Важни реформи в здравеопазването готвят управляващите. Една от тях е,

...
Важни реформи в здравеопазването готвят управляващите. Една от тях е,
Коментари Харесай

Кошмарът продължава! Лекари и пациенти не искат електронни рецепти

Важни промени в опазването на здравето готвят ръководещите. Една от тях е, че от 1 май всички предписания ще станат цифрови. От близо година напълно електронни са рецептите за медикаменти, заплащани от здравната каса.

Фармацевтите споделят, че проблем няма да има. „ Най-голямата изгода е информацията, която се натрупа за всеки един пациент и освен за медикаментите - в неговото здравно досие се натрупа информация за всичко, което е правил - проучвания, прегледи, отпущанията на медикаментите също и дали те подхождат на предписаните количества и всичко това усъвършенства лекуването, понижава грешките ”, твърди Николай Костов, от Асоциацията на притежателите на аптеки.

" Бонусите по този начин да се каже за нас, за сътрудниците, че няма да се мъчим тук - изключително по-младите сътрудници, които нямат опит с разчитането на сложни почерци, в този момент ще им е по-лесно. По-четливо ”, изяснява Костов.

От Българския лекарски съюз обаче считат, че това ще докара до редица усложнения в достъпа до медикаменти за пациентите. На същото мнение са и пациентски организации - като главното им терзание е за Спешната помощ.

„ Спешният доктор отива на един адрес, той щял да има приложение. И в случай че този незабавен доктор има усложнения с приложението, той рано или късно ще изпише лекарството, обаче се губи време за избавяне на живота на различен пациент. Това, което също доста ни тормози - за хората с продължаващо лекуване - тази рецепта ще важи до 6 месеца. Какво се случва на втория третия месец, когато пациентът е не запомнил датата на издаване на електронната рецепта, тъй като за да  получиш медикаментите би трябвало да си кажеш ЕГН-то и датата на издаване. Датите се не помнят. И фармацевтът ще стартира да рови и пациентът ще стои и ще чака и опашка ще се натрупа ”, показва Пенка Георгиева, ръководител на пациентска организация.

Според пациентските организации има риск аптеките в дребните обитаеми места, които нямат контракт с НЗОК, да затворят - поради неспособност да заплащат за програмен продукт и поддръжка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР