Валентин Граматиков, ресорният зам. министър от Министерството на регионалното развитие

...
Валентин Граматиков, ресорният зам. министър от Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

ЕЦТП: МРРБ няма никаква представа какво е състоянието на пътищата в България

Валентин Граматиков, отрасловият зам. министър от Министерството на районното развиване и благоустройството, отговарящ за организация " Пътна инфраструктура ", призна, че изследването на положението на пътната инфраструктура в страната е доста мъчно.

Обяснението на зам. министър Граматиков пристигна след въпрос на Европейския център за транспортни политики на среща в четвъртък, иницирана от министерството.

Странно, само че на нея бяха поканени единствено ЕЦТП, Държавната организация за сигурност на придвижването (ДАБДП), Института по пътна сигурност и Българска браншова камара " Пътища ". Отсъстваха представители на АПИ, както и министър Виолета Комитова. Освен това нямаше дневен ред и обявени тематики за разискване.

" Ако желаяме информация по реда, избран в Закона за достъп до социална информация, за настоящото положение на съответен сектор от съответен път ще ни я предоставите ли? ", попита Диана Русинова, ръководител на на УС на ЕЦТП. " Да, ще ви я предоставим, само че да я набавим значи да бъдат отклонени време и човешки запас за инспекция намясто, което ще значи тези хора да се отклонят от други отговорности и процеси, които би трябвало непрекъснато да се ръководят ", отговори господин Граматиков и попита дали ЕЦТП има предложение.

Още преди месеци ЕЦТП разгласи предлагането, с което ще се спестят време, човешки запас и големи средства. Всъщност концепцията за потребление на система за отдалечено наблюдаване за предварителна защита на риска по пътищата и в интерес на пътната сигурност е декларирана публично още преди две години и в институциите, виновни за здравето и живота на хората по пътищата - АПИ и Министерство на регионалното развитие. Но вместо прозрение в концепцията и опит за диалогичност, министър Комитова употребява ефира на национални малките екрани, с цел да хвърля квалификации, които даже не си заслужава да бъдат коментирани.

На цитираната среща в Министерство на регионалното развитие в четвъртък ЕЦТП повдигна още доста въпроси, измежду които:

* Кога на ЕЦТП ще бъдат предоставени всички фактури за ремонта, осъществен на Автомагистрала " Тракия " в правата Чирпан - Стара Загора (Вече поискани един път по ЗДОИ). АПИ отхвърля да даде тази информация и у нас пораждат въпроси за това кого в действителност прикриват държавните чиновници и за какво по всевъзможен метод се отхвърля да се отговори тъкмо какъв брой на квадратен метър е коствала маркировката на новоремонтирания 40 км сектор от Автомагистрала " Тракия ", за какво се крие тази информация, в случай че всичко е изрядно, както неведнъж се твърдеше от министър Комитова?

* Докога ще остане без маркировка път I-4 София-Варна край Търговище?

* Кога ще бъдат сменени развалените и негодните мантинели на Автомагистрала " Тракия ", някои от които стоят по този начин от месеци, само че и съборените наскоро, тъй като всичко това може да докара до покруса като миналогодишната?

* Подготвя ли се АПИ за зимната поддръжка на пътищата? По време на срещата по информация на ДАБДП се обясни, че АПИ няма никаква подготвеност за мероприятия по зимното поддържане и разчистване.

Измина едно кърваво лято с голям брой жертви и потърпевши в резултат на пътни произшествия. Мерки не бяха взети. Надеждите на специалистите бяха, че най-малко за зимата ще се предприеме нещо. Очевидно е обаче, че просто няма кой да го направи.

На свиканата не от нас среща нямаше нито един отговор и това е измежду претекстовете ни да не стопираме да питаме, тъй като сигурността по пътищата не е тематика, която може да бъде отлагана!

Тя визира всички нас, без значение от поста, обществения статус, образованието, възрастта.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР