Ваксината AstraZeneca не увеличава общата честота на образуване на кръвни

...
Ваксината AstraZeneca не увеличава общата честота на образуване на кръвни
Коментари Харесай

ЕАЛ: Ваксината на АстраЗенека е сигурна, ще се добави предупреждение за съсиреци

Ваксината AstraZeneca не усилва общата периодичност на формиране на кръвни съсиреци, а ползите от потреблението й надвишават вероятните опасности, разгласи на брифинг Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ). Институцията представи чаканото от няколко дни мнение по незабавно планувана инспекция  след като над 10 страни в Европейски Съюз преустановиха временно имунизациите с препарата след известия за кръвни съсиреци в няколко десетки от милионите хора на континента, които са получили инжекция . ЕАЛ разгласи, че е достигнала до ясно научно умозаключение за имунизацията на " АстраЗенека " против коронавирус и то е, че тя е сигурна и ефикасна.

Малко по-късно шефът на Изпълнителната организация по медикаментите в България  Богдан Кирилов заяви на ексклузивен брифинг, че имунизирането с АстраЗенека у нас още на следващия ден ще бъде възобновено.

В същото време Европейската лекарствена агенция уточни, че инспекцията по случаите на тромбози, настъпили след слагането на тази ваксина, продължава. Отделни тежки реакции не са непредвидени, когато милиони биват имунизирани, разяснява персонално шефът на ЕАЛ, Емер Кук. Ваксината не е причина за увеличената заплаха от тромбози - случаите са малцина и редки, само че и доста тежки, добави тя. По нейните думи не може да става дума за реакции, дължащи се на не некачествена пратка.

Кук разясни още, че оценката е съгласно наличните до момента доказателства. Не можем да установим ясна връзка сред имунизацията и тромбозите, добави тя. Агенцията обаче излиза с рекомендация в листовките на имунизацията да се добави, че образуването на кръвни съсиреци е измежду вероятните, въпреки и редки реакции, заяви

Ще направим допълнително следствие на случаите на тромбози. Досега в Европейски Съюз с тази ваксина са ваксинирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Англия, добави Кук.

Отговорът на някои въпроси остава нерешителен. Засега няма задоволително данни за определяне дали имунизацията е причина за предизвикателство на тромбоцинтопения и инсулти, добави ръководителят на проверяващата комисия към ЕАЛ Сабине Щраус.

По данни от инспекцията досега два редки типа кръвни съсиреци са обявени при минимум 25 души и са регистрирани най-малко девет смъртни случая от тях при общо 20-те милиона, които са получили най-малко една доза от имунизацията AstraZeneca във Англия и Европейски Съюз, добави Щраус. Повечето случаи са при хора под 55 години, преобладаващо дами, добави тя и посочи, че не е изключено влияние в тези случаи да имат използването на противозачатъчни средства и тютюнопушенето, както и безсимптомно протичане на коронавирус преди имунизирането. Щраус добави, че се изследват случаи, при които по едно и също време с образуването на кръвни съсиреци се следи и кървене след имунизиране с препарата на " АстраЗенека ". Тя изрази очакване отсега нататък сигналите за сходни случаи да се усилят, откакто хората към този момент ще знаят за какви положения да наблюдават след приемането на ваксина.

Световната здравна организация към този момент даде своето мнение, че няма доказателства, които да допускат, че имунизацията е отговорна за съсиреците и че изгодите от имунизацията надалеч надвишават евентуално дребния риск. Производителят на вакасината също съобщи, че не открива нараснал риск от съсиреци.

Заповедта за блокиране в България ще бъде анулирана

Има публично мнение на Европейската организация по медикаментите, което удостоверява ефикасността и сигурността на имунизацията на " АстраЗенека " и съотношението полза-риск продължава да бъде позитивно. Няма проблем и всички страни членки на Европейски Съюз да продължат да ползват имунизацията на " АстраЗенека " в изискванията на пандемията, заяви на извънреден брифинг шефът на Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/ Богдан Кирилов.

Той посочи, че заповедта за блокиране ще бъде анулирана и още от на следващия ден имунизацията на " АстраЗенека " ще може да бъде прилагана у нас, както и във всички останали страни в Европейски Съюз. " В ИАЛ също извършихме разбори, които удостоверяват, че няма проблеми в качеството на имунизацията и беше изработен разбор на една от партидите. Имаме и умозаключение от съдебномедицинската експертиза за умрялата жена от Пловдив, не се следят тромбози и няма причинно-следствена връзка, която да споделят медицинските специалисти ", разяснява Богдан Кирилов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР