Външният министър на отцепилия се от Молдова Приднестровски регион заяви,

...
Външният министър на отцепилия се от Молдова Приднестровски регион заяви,
Коментари Харесай

Сепаратисткият външен министър на Приднестровието: Руските сили остават

Външният министър на отделилия се от Молдова Приднестровски район съобщи, че съветските сили в района ще останат, даже в случай че Кишинев се отдръпна от съглашението за преустановяване на огъня с Москва от 1992 година, съгласно което те имат задачата да следят статуквото в района, съобщи Анадолската организация.

" Ние към този момент следим някои начинания, изпратени до Народното събрание на Молдова, до нейното държавно управление, по отношение на нуждата от отдръпване от съглашението от 1992 година, което сложи началото на мироопазващата интервенция ", твърди Виталий Игнатиев.

В отговор на хипотетичните дейности на Молдова Игнатиев съобщи, че единствената им опция е " да продължат да обезпечават мира и сигурността по крайбрежията на Днестър в границите на към този момент съществуващите структури ".

" Дори и Молдова да се опита да се отдръпна, считаме, че това няма да бъде причина за ограничение на мироопазващата интервенция. Тя би трябвало да бъде непокътната във всеки случай, тъй като тук живеят забележителен брой цивилни жители - половин милион от популацията на Приднестровието, в това число жители на Руската федерация, които са съвсем 250 000. " - сподели още Игнатиев.

Той уточни, че всички тези хора " се нуждаят от отбрана ", като съобщи още, че те са " подложени на напън извън ", което постанова потреблението на " всички политически и дипломатически принадлежности, с цел да се защитят мирът и сигурността на Днестър и в частност в Приднестровието ".

Игнатиев съобщи, че управляващите в Приднестровието са изпратили " към седем " публични апела до Кишинев след избирането на молдовския президент Майя Санду за започване на разговор за споразумяване на спора, само че не са получили отговор по въпроса.

Той добави, че проектът на Молдова за развиване на въоръжените сили на страната допуска преход към професионална войска и че приемането на оръжия от НАТО е " опасност за сигурността " на Приднестровието, тъй като " Молдова е страна в спора, а той не е позволен ".

Приднестровието е разколнически район, следен от съветски сили и проруски сепаратисти след двегодишен спор сред 1990 и 1992 година Международната общественост не признава сепаратистките дейности и третира Приднестровието като част от Молдова.

След спора през юли 1992 година сред Кишинев и Москва е подписано съглашение за преустановяване на огъня, вследствие на което в района са ситуирани " мироопазващи сили ", формирани от съветски, молдовски и приднестровски военнослужещи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР