Върховният съд на щата Колорадо дисквалифицира Доналд Тръмп като кандидат

...
Върховният съд на щата Колорадо дисквалифицира Доналд Тръмп като кандидат
Коментари Харесай

Съдът в Колорадо дисквалифицира Тръмп като кандидат за президент

Върховният съд на щата Колорадо дисквалифицира Доналд Тръмп като претендент за президент на Съединени американски щати и забрани името му да попада в бюлетината за изборите в щата, заяви Ройтерс. Вотът ще се организира на 5 ноември 2024 година и някогашният държавен глава към този момент разгласи, че счита да се кандидатира.

Това е историческо решение, защото тази корекция се ползва рядко и в никакъв случай не е била употребена по отношение на претендент за президент или някогашен президент. Съдът стимулира решението си с присъединяване на Тръмп в събитията от 6 януари 2021 година , когато навалица негови поддръжници нахлу в офиса на Конгреса, с цел да наруши удостоверяването на резултатите от президентските избори, които бяха извоювани от Джо Байдън .

Решението идва в отговор на правосъден иск, подаден от група гласоподаватели в Колорадо, които настояват, че Тръмп няма право да се кандидатира според 14-ата корекция на Конституцията. Тя гласи, че лице, което в предишното е положило клетва за честност към Съединени американски щати като държавен чиновник, не може да бъде избирано и не може да заема федерални и щатски обществени длъжности, в случай че е взело участие в подстрекаване или протест против страната.

По-нискостоящ съд в Колорадо отхвърля желае с претекста, че Конституцията не показва ясно, че възбраната се отнася и за президентския пост. Върховният съд на щата не се съгласи с това пояснение. Той стигна до заключението, че Тръмп е забъркан в подстрекаване и че конституционната възбрана се отнася и за евентуални претенденти за президентския пост.

" Президентът Тръмп е подбуждал и насърчавал към принуждение и противозаконни дейности, целящи да нарушат процедурата за спокойно предаване на властта ", се споделя в решението на съда.

Той обаче отсрочи влизането в действие на решението до 4 януари , с цел да даде опция на Тръмп да апелира решението пред Върховния съд на страната.

Представители на предизборния щаб на Доналд Тръмп оповестиха желанието си да апелират и осъдиха решението на съда в Колорадо като " опит на демократични съдии демократи да се намесят в изборния развой, с цел да лишат гласоподавателите в щата от опцията да гласоподават за желания от тях претендент ". Говорител назова решението на съда " освен историческо и заслужено, само че и належащо, с цел да се отбрани бъдещето на демокрацията в страната ".

Решението на съда е невиждано, защото до момента опитите за дисквалификация на Тръмп в два щата бяха отхвърлени от локалните съдилища на процедурни учредения. Ако решението на Върховния съд на Колорадо не бъде анулирано от най-висшата правосъдна инстанция в страната, съперниците му в други щати ще имат опция да предотвратят появяването на името му в бюлетината.

Върховният съд на Мичиган преглежда сходен иск против Доналд Тръмп.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР