Въпреки че България започна годината с редовно правителство, излъчено от

...
Въпреки че България започна годината с редовно правителство, излъчено от
Коментари Харесай

Политическа импотентност с „нашокаха им репичките“: Какви глупости плямпаха през 2022-а политиците

Въпреки че България стартира годината с постоянно държавно управление, излъчено от 47-ото Народно заседание, политическата рецесия влезе в нова фаза след първи в историята сполучлив избор на съмнение. Гласуването му беше единствено кулминационната точка на поредност от кавги и престрелки сред сътрудници и съперници. Голямата възможност от нови, пети подред, предварителни избори продължава да изостря и без друго комплицираните взаимоотношения сред политическите сили и те да работят (и говорят) като в предизборна акция.

По традиция в края на всяка годината „ Дневник “ я събира, разказана и през цитатите на политиците. Припомняме ви политическата история на 2022 във изречения.

„ Шепа нещастни фашисти “ и Хитлер в държавното управление

Първите три месеца ръководство на кабинета „ Петков “ започнаха със разногласия за въвеждането на зелен документ против COVID-19 в Народното събрание, минаха през дебатите към закриването на профилираното правораздаване и гласуването на оставката на Сотир Цацаров, а кулминационната точка от този интервал беше карцерът на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Имам елементарен въпрос. Дали законът важи единствено за мен или и за шепа нещастни фашисти “, попита от парламентарната естрада на 13 януари депутатът от „ Продължаваме промяната “ Христо Петров, прочут като Ицо Хазарта, във връзка проведения от „ Възраждане “ митинг против зелените документи.

„ За мен Сотир Цацаров е ослепителен правист и доста образован човек. Жалко, че правосъдната система губи подобен правист “, сподели на 14 януари зам.-председателя на Движение за права и свободи Йордан Цонев във връзка подадената от ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Две седмици по-късно водачът на „ Да, България “ Христо Иванов разяснява: „ Гешев би трябвало да си върви и най-добре да последва образеца на един по интелигентен човек от него – господин Цацаров. “

„ Комисията за попречване на спора на ползи и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) роди повече светци, в сравнение с Българската православна черква. Проверяваните излязоха с ореоли “, съобщи пък депутатът от „ Продължаваме промяната “ Константин Бачийски при започване на дебата за гласоподаване оставката на Цацаров на 2 февруари. Тогава от „ Продължаваме промяната “ използваха известния израз, че „ мафията си има страна “.

„ ГЕРБ, управлявахте ли с Движение за права и свободи? При кое ръководство изгря звездата на едно младо момче, което стана милионер – Пеевски? Кога Доган взе Топлоелектрическа централа „ Варна “? Ние ще внесем закон и ще се заемем с всички чекмеджета и кюлчета, ще чистим Авгиевите обори “, изрече се депутатът Искрен Арабаджиев, а Маноил Манов от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили съобщи, че „ корупцията е проблем на ръководещите. Вие управлявате с ония момчета там, които наподобяват на обслужващ личен състав, а не на депутати (визирайки Българска социалистическа партия – бел. авт.) “. Явор Божанков от Българска социалистическа партия му отвърна: „ И аз мога да кажа кой наподобява на Кунг фу Панда, само че няма да го кажа. “

На 16 февруари пък съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов изрази мнение, че „ прокуратурата не може да бъде справедлива, Гешев е клиент на Борисов, Борисов е клиент на Гешев политически, и двамата взаимно са си клиенти “, по отношение на неналичието на следствие от прокуратурата по „ Барселонагейт “, в който е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов.

Дебатът по закриването на профилираните съд и прокуратура, провел се на 23 март, пък ще бъде запомнен с репликата на някогашния народен представител от ГЕРБ Дани Каназирева. В опит да отбрани тезата, че профилираното правораздаване на бива да бъде закривано, тя прикани: „ не пипайте проведената престъпност…. Хаосът който ще предизвикате в правосъдната система, ще е още по-голям “.

„ Законът се одобри с шампанско, само че евентуално ще се приложи със сълзи, тъй като нямате никаква концепция какво ще вършиме оттук насетне, нито политически, нито оперативно “, разяснява тогава и депутатът от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Тома Биков.

Конфликтът сред ръководещи и съпротива ескалира на 17 март, когато водачът на ГЕРБ и някогашен министър-председател Бойко Борисов беше задържан и освободен 24 часа по-късно. Събитията го накараха да каже следното: „ Рашковата агитация (министърът на вътрешните работи Бойко Рашков – бел. авт.) излиза първа по медиите. Това е Хитлер. Ние сега имаме същата обстановка като в Русия Путин с Навали. Разпорежда и всички так-так-так влизат в пандиза. “

Политическите му съперници разясниха ареста с думите „ никой не е над закона в България “. Това написа на 18 март във „ Facebook “ някогашният министър председател Кирил Петков.

Трусовете в четворната коалиция

Пролетта донесе съществени провокации пред така и така нестабилната четворна коалиция сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “. Една от разграничителните линии сред четирите обединения се оказа позицията за войната в Украйна и настояването за военна помощ за нападната от Русия страна.

„ Или сме водачи, или някои от вас нямат място тук “, съобщи министър председателят Кирил Петков на 24 февруари, когато Народното събрание се опита да одобри обща декларация против войната в Украйна.

Темата за войната отвори дебата и за въоръжението на България. Според съпредседателя на обединяването Христо Иванов „ ние сме просто, оправдавам се, със свалени гащи “ поради остарялото руско въоръжение в българската войска.

Президентът Румен Радев застана твърдо срещу даването на оръжия за Украйна – „ няма да позволи въвличането на България в този спор “, сподели той на 26 март, а някогашният финансов министър Асен Василев („ Продължаваме промяната “) дефинира позицията му като позорна.

„ Позорна е, тъй като в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този спор, че е обикновено и добре Русия да победи в този спор. Аз считам, че Украйна ще победи в този спор и че би трябвало да ѝ помогнем “. Асен Василев, като финансов министър в кабинета „ Петков “

Министър-председателят Кирил Петков също застана на сходна позиция: „ Военна помощ е вярното нещо, само че като министър председател не мога да се върша на най-смелия. “

„ Не става дума за Украйна, в случай че Украйна разчиташе на нас за своята отбрана, позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за опита на режима на Путин за преразглеждане на интернационалния ред. Ред, който е добър за България, от който ние се възползваме “ – сподели и съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов на 4 май в деня, когато се гласуваше предлагането за изпращане на военна помощ.

Напрежението сред съдружните сътрудници в допълнение се повиши при опита на Народното събрание да избере нов шеф на Българската национална банка (БНБ). Тогава ръководещата коалиция не съумя да се сплоти към една кандидатура за началник на Българска народна банка. Номинирани бяха двама души – Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “ и Любомир Каримански от „ ИТН “.

„ Цялата тази история за избор на шеф на Българска народна банка стартира да наподобява на мелодрама с детайли на сапунен сериал “, заключи преди време водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов обстановката към избор на нов гуверньор на Българска народна банка. Десислава Атанасова от ГЕРБ оракулски предсказа: „ Коалицията ви е пред разпад, даже пред саморазпад. “

„ Нашокаха им репичката извън за Гюров, той не става за началник на Българска народна банка и по тази причина го отдръпнаха “, разяснява и водача на ГЕРБ Бойко Борисов и продължи: „ Депутатите от Продължаваме промяната седят като поакани, както споделяше баба ми. Те по този начин се наскърбяват, че моите не могат да вземат ръка, ние не можем да ги обидим като хората “, сподели Борисов.

Опонентите на четворната коалиция използваха напрежението сред сътрудниците поради ветото над Северна Македония, парите за пътните строители и проекта за въвеждане на еврото, с цел да продължат с политическите нападки.

„ Сега сме в следната обстановка: на шофьорското място е седнал един човек, който не може да кара. Обаче в това време гризе мазна пилешка кълка. И целият му волан е станал лоен и не може да го върти. На всичкото от горната страна тези, които са до него, вместо да му оказват помощ се пробват да въртят кормилото в другата посока “. Томислав Дончев, народен представител от ГЕРБ за кабинета „ Петков “

И продължи: Госпожа Нинова от едната страна, господин Василев от другата. А той кормилото – лоен. И всеки, който се вози в това транспортно средство и е добър лидер, студена пот го избива по челото, тъй като лидерът не може да кара. Всеки сътрудник в ръководещата коалиция е захапал по един от крайниците на страната и глозга...Знаете ли за какво е безшумно? Защото не можеш да приказваш с цялостна уста “, разказа обстановката към средата на май зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев.

По същото време се изостриха и връзките сред ръководещите и президента Румен Радев, като тогавашният министър на превоза Николай Събев („ Продължаваме промяната “) ги разказа по този начин: „ Президентът е положителната тъща, която дава инструкции какво да вършим на спалнята. “

„ ИТН “ от своя страна усилиха нападките против „ Продължаваме промяната “ и най-много против вицепремиера Асен Василев, заявявайки, че „ духът на Борисов се е вселил някъде другаде “.

Българското несъгласие над Северна Македония за започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз беше вдигнато от Народното събрание. По време на дебата депутатът от „ Продължаваме промяната “ Искрен Митев съобщи: „ Днес е превъзходен ден за македонска женитба. Булката е Русия, а зестрата е в копейки “, което докара до напрежение сред него и водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който пък му отвърна: „ Да, ще има една хубава, европейска и демократична женитба! “

„ Мафията изгуби съдружният си сътрудник “: разпадът на обединението

Лятото на 2022 година се оказа политически бурно. На 8 юни водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си от държавното управление на четворната коалиция поради „ Македонияяяя и обстоятелството, че в страната към този момент няма пари “. Тогава някогашният министър председател Кирил Петков беше оптимист: „ Всяка седмица откогато сме на власт, ни се споделя, че държавното управление ще падне, само че това не е станало “, само че малко по-късно стартира търсенето на болшинство наред с отправянето на обвинявания:

„ Тези хора („ ИТН “ – бел. авт.) бяха в политиката, с цел да вземат публични поръчки посредством организация „ Пътна инфраструктура “,и когато те не се осъществиха, напуснаха, без да им пука за народа. Направиха го като един артист, който няма отговорност към страната “, сподели тогава Петков и назова Караджов брокер от името на Трифонов.

Зам.-председателят на „ ИТН “ Тошко Йорданов упрекна Кирил Петков в „ куп неистини “ и добави: „ толкоз е долно това, което направи Кирил Петков, че не мога да допускам по какъв начин сме позволили да стане министър председател “.

Няколко дни по-късно някогашният министър на спорта Радостин Василев се дистанцира от управлението на партията и съобщи, че я напуща, тъй като „ мафията проби в „ ИТН “. Тогава Василев сподели и че получил обръщение от зам.-председателя на „ ИТН “ Тошко Йорданов: „ Пич, Дългия ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски. “ Същия ден (13 юни) водачите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев обявиха: „ Мафията преди малко загуби съдружния си сътрудник. “

Реклама

По същото време с коментар от Дубай се включи и предприемачът с 19 обвинявания Васил Божков: „ Преди година ви споделих, че партията на Слави не му принадлежи. Хунтата към момента дърпа конците в България. Затова промените не се случват, а отговорните не са осъдени. “

На 21 юни ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ ИТН “ и „ Възраждане “ смъкнаха държавното управление „ Петков “ с избор на съмнение. Тогава някогашният финансов министър Асен Василев сподели от трибуната на Народното събрание следното:

„ Това, което аз слушам от вас, не е предложение по какъв начин по-добре да се ръководи рецесията, не е предложение по какъв начин хората, които са най-силно ударени от инфлацията, да могат да бъдат предпазени. Това, което слушам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, в случай че мога с едно изречение да обобщя, е: „ Да го духат бедните. “ Това е вашата икономическа философия “, обърна се той към ГЕРБ.

След това в отговор на имитация от Движение за права и свободи сподели, че „ оставката на държавното управление в действителност ще е най-хубавата антикризисна мярка “, само че посочи, че това важи за кюлчетата в чекмеджетата и каналите по границите. „ Да, те са в рецесия, толкоз дълбока, че сте подготвени да се прегърнете с „ Възраждане “, с цел да свалите това държавно управление, толкоз е дълбока рецесията за хората, които ви дърпат конците и си седят в сараите и от там се пробват да ръководят страната “, съобщи тогава Василев.

По време на същия спор депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков се обърна към ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поради неин пост във „ Facebook “, в който тя дефинира като неприемливо и скандално изявлението на Асен Василев: „ Ама, г-жо Атанасова, Вие сте парламентарист с опит, не може всякога, когато чуете някаква вулгарна дума или за духане, незабавно да излизате на трибуната. Не става просто “, сподели Божанков.

Паралелно с непрекъснатите нападки сред някогашните сътрудници стартира търсенето на нова управническа формула. „ Ако „ Продължаваме промяната “ създадат държавно управление, есента и зимата ще катастрофират по този начин, че ГЕРБ ще се върне изцяло.

Ако имат ум, ще отидат на избори и хората ще създадат оценка “, разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на 25 юни, единствено няколко дни след първия сполучлив избор на съмнение в историята. Подходи и с подигравка към изявлението на премиера Кирил Петков, че диалози за възможна коалиция с ГЕРБ може да има единствено в случай че Борисов отиде на топъл остров. „ Аз, в случай че имах остров, да съм там. Моят остров е Банкя. Той (Кирил Петков – бел. ред.) да мисли къде ще отиде “, добави Борисов.

„ Мястото на господин Борисов не е на топъл остров, а на друго топло място “, репликира го пък зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. „ Мечтата на Бойко Борисов е да бъде Ахмед Доган от Банкя. Да стои и да командва от там по телефона. Той би трябвало да се дистанцира и да освободи партията си “, разяснява и съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов във връзка възможни договаряния с ГЕРБ и Движение за права и свободи за поддръжка към държавно управление.

Месец след напускането на обединението от „ ИТН “ и несполучливия опит за сформиране на държавно управление с първия мандат съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков написа във „ Facebook “ коментар: „ Ние от „ Продължаваме промяната “ сме политическата партия, която няма меки диалогични китки, тъй като, каквото и да си приказваме, избрахме да нямаме още веднъж за сътрудник Слави Трифонов (с другар Орлин Алексиев), или Борисов. “

Това беше разчетено като рецензия към съдружния сътрудник „ Демократична България “ поради желанието й да беседва с „ ИТН “, в случай че получи третия мандат за сформиране на държавно управление.

„ Ако в този момент изпуснем опцията да съставим държавно управление в този парламент, аз съм най-оптимистичен, че ще успеем с деветия мандат, т.е., с третия мандат в по-следващия парламент “. Христо Иванов, съпредседател на „ Демократична България “

Иванов се обоснова за какво е трябвало да се договаря с „ ИТН “: „ Виждайки желанието на тези озъбени и опулени хора, които желаят да се докопат до властта, би трябвало ние да си зададем въпроса: „ Това ли е, което желаеме да създадем със страната си? “ Не можем хвърлим страната в безпорядък, не може да я върнем на ГЕРБ и Движение за права и свободи. “

„ Айнщайн има доста хубава мисъл – да правиш едно и също нещо и да очакваш друг резултат е форма на полуда. Българският народ го е споделил по-цветно: единствено простаци настъпват една и съща мотика два пъти “, отвърна пък Асен Василев.

А откакто няколко пъти Кирил Петков уточни, че не би направил коалиция с „ троянския кон “ Слави Трифонов, водачът на „ ИТН “ написа в обява във „ Facebook “, че „ в Римската република Петков и Василев биха поставили Брут за лидер на листите си “.

Междувременно пристрастеностите в Народното събрание също бяха разгорещени. На 6 юли част от някогашните съдружни сътрудници – Българска социалистическа партия и „ ИТН “, размениха остри реплики от парламентарната естрада поради Закона за персоналната помощ. Зам.-председателят на „ ИТН “ Тошко Йорданов се обърна към Българска социалистическа партия: „ Свиленски, вашият ръководител на групата кой тъкмо орган от тялото на Корнелия Нинова е “, попита той.

Няколко дни по-късно водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък съобщи от парламентарната естрада: „ в случай че имате нещо изцапано в гащите, не се чудете кой различен го е направил “. По време на същия спор Венко Сабрутев назова изказванията на Делян Добрев за голословния скок в цената на горивото от един лев с думите, че очевидно някогашният енергиен министър желае да се „ класира като Делян Левчето – българският еквивалент на 50 cent “.

В интервала на предизборната акция, последвала свалянето на държавното управление и несполучливите опити за съставяне на ново такова, най-активно в политическите офанзиви се включваше водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов. По мотив позициите на „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ за това дали България би трябвало да възобнови договарянията с „ Газпром “ за доставка на природен газ той съобщи, че „ левите и десните вършат обич в тъмното, а „ Продължаваме промяната “ им светят “.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов пък дефинира упованието за идните избори като „ конфликт, като по невидимата политическа фронтова линия от едната страна ще бъдат силите на реформацията, а от другата ще се групират силите на реставрацията, които желаят реванш “.

Новото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, стана причина за задълбочаването на спора сред социалистите и президента.

„ С дейностите си за 1 час президентът свърши нещо, което аз не можах за 1 година – отвори очите на българските социалисти. Че два пъти използва Българска социалистическа партия, с цел да стане президент, и два пъти ги съобщи “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на 2 август, откакто съобщи поста на назначения от президента длъжностен министър Никола Стоянов, който по-рано тя бе отстранила от управлението на ВМЗ – Сопот.

Нов сезон, нова „ политическа импотентност “

Изборите на 2 октомври разместиха съотношението на силите, тъй че да не разрешат на нито една групировка да ръководи независимо. Че следва комплициран парламент, се разбра още от първото съвещание на 48-ото Народно заседание, което продължи три дни, защото депутатите не съумяха да изберат ръководител на Народното събрание от първия път.

Тогава се родиха следните реплики: „ Положението, вместо да се утежнява, става безнадеждно “ и „ Ние сме там, където свършва началото на кръга “ – и двете изречени от най-възрастния народен представител, който по традиция води първото съвещание – Вежди Рашидов. Той след това беше определен за непрекъснат ръководител на Народното събрание.

Като най-голяма парламентарна група ГЕРБ получи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Още преди този момент обаче водачът на партията Бойко Борисов стартира да изяснява, че „ сега има над 200 индивида, подготвени да са министър председател. След Кирил Петков всеки може да е министър председател “. Накрая съобщи, че по-добър за премиерския пост от него няма:

И Меси е на 31 година, само че като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение и това съм аз “. Бойко Борисов, към момента водач на ГЕРБ

Въпреки неразбираемата политическа поддръжка в последна сметка партията му реши да предложи проектокабинет и да го подложи на гласоподаване в Народното събрание. То обаче по този начин и не събра нужните гласове. Кабинетът „ Габровски “ беше избран от депутата от „ Продължаваме промяната “ Настимир Ананиев като „ автомагистрала на ГЕРБ – има доста кръпки, няма маркировка, има доста пропадания и сигурно няма да е безпрепятствено самото пътешестване “. Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин пък сподели, че „ колкото и овчи кожи да сложат от горната страна си ГЕРБ, в тази ситуация проф. Габровски, който ние почитаме, изпод прозира вълкът Бойко Борисов “.

Съпредседателят на партията Асен Василев най-после установи, че „ ГЕРБ са импотентни да сформират кабинет “.

Темата за „ импотентността “ се придвижи в пленарна зала и около дебата за бюджета. Кирил Петков упрекна ГЕРБ, че са посочили политическа импотентност, тъй като не са съумели да създадат държавно управление. На думите му реагира Тома Биков от ГЕРБ, който се обърна към Десислава Атанасова. „ Кажете му, че това, че не ги харесваме, не значи, че сме импотентни. Просто не реагираме на техните вопли. По-скоро се пазим от тях, в сравнение с да ги ухажваме.

„ Четири пъти в границите на 15 минути се използва думата „ импотентност “ – нека някой не чете изявленията ни по Фройд “, разяснява зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев.

„ Продължаваме промяната “ още при започване на 48-ия парламент се оповестиха за „ градивна съпротива “. Партията обаче понесе сериозна рецензия от страна на президента Румен Радев:

„ Бях първият измамен, когато се доверих на тези хора („ Продължаваме промяната “ – бел. авт.), и в този момент заплащам цената за своята наивност. Беше неточност, че въобще дадох късмет и позволих такива хора да откраднат очакванията ни за смяна. Една смяна, която българите чакаха от дълго време, за жалост получиха неистина. Както надживяхме автократичния модел, по този начин ще надживеем и тази шмекерия “, съобщи Радев.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че „ когато Кирил и Асен отхвърлиха да му козируват и извършват, тогава Радев смъкна държавното управление “. По думите ѝ изявлението му за шарлатаните, които го подвели, е доста прочувствено за наивници. И е доста значимо признание, че президентът се занимава с партийно инженерство.

„ Думата „ самозванец “ е доста забавна. Когато застанеш пред цялото общество с вдигнат пестник и апел „ Мутри вън “ и по-късно назначиш същите тези мутри на „ Капитан Андреево “, може би би трябвало да погледнеш речника или огледалото “. – Христо Петров – Ицо Хазарта, народен представител от „ Продължаваме промяната “

Първите месеци на 48-ото Народно заседание бяха белязани от напъните на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за връщането на хартиената бюлетина. В правната комисия депутатът от ГЕРБ Анна Александрова съобщи: „ Хората са ни изпратили тук, с цел да работим, а не с цел да следваме буквата на закона. “

Българска социалистическа партия пък се раздели с депутата си Явор Божанков поради репликата му, че „ Русия няма да завоюва тази война “, и за следващ път заплаши, че в случай че България изпрати военна помощ за Украйна, ще се приказва за „ чували с трупове, които ще изпратим “.

Публикация на „ Дневник “, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР