На всеки му се е налагало в даден момент да

...
На всеки му се е налагало в даден момент да
Коментари Харесай

Съвети как да проведете труден разговор с партньора

На всеки му се е налагало в даден миг да организира сложен диалог с някого. Спомнете си последния път, когато е трябвало да говорите, а ви е било боязън от това. Сигурно сте го разгърнали в съзнанието си до епични размери. След това сте изгубили нерви в последния миг и не сте го осъществили. Ако това ви звучи познато, научете по какъв начин да проведете сложен диалог и да го осъществите. Да знаете по какъв начин да водите сложен диалог не е нещо, което хората просто се раждат да знаят. Необходимо е време, самообладание и схващане, с цел да може да се водят такива диалози и да се реализира позитивен резултат. Разбира се, съществува и риск от възможен спор. Понякога хората също не обичат да са в ролята на получатели на подобен вид диалози!

Случвало ли ви се е да изпитате това възприятие на подтиснатост в стомаха, когато знаете, че би трябвало да повдигнете тематика, която предпочитате да замитате под килима? Всички сме били там и сме си представяли всички най-лоши сюжети. Но за какво, о, за какво, би трябвало да се впускаме в тези подли води на диалог?

Труден диалог, казано просто, е всяка полемика, в която залогът е огромен, мненията са разнообразни и страстите са мощни. Често това се случва, тъй като съгласно психическите правила обстановките с високи залози провокират вродената ни реакция на битка или бягство, засилвайки страстите и правейки рационалния диалог сложен.

Помислете за това да кажете на другар, че е наранил възприятията ви, да поискате от колегата си да промени скучен табиет или да обсъдите проблеми със чиновник.

Ако желаете да преодолеете провокациите, би трябвало да знаете единадесетте съществени стъпки, които ще ви оказват помощ да се научите по какъв начин да водите сложен диалог.

Изберете подобаващия миг

Първата стъпка в това по какъв начин да проведете сложен диалог е да знаете верния миг за това. Не се опитвайте да водите сложен диалог, в случай че индивидът, с който би трябвало да говорите, наподобява уплашен, изтощен, сърдит за нещо друго, не се усеща добре или като цяло има неприятен ден. Това просто ще докара до неприятен резултат. Ако казусът е подобен, изчакайте до различен ден. Вероятно ще откриете, че всичко се получава надалеч по-добре. Ако желаете в действителност да има резултат би трябвало да сте сигурни, че другият човек мисли единствено за диалога.

 Съвети по какъв начин да проведете сложен диалог с колегата Съвети по какъв начин да проведете сложен диалог с колегата

Не се опитвайте да водите диалог с други хора в близост

Трудните диалози би трябвало да се организират уединено. Не се опитвайте да водите диалога, в случай че в стаята има други хора или в случай че има възможност някой да влезе и да ви прекъсне. Както и при последната точка, уверете се, че сте избрали момента, а не когато други хора са в близост. Това ще наложи бариери, които могат да се окажат проблем при провеждането на сходен сложен диалог.

Никога не казвайте „ Трябва да поговорим “.

Изричането на тези думи значи, че другият човек бързо ще скочи в отбранителна позиция и ще се чуди какъв е казусът. Когато се учите по какъв начин да водите сложен диалог, в никакъв случай не задавайте отрицателен звук, а просто го започнете по натурален и неналожителен метод. Спомнете си последния път, когато чухте „ „. Вероятно сте изпаднали в суматоха и сте се чудили какво ще последва! Ако чуете това сигурно към този момент ще сте наясно, че става въпрос за някакъв проблем, който може би мъчно ще бъде решен.

Предварително обмислете какво желаете да кажете

Това не значи да си записвате систематизирания и да си вършиме презентации, а да знаете какво желаете да кажете и да имате поради главните моменти. Ако не помислите за това авансово, ще забравите да кажете нещо значимо. Тогава ще се окаже, че ще се връщате обратно към диалог, който така и така е бил задоволително сложен. Не го пишете по сюжет, само че знайте по какъв начин ще започнете и какво в действителност желаете да им кажете. Помислете деликатно преди да започнете, тъй като връщане обратно при сложен диалог няма.

Не очаквайте диалогът да протече по избран метод

Ако влезете в диалога с упованието той да протече в избрана посока, ще бъдете сюрпризирани, когато това не се случи. Имайте поради главните си точки и просто се оставете на течението, като видите накъде ще ви води диалогът. Колкото и добре да познавате индивида против себе си това не постоянно е гаранция, че предвиждате дейностите му.

Наблюдавайте езика на тялото си

Езикът на тялото ви също приказва за вас, по тази причина се уверете, че той е в сходство с това, което в действителност казвате, изключително при сложен диалог. Избягвайте защитния език на тялото, като да вземем за пример да седите със скръстени крайници или ръце, да се суетите или да избягвате контакт с очите. Бъдете спокойни, отразявайте тяхната позиция и се уверете, че поддържате контакт с очите. Неправилният език на тялото може елементарно да ви накара да изглеждате конфронтационно.

Бъдете директни, не говорете с недомлъвки.

Каквото и да желаете да кажете, уверете се, че го казвате и го вършиме по метод, който няма да провокира комплициране или да добави непотребен брой думи към диалога. Няма нищо по-лошо от това да слушате по какъв начин някой бърбори и да чакате да премине към същинската част на тематиката. Това не е методът за водене на сложен диалог! Още в самото начало обявете задачата на диалога. След това очертайте точките си оттова нататък.

Внимателно подбирайте езика и тона си

Думите елементарно могат да придобият друго значение, когато им добавите характерен звук, да вземем за пример жлъч. Уверете се, че не избирате съзнателно фрази, цялостни с огромни и комплицирани думи. Така ще накарате другия човек да се почувства несъответстващ или комплициран. Просто се старайте да бъдете елементарни, само че не прекомерно елементарни! Не желаете да бъдете и снизходителни.

 сложен диалог Съвети по какъв начин да проведете сложен диалог с колегата

Вижте страната на другия човек

Това е диалог, а не лекция. Човекът, с който разговаряте, също ще има принос. Уверете се, че вършиме всичко допустимо да видите неговата страна на нещата и да разберете гледната му точка. Част от това да се научите по какъв начин да водите сложен диалог е да разберете, че вашата страна може да не е 100% права. Това не значи, че не би трябвало да изказвате мнението си, само че разберете, че и те имат своята позиция.

Слушайте!

Не забравяйте да седнете и да слушате какво ви споделят. Повечето хора си мислят, че знаят по какъв начин да слушат, само че в действителност не знаят. Не става въпрос единствено за думите, които споделя другият човек, а и за невербални сигнали, като звук на гласа и езика на тялото в този сложен диалог. Вслушвайте се във всичко и в действителност разбирайте какво ви се оповестява. Това е една от главните точки, които би трябвало да покриете, когато се учите по какъв начин да водите сложен диалог.

Управлявайте страстите си

Когато се подготвяте за сложен диалог, това е като подготовката за значима презентация – би трябвало да сте в вярното положение на духа. Проверете положението си. Разстроени ли сте или обезпокоени? Изключително значимо е да разпознаете тези усеща, само че не им позволявайте да преобладават в полемиката. Контролирането на страстите ви оказва помощ да се концентрирайте върху тематиката и предотвратява отклоняването на диалога.

Практикувайте съчувствено слушане

Съпричастното слушане е освен това от кимане с глава. То се състои в това в действителност да се вслушате в това, което споделя другият човек, оттатък неговите думи. Когато слушате със съпричастност, вие се пробвате да разберете неговите усеща и позиция. Това освен демонстрира почитание, само че и отваря диалога за по-дълбоко схващане, което прави цялото прекарване по-конструктивно.

Правете почивки, в случай че е належащо

Напълно обикновено е да си вземете отмора по време на сложен диалог. Ако нещата станат прекомерно разгорещени или объркващи, предложете къса отмора. Това дава опция на всички да се успокоят и да съберат мислите си. Кратката отмора може да помогне и на двете страни да се върнат към полемиката с по-ясна глава и по-добър фокус.

Работете дружно, с цел да постигнете позитивен резултат

Трудните диалози не би трябвало да бъдат конфронтационни или разстройващи, те могат да бъдат и градивни и прогресивни. Можете да работите дружно, с цел да гарантирате, че диалогът ще стигне до подобаваща и позитивна точка. Съгласете се, че тази тематика е малко неуместна или сложна, само че би трябвало да бъде разисквана. Подхождането към нея по верния метод и от двете страни ще ви помогне да го извършите. Никой не обича да води сложен диалог. Не се чувствайте като че ли се проваляте, в случай че просто не желаете да методите към дадена тематика с някого. Но от време на време нещата просто би трябвало да бъдат казани. Бъдете смели и просто го направете.

Размисъл и следващи дейности

След като приключите, отделете малко време, с цел да помислите. Кои елементи бяха сполучливи и какво бихте могли да подобрите идващия път? Този тип размисъл е от основно значение за рационализиране на уменията ви за водене на диалози. Освен това последващото следене демонстрира, че сте се заели с разрешаването на казуса и цените взаимоотношенията си. Това е метод да се уверите, че всичко разисквано е разбрано и се движи в вярната посока.

Ако разберете по какъв начин да методите вярно в такава обстановка, ще избегнете загубата на нерви в последния миг и вероятността да обидите или разстроите индивида, с който би трябвало да говорите, е доста по-малка. Това ви дава чудесна опция да разрешите обстановката, която основава компликации и за двама ви, каквато и да е тя.

Не забравяйте, че диалозите са двупосочни. Изслушвайте и възприемайте гледната точка на събеседника, както и своята лична. Възможно е да не сте прави. Може би те имат нещо, което желаят да кажат и което е доста по-поучително от гледната точка, която се пробвате да изразите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР