Външният министър на Северна Македония Буяр Османи смята, че не

...
Външният министър на Северна Македония Буяр Османи смята, че не
Коментари Харесай

Северна Македония: Не е дошло времето за съвместно честване на Гоце Делчев

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи счита, че не е настъпил моментът за взаимно публично честване на Гоце Делчев. По думите му, за разлика от единодушието са взаимното честване на пет други исторически персони, в това число светите братя Кирил и Методий и Климент Охридски, казусът с Гоце Делчев не е подобен.

„ Гоце Делчев към момента е в развой на диалози в Историческата комисия, което значи, че той не предстои на това публично взаимно честване, тъй като към момента имаме разнообразни тълкувания по отношение на ролята на тази значима персона за нас”, акцентира Османи пред организация МИА. По думите му общото честване на Гоце Делчев може да се случи, откакто историческата комисия сред двете страни излезе с общо мнение за ролята му и предложи честването на държавните управления.

Той означи още, че „ разликите не всеки път би трябвало да се преглеждат като отрицателни за връзките сред двете страни, тъй като въпреки всичко историята е такава, че мултиперспективността е разрешена и от време на време тя е желана в тълкования на разнообразни исторически персони и събития”. Той изрази също вяра, че макар другите тълкувания Историческата комисия ще бъде насърчена да прегледа общото смисъла на обстоятелствата и събития, което ще сътвори мост за съдействие сред двете страни. Османи сподели, че идващото съвещание на двустранната Историческа комисия ще е на 28 февруари.

Междувременно стана ясно, че един от най-опитните дипломати в министерството на външните работи ще бъде назначен за дипломат на Република Северна Македония в София. Правителството одобри номинацията на министерството и изпрати предлагането на президента, съобщи министърът на външните работи Буяр Османи. " Един от най-опитните дипломати в министерството на външните работи ще бъде назначен за дипломат в София и това се прави за възобновяване на доверието и превъзмогване на различията. Аз обаче не мога да разкрия името му, до момента в който не получим агреман ", съобщи Османи. Медиите оповестиха по-рано тази седмица, че Агнеза Руси, посланик от кариерата, която сега оглавява задачата на Северна Македония в Европейски Съюз, ще бъде назначена за дипломат в София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР