Въпреки че автомобилните спортове са смятани за предимно мъжко занимание,

...
Въпреки че автомобилните спортове са смятани за предимно мъжко занимание,
Коментари Харесай

10-те най-известни автомобилни състезателки

Въпреки че автомобилните спортове са считани за най-вече мъжко занятие, историята познава много случаи, при които и дамите са намирали своето почтено място измежду тях.

Първото известно женско съревнование се е провело в Париж през далечната 1897 година и е включвало осем триколки. Оттогава до през днешния ден светът на моторните спортове несъмнено се е трансформирал доста, само че смелите дами остават неизменима част от него.

Доказателство са идващите 10 дами, които ще останат вечно в историята на автомобилните спортове.

10. Мария де Вилота

A post shared by Peña Atlética Bendita Locura (@p.atleticabenditalocura)

Мария де Вилота, щерка на някогашния F1 водач Емилио де Вилота, беше назначена за авариен и тест водач на Марусия през 2012 година, само че претърпя ужасяваща злополука по време на тест на летище Дъксфорд, в който изгуби едното си око. Де Вилота беше първата жена-пилот, правила тест за F1 тим от Катерине Лег. След случая де Вилота съобщи, че желае да бъде модел за подражателство за бъдещи млади жени-пилоти. През 2013 година Мария беше открита мъртва в хотелската си стая в Испания. Според лекарите причина за кончината ѝ са следствията от сериозните контузии получени при злополуката.

9. Джована Амати

A post shared by Women in Race (@womeninrace)

Родена в заможно семейство през 1962 година в Рим, когато е 15-годишна Амати си купува мотоциклет „ Хонда ”, който крие от родителите си в продължение на 2 години. Започва да се състезава професионално през 1981 година, печелейки няколко надпревари в идващите 4 години в шампионата на Формула „ Абарт ”. След това минава в Италианската Формула 3 за 1985-86 година, финиширайки първа в няколко съревнования. През 1987 година към този момент е във Формула 3000. Малко изненадващо за сезон 1992 година получава титулярно място в екипа на „ Брабъм ” от Формула 1. Дотогава тя няма съвсем никакъв опит с кола от Гран при, като се изключи един тест за „ Бенетон ”. Напуска F1 и отива при спортните коли, където се показва много по-успешно. След като приключва дейната си кариера, Амати написа публикации за автомобилни спортове за италианските медии и разяснява надпревари и по малкия екран.

8. Сузи Уолф

A post shared by Susie Wolff (@susie_wolff)

Сексапилната шотландка взе участие в сериите Формула РЕНО, DTM и Формула Три. През 2013 година Сузи стана част от F1 тима на Уилямс. Първоначално тя участваше в развиването на симулатора на тима, а по-късно направи аеродинамичен тест с FW34 и цялостен тест на писта. Сузи Уолф е жена на Тото Уолф, който е един от притежателите на Уилямс.

7. Мария Тереза де Филипис

A post shared by Museo Stanguellini (@stanguellinimuseum)

Първата жена, карала във F1, е Мария Тереза де Филипис. Италианката е родена на 11 ноември 1926 година в Неапол. Започва да се състезава на 22 години. Само в границите на 6 години де Филипис стига до заводския отбор на „ Мазерати ” и през 1958 в Монако започва във Формула 1. Мария взе участие в 5 спортни уикенда от Формула 1, като се класира за старта в 3 от тях – в Белгия, Португалия и Италия. Най-доброто ѝ класиране е 10-о място на “Спа ”, а в Португалия записва най-хубавото си показване в подготовка – 15-то място.

6. Кармен Хорда

A post shared by Carmen Jorda (@carmenjorda)

Испанката Кармен Хорда е първата жена, която заприказва за основаването на Формула 1 за дами. „ Ако бъде проведен шампионат за дами, ще бъде фантастично. Мисля, че дамите имат място в този спорт и би трябвало да бъдат позволени до него. Още повече, когато го заслужават “, споделя Хорда. На този стадий концепцията е на равнище разискване. Кармен е тест водач на Лотус. През 2014 година тя взе участие в сериите GP3 в Италия, като в 46 следващи надпревари не съумя да завоюва точки.

5. Мария Грация (Лела) Ломбарди

A post shared by Females In Motorsport (@femalesinmsport)

Ломбарди е единствената жена във Формула 1, печелила точки от съревнование. Състезавала се е в три сезона – от 1974 до 1976 година. Участвала е общо в 17 Гран при, като се е класирала за старта в 12 от тях, а е финиширала в 7. Родена е на 26 март 1943 година в Италия. Тя почнала да се интересува от авто спорт, откакто е останала впечатлена от скоростта, с която се движи колата за спешна помощ, откарала я в болничното заведение, откакто получила спортна травма.

4. Симона де Силвестро

A post shared by Simona De Silvestro (@simonadesilvestro)

Младата швейцарка натрупа 4-годишен опит в сериите ИндиКар в Съединени американски щати, след което се причисли към тима на Петер Заубер във Формула 1 през 2014 година. Първоначално тя направи два теста с 3-годишен F1 болид, с цел да изкара суперлиценз. Планът ѝ беше да си обезпечи спортно място за сезон 2015, само че 90-дневният период, в който можеше да получи суперлиценза си, изтече. Това принуди Симона да се върне в ИндиКар. Прякорът ѝ е „ Аъйрън Мейдън “.

3. Даника Патрик

A post shared by Danica Patrick (@danicapatrick)

Родена на 25 март 1982 година, Даника стартира спортната си кариера едвам 10-годишна. През 2008 година попада в Топ 100 на най-красивите дами на планетата. Същата година 26-годишната тогава Даника Патрик завоюва конкуренцията Indy Japan 300 на пистата Twin Ring Montegi в Япония. С това тя влезе в автомобилната история, отбелязвайки първата и към този момент единствена победа на жена в конкуренцията с коли вид формула.

2. Юта Клайншмид

A post shared by Jutta Kleinschmidt (@juttakleinschmidt)

Родената през 1962 година германка е единствената жена печелила най-трудното съревнование в света – рали „ Дакар ”, тогава познато като „ Париж – Дакар ”. Кариерата на Юта стартира още през 80-те години, като тогава е деен мотоциклетен играч. През 1987 година печели при дамите в рали „ Фараони ”, а година по-късно дебютира в рали „ Дакар ”.

1. Мишел Мутон

A post shared by Racing & Wheels (@racingandwheels)

Легендарната рали състезателка Мишел Мутон започва кариерата си през 1973 година и печели трофеи при дамите във Френския и Европейския и рали шампионат през 1975, 1976 и 1977 година Присъединява се към отбора на Fiat Франция през 1978 година и печели Тюр дьо Франс и рали Лион-Шарбоние. Между 1981 и 1985 година се състезава за Audi в Група Б. С успеха си в рали Сан Ремо французойката се трансформира в първата жена с победа в кръг от международния шампионат. През 1982 година печели и в Португалия, Гърция и Бразилия. Мишел е и първата жена победителка на прословутото планинско нанагорнище Пайкс Пийк. Приключва кариерата си през 1986 г.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР