Въпреки че вчера Светият Синод отправи послание към християните в

...
Въпреки че вчера Светият Синод отправи послание към християните в
Коментари Харесай

Напук на всичко Св.Синод и БНТ организираха литургия срещу вируса

Въпреки че през вчерашния ден Светият Синод насочи обръщение към християните в страната да проявят мъдрост и да се молят от домовете и макар че апелът бе излъчен по Българска национална телевизия, през днешния ден Църквата провежда, а БНТ2 излъчи директно неделна литургия против ковид. В церемонията взе участие и Патриарх Неофит и тя беше посетена от десетки вярващи. В продължение на повече от час малкия екран излъчваше фрагменти по какъв начин миряни стоят в непосредствена непосредственост един до различен и по какъв начин присъстващите чакат реда си да целунат кръста . Докато лекари и институции в България непрекъснато приканват хората в страната да бъдат дисциплинирани и да не се събират на групи, с цел да предпазят своя живот и този на близките, водещият на телевизионното предаване с богобоязлив звук обясняваше по какъв начин вярващите дисциплинирано спазвали отдалеченост между тях.

В същото време общинското радио в Силистра заяви, че по самодейност на Доростолската митрополия и Община Силистра на светлинен билборд на кръстовище в Силистра са сложени две пана с молитва към Богородица. " Поставени са две пана с молитва към Богородица за избавление и текстове за здраве, единодушие и кураж ", оповестиха от общината.
В историята на Силистренска област има събития за битка с тежки заболявания, се споделя още в известието. Всяка година при започване на март алфатарци връзват мартеници на каменни кръстове в четирите края на града. Жителите на дребния град имат вяра, че по този метод се защищават от заболявания и тегоби. Тази традиция датира от 1733-1734 година и се свързва с чумна зараза. Жителите на Алфатар всеобщо се разболяват, само че оживелите първенци вършат проект за избавление. Изваждат камъни от локалната кариера, а майстори-каменоделци вършат от тях кръстове, като за труда си не вземат пари. Кръстовете са забити в четирите краища на селището и са осветени. С времето и поради политическите промени през годините алфатарци не помнят за каменните кръстове. Но през 80-те години на предишния век при пророчицата Ванга отиват алфатарци. Изпращайки ги, тя им споделя да открият каменните кръстове, да ги осветят и да ги пазят за идващите сложни години.

От община Силистра оповестяват и за други свидетелства за минали епидемии на територията й. " Мемориал на равина Елиезер Папо в Силистра припомня за друга история.Папо е един от дванайсетте най-почитани равини.Роден е в Сараево, само че е живял и работил в Букурещ. По време на руско-турската война през 1829 година идва в Силистра. Тук избавя доста хора от избухнала в лагера на съветската войска зараза от холера, създавайки карантинни " пояси " и лазарети. Заразява се и умира.Смята се, че е заровен в Силистра край река Дунав. Днес на това място е построен мемориално-религиозен комплекс, включен в стратегиите на туристическите компании и посещаван от поклонници ", оповестява общинското радио.

Гръцкият митрополит Серафим Кифирски е бил задържан за няколко часа за нарушение на възбраната за служене в църквата по време на карантината, против него е формирано дело, оповестява РИА Новости, цитирайки „ Вима ортодоксиас “.  
Гръцкото държавно управление забрани богослуженията във всички места за поклонение поради ковид, за да ограничи разпространяването му по време на пандемията. В петък, Серафим, призовал вярващите в храма в градчето Хора на остров Китира и почнал да служи както нормално, макар рестриктивните мерки. „ Камбаните зазвъняха както нормално, призовавайки вярващите в църквата “, написа изданието.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР