Въпреки нежеланието на Столична община да осигури пари за ремонта

...
Въпреки нежеланието на Столична община да осигури пари за ремонта
Коментари Харесай

Централна градинка в София ще се ремонтира от частен дарител

Въпреки нежеланието на Столична община да обезпечи пари за ремонта на градинката към църквата „ Свети Георги “ в центъра на София, тя въпреки всичко ще бъде актуализирана – с частни средства. Те ще дойдат под формата на подаяние от материали и труд на стойност към 270 000 лева от частна строителна компания. Това стана ясно по време на представянето на плана за настоящ ремонт на градинката от кмета на регион „ Триадица “ Димитър Божилов. Той бе определен за областен кмет от листата на опозиционната коалиция „ Демократична България “. Столичният общински съвет към този момент утвърди предлагането дарението да се одобри. Според районния кмет строителните действия могат да стартират до месец, като задачата е ремонтът на градинката да бъде завършен до началото на образователната година. 

Божилов разясни, че защото пространството към църквата е монумент на градинското и парково изкуство, планът за ремонт е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно завещание. Той разрешил само настоящ ремонт на занемарената инфраструктура. „ Ремонтът ще бъда единствено по фактическа конюнктура, което значи, че ние няма да вършим никакви нови неща и да прекрояваме съществуващата визия на градинката. Целта е външният й тип да бъде обновен и всички да се любуваме на това прелестно място “, разясни кметът.

Изпълнител на плана ще е строително сдружение с шеф Стефан Божков, което ще извърши план на архитектурно бюро, благосъстоятелност на арх. Росен Гурков. Той разясни, че по време на ремонта ще бъдат сменени старите осветителни стълбове в градината, от които сега работят единствено два. На тяхно място ще бъдат сложени нови осветителни тела с по две лампи, което ще подобрят осветеността на пространството. Ще бъдат сменени още кошчетата за отпадък, а също и пейките, като техният брой ще бъде повишен. В същото време в обсега на ремонта няма да попадне чешмата наоколо до входа откъм 5-те кьошета, за която ще се търсят спомагателни средства и благоприятни условия за възобновяване, посочи кметът.

По време на ремонта в градината ще бъдат засадени още 5 дървета, които ще се слагат на местата на отрязани екземляри. При представянето на плана се породи полемика от какъв тип да бъдат новите дървета. Проектантът  съобщи, че предлага в свободните места да се засеят японски вишни. Присъстващите обаче приканиха да се изберат дървета с огромна корона, които да хвърлят повече сянка през летните месеци. Хората желаеха в градината да се засяди и още зеленина.

Най-сериозна полемика провокира въпросът дали след ремонта градината още веднъж да бъде застлана с асфалт или да се изберат по-екологични настилки. Кметът Божилов повтори, че НИНКН не разрешава излизане отвън границите на фактическото състояние, което значи, че остарелият асфалт би трябвало да се размени с нов. Присъстващ проектант обаче прикани живеещите в квартала и районната администрация да упорстват пред общината и НИНКН за по-удачно решение, което да спомогне за понижаване на температурите в топлите месеци. Архитектът съобщи още, че общината е длъжна също да взе участие със средства с цел ремонтът на градината да бъде по-цялостен и дълготраен.  

До 30 юни жителите на София и заинтригуваните лица могат да внасят писмени оферти и мнения в деловодството на община „ Триадица “. Общественото разискване на показания план ще се състои на 14 юли в самата градинка.

Ремонтът на пространството към храма " Свети Георги " бе заложено в финансовата стратегия на Столична община за предходната година, когато за дейностите бяха планувани 500 000 лева Заради пандемията обаче напролет на 2020 година кметът Йорданка Фандъкова разгласи стесняване на бюджета на София с 23,4 млн., като един от отсрочените планове бе точно този. При актуализацията от общината дадоха обещание ремонтът на градината да бъде пренасочен за тази година, само че в последна сметка това не се случи.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР