Въпреки че пандемията заплашва живота на планетата и икономиките по

...
Въпреки че пандемията заплашва живота на планетата и икономиките по
Коментари Харесай

Пандемията не ни стига, щом се засилва ядреното въоръжаване

Въпреки че пандемията заплашва живота на планетата и стопанските системи по света са опустошени, нуклеарно въоръжените страни предходната година са нараснали разноските си за атомни оръжия с 1,4 милиарда $, демонстрира нов отчет, представен от Агенция Франс Прес и БГНЕС.

В него Международната акция за унищожаване на нуклеарното оръжие (ICAN) в детайли разказва по какъв начин деветте нуклеарно въоръжени страни в света не престават да усилват разноските си за такива оръжия.

" Докато болничните кревати се пълнеха с пациенти, лекарите и медицинските сестри работеха часове, а главните медицински консумативи бяха нищожни, девет страни са пръснали над 72 милиарда $ за оръжия за всеобщо заличаване ", се споделя в отчета.

Това съставлява нарастване с 1,4 милиарда $ по отношение на разноските през 2019 година, съобщи ICAN, спечелила Нобеловата премия за мир през 2017 година

Съединените щати са похарчили повече от половината от общата сума, 37,4 милиарда $, което съставлява почти 5% от общите военни разноски за предходната година. Смята се, че Китай е похарчил към 10 милиарда $, а Русия - 8 млрд. $, съгласно изчисленията на ICAN.

137 000 $ всяка минута

Взети дружно, ядрено-въоръжените страни, които включват също Англия, Франция, Индия, Израел, Пакистан и Северна Корея, са харчели над 137 000 $ всяка минута през 2020 година

Увеличението на разноските идва освен до момента в който светът се бори с най-лошата си пандемия от век, само че и в миг, в който доста страни се сплотяват, с цел да забранят нуклеарните оръжия.

" Докато тези девет страни са траяли да пилеят милиарди за оръжия за всеобщо заличаване, останалата част от света бе заета да ги прави противозаконни, " споделя ICAN.

Докладът, озаглавен „ Complicit: 2020 Global Nuclear Spending “, акцентира по какъв начин държавните управления от ден на ден насочват данъчни пари към снабдители на оръжия, които от своя страна харчат все по-големи суми за лобисти, насърчаващи нарастване на разноските.

Повече от 20 компании, произвеждащи нуклеарно оръжие, са спечелили от бизнеса през предходната година посредством съществуващи или нови контракти, като единствено 11 западни компании са спечелили 27,7 милиарда $ в нови или модифицирани контракти за нуклеарно оръжие. Най-големите компании, печелещи от такива контракти, са Northrop Grumman, General Dynamics, Lockheed Martin, Raytheon Technologies и Draper.

В отчета се споделя, че съвсем половината от американските разноски през предходната година, цели 13,7 милиарда $, са отишли при Northrop Grumman за построяването на нова система за нуклеарно оръжие. Тази компания на собствен ред е похарчила 13,3 милиона $, с цел да лобира пред основателите на политики в Съединени американски щати, с цел да похарчат повече пари за защита, и още 2 милиона $ за финансиране на огромни мозъчни тръстове, които изследват и пишат за нуклеарните оръжия, се споделя в отчета.

Като цяло напъните на фирмите за лобиране са се изплатили добре, твърди документът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР