Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността

...
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността
Коментари Харесай

Борел: Руското едностранно спиране на огъня в Украйна е лицемерно

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел назова през днешния ден " двуличие " оповестеното от Москва едностранно преустановяване на огъня в Украйна по случай православната Коледа, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" На Кремъл не може да му се има никакво доверие и тази декларация за предпочитание за едностранно преустановяване на огъня не заслужава доверие “, сподели Борел пред публицисти по време на посещаване в Мароко.

" Отговорът, който ни идва на разум, е песимизъм пред лицето на толкоз доста двуличие ", добави ръководителят на европейската дипломация в град Фес.

Руският президент Владимир Путин подреди през вчерашния ден на армията си да съблюдава преустановяване на огъня " по цялата линия на прикосновение сред страните в Украйна " на 6 и 7 януари - първото огромно помирение от началото на съветската инвазия преди съвсем една година. Въпреки това артилерийските престрелки продължиха и през днешния ден, отбелязва Агенция Франс Прес.

За да се смята прекратяването на огъня за годно, " би трябвало да има цялостно преустановяване на военните офанзиви. Трябва да има евакуиране на (руските) войски и тяхното военно съоръжение от украинска територия ", сподели Борел след среща със студенти от Евро-средиземноморския университет.

" При неналичието на такива съответни дейности, едностранното преустановяване на огъня наподобява като опит на Русия да завоюва време, с цел да прегрупира войските си и да се опита да възвърне съществено накърнената си интернационална известност ", означи ръководителят на европейската дипломация.

Борел също по този начин обърна внимание на " съветската агитация ", която хвърля върху " европейските наказания " отговорността за покачването на цените на храните и силата в международен проект, от което най-вече страда Африка.

" Това е изцяло погрешно. Руската войска е тази, която унищожи силозите за зърно, унищожи и сложи мини в нивите, унищожи пътищата и блокира пристанищата на Украйна ", аргументира се висшият европейски посланик.

Борел приключва през днешния ден двудневното си публично посещаване в Мароко - страна, упреквана от медиите, че е забъркана в корупционния скандал в Европейския парламент, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР