Въпреки високата инфлация и опасенията от настъпването на икономическа рецесия,

...
Въпреки високата инфлация и опасенията от настъпването на икономическа рецесия,
Коментари Харесай

“Спестяванията бързо намаляват“. Задава ли се следпразничен финансов махмурлук?

Въпреки високата инфлация и опасенията от настъпването на икономическа криза, сезонът на празнично извършване на покупки за Коледа и Нова година наподобява, че започва стремително през тази година.

Търговците регистрират солидни продажби по време на " Черния петък " в края на ноември и на най-голямото комерсиално онлайн събитие, известно като " Кибер понеделник ", защото се оказва, че доста консуматори в Съединени американски щати са били привлечени от солидните понижения. Задава ли се следпразничен финансов махмулрук?
Американците харчат като за последно
Въпреки че повишаването на потребителските разноски в Съединени американски щати евентуално се забавя, те остават изненадващо устойчиви. Проблемът обаче е, че заплатите на доста американци не се усилват по отношение на инфлацията, отбелязва Си Ен Ен. Това принуждава някои консуматори, в случай че изискат да се отдадат на същински шопинг по празниците, да протягат ръка към спестяванията си или да усилват отговорностите си по кредитни карти, при които се начисляват високи лихвени проценти.

Това освен че може да се окаже безразсъдно решение, само че е допустимо и да принуди част от потребителите да понижат разноските си през месеците след края на коледно-новогодишните празници, с цел да изплащат задълженията си или с цел да възстановят спестяванията си. Евентуалното понижение на потреблението може да се окаже проблематично за стопанската система на страната, която е мощно подвластна от потребителските разноски.

" Ще има следпразничен финансов махмурлук заради разноските, (които доста хора вършат - бел. ред.). Той е неминуем и този път ще бъде изключително тежък ", отбелязва Джо Брюсуелас, основен икономист в консултантската компания Ар Ес Ем (RSM). " За първи път американската междинна класа в действителност ще се огъне под натиска на високите цени ", добавя анализаторът.
Спестяванията бързо понижават
" Спестяванията бързо понижават ", пишат в паметна записка до свои клиенти анализатори от " Мудис " (Moody`s). Натрупаните спестявания на американците са намалели към средата на тази година до към 1,7 трилиона $, по оценки на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати.

До края на септември тези спестявания спаднаха още повече - до към 1,5 трилиона $, пресмятат специалистите на компанията Ар Ес Ем.

" Този трилион и половина $ ще бъде привършен по някое време в средата на идната година ", съобщи неотдавна пред Си Ен Би Си президентът и основен изпълнителен шеф на капиталовата банка " Джей Пи Морган " (JP Morgan) Джейми Даймън. Той загатна, че инфлацията " изяжда " голям размер от персоналните спестявания в страната.

Даймън означи, че намаляването им " е едно от нещата, които могат да срутен стопанската система и да провокират лека или тежка криза, от която хората се притесняват ".

Брайън Венцел, основен финансов шеф на компанията за кредитни карти за заплащания в магазини " Синкръни файненшъл " (Synchrony Financial) разяснява, че разноските за живот очевидно оказват въздействие върху някои кредитополучатели.

" Това, което чуваме през днешния ден (от клиентите - бел. ред.), е: " Хей, слушай, не мога да си платя наема, покачиха го. Инфлацията ме убива, когато заплащам за бензин и хранителни артикули ", съобщи Венцел по време на конференция по-рано този месец, проведена от американската капиталова банка " Голдман Сакс " (Goldman Sachs).

На този декор лихвите по кредитните карти доближават до рекордно високи стойности, защото Управлението за федерален запас на Съединени американски щати се пробва да се пребори с инфлацията посредством масирано повишение на лихвените проценти. Те надвишиха 30 % при някои типове кредитни карти, отбелязва Си Ен Ен.

Това не е най-подходящото време, когато американците би трябвало да разчитат на спестяванията и на кредитните си карти, с цел да се отдават на празнично извършване на покупки, означават анализатори.

" За страдание обаче, те изчерпват спестяванията си в навечерието на идната година, когато в най-хубавия случай ще се стигне до закъснение на икономическия напредък, а в най-лошия - до криза ", разяснява Джо Брюсуелас от консултантската компания Ар Ес Ем.
Спад на продажбите на дребно във Англия
Търговците на дребно във Англия понасят загуби заради внезапното понижаване на броя на клиентите през интервала, който е основен за продажбите им по Коледа, разгласи предишния петък компанията за разбори " Спрингборд " (Springboard).

Посещаемостта на английските магазини понижава с 3,8 на 100 на годишна база, прибавя компанията за разбори в бранша на търговията на дребно.

Продажбите на дребно във Англия ненадейно спадат през ноември макар Световното състезание по футбол в Катар и разпродажбите по време на " Черния петък ". Тези данни отразяват напрежението, на който са подложени доста семейства в Обединеното кралство, защото рецесията с разноските за живот се отразява на финансите им, отбелязва Ройтерс.

Продажбите на дребно понижават с 0,4 на 100 през ноември по отношение на октомври, което е следващ знак, че английската стопанска система може би е в криза. Те са с 1,5 на 100 под равнищата от предпандемичната 2019 година

" Очакваме, че високата инфлация ще докара до по-нататъшно понижаване на действителния наличен приход на семействата. Предвиждаме той да спадне с 1,1 на 100 през четвъртото тримесечие на 2022 година, което ще продължи да лимитира продажбите през декември ", отбелязва Оливия Крос, икономист в консултантската компания " Кепитъл икономикс " (Capital Economics).

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР