществено в изпитателния период по постановено условно наказание. Основателен е рискът обвиненият да извърши ново закононарушение. Именно и поради нарушаването на изпитателния период, при наказание по актуалното дело, законът изисква дейно наказване. Тази заплаха би го стимулирало да предприеме дейности по укриването си.

С тези съображения Апелативен съд – Варна одобри за вярно и съобразено с условията на закона определението на Окръжен съд – Шумен, с което е взета мярка „ задържане под стража “ на Светослав С. Съдебният акт, с който то бе доказано, е финален и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР