Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен днес

...
Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен днес
Коментари Харесай

Румъния обяви руски дипломат за персона нон грата

Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е разгласен през днешния ден за личност нон грата на територията на Румъния, заяви Министерството на външните работи, представено от организация Аджерпрес.

 

Румънското Министерство на външните работи показва, че решението е взето, защото дипломатът е осъществявал действия, които опонират на Виенската спогодба от 1961 година за дипломатическите връзки.

 

По предписание на министъра на външните работи на Румъния Луминица Одобеску през днешния ден в министерството е бил извикан и.д. ръководителят на съветското посолство в Букурещ, на който е било обявено решението на румънските управляващи.

 

Същевременно по-рано през днешния ден Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма заяви, че е задържала румънски жител, обвинен в шпионаж в интерес на Русия. 

 

Това се случва за първи път в Румъния, отбелязва Ройтерс.

 

Румънският жител е арестуван през вчерашния ден по съмнение, че от 2022 година е следил и фотографирал придвижването на военни конвои на Румъния и на НАТО в региона на Тулча и е изпращал информацията на съветското посолство в Букурещ.

 

Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен прелиминарен арест на обвинения, който е разследван за измяна.

 

Той е обвинен, че е събирал информация от боен темперамент и е снимал бойна военна техника и напредването на боен личен състав в региона на границата с Украйна, а след това е предавал информацията на дипломати от съветското посолство в Букурещ. От дома му са конфискувани голям брой доказателства, заяви Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма.

Окръг Тулча се намира в Делтата на река Дунав, на към 7 км от границата с Украйна. Оттам минават транспортни връзки към Украйна, отбелязва ДПА.

 

Румъния, която е член на НАТО от 2004 година, има обща граница с Украйна, разпростряла се на повече от 650 км, отбелязва Ройтерс. Части от съветски дронове паднаха няколко пъти на територията на Румъния, откакто Русия ускори офанзивите си против украински пристанища на река Дунав.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР