Създадена през 50-те години от писателя Л. Рон. Хъбард, сциентологията

...
Създадена през 50-те години от писателя Л. Рон. Хъбард, сциентологията
Коментари Харесай

Той ли е жертва №1 на сциентологията?

Създадена през 50-те години от писателя Л. Рон. Хъбард, сциентологията има доста характерни вярвания и ценностна система, които проповядва. За някои това е чист фетиш, за други - незаместим метод на живот. Самото образование се случва на стадии, посредством сесии, наричани още " одити. " Те се организират от по-опитни членове на църквата, посредством особено основан за това уред, който засича електрически пулсове в човешкото тяло. По време на една такава сесия водещият кара членовете да преминат още веднъж през тежки времена и случки в техния живот, да ги опишат детайлно и в най-хубавия случай, да изживеят още веднъж тези страсти. Всички данни от сесиите се записват и слагат в списък. След избран брой одити съответна сума дарени пари и след утвърждение членовете могат да се изкачват в равнищата на сциентологията, като по подобен метод научават повече за вярванията на църквата. Обещано им е, че, когато реализиран най-високото равнище, те ще схванат същинските секрети за Вселената. Сциентологията учи, че хората са безсмъртни духовни същества, които са не запомнили същинската си същина.

Освен с спорните си послания и действия тя е известна и с многото известни персони, които я проповядват, като отпред на тях е известният на всички артист Том Круз...

Той е сциентолог съвсем толкоз дълго, колкото е звезда, като се твърди, че въвеждането му в църквата е станало с посредничеството на първата му брачна половинка Мими Роджърс към 1986 година Смята се, че през това време са се случили доста неща - от потресаващите обвинявания против самата черква (за злоупотреби и трафик на хора), до другите изказвания за връзките на Круз с нея (предполагаемо споразумяване на сантиментални сътрудници, което църквата отрича).

Дали инцидентно или не, главата на " сектата " Дейвид Мицкевич в продължение на дълги години е непосредствен другар на холивудската звезда и даже е негов шафер на сватбата му с Кейти Холмс през 2006 година



Не е загадка обаче че и тя, и някогашната му Никол Кидман, са имали проблеми с този факт. Никол отхвърля да влезе в сциентоложката черква и съгласно мнозина точно нейното отношение към избора на Том и нежеланието й да се съобрази с него става причина за раздялата и развода им. Според някогашния началник в религиозната организация Марти Ратбън сред 1992 година и 2001 година Круз сякаш е поуспокоил сциентоложките си пристрастености под въздействието й, само че това по никакъв начин не се е харесвало на Мицкевич.
 Снимка: Getty Images
Като цяло сциентолозите в никакъв случай не са били изключително огромни почитатели на Кидман и за тях тя е маркирана като " евентуален източник на проблеми ", защото татко й е прочут психолог, а сциентологията отхвърля психотерапията и потреблението на психотропни медикаменти. Самата актриса даже е била подслушвана от човек на Дейвид, при положение, че се пробва да повлияе на Том да се " откачи " от сциентологията.  Впоследствие актрисата е сложена в графата " тягостен човек ", най-черното звание в сциентологията.

Уточняваме, че съгласно религиозното обучение " потискащите хора " са тези токсични единици в обществото, които пречат на сциентолозите да доближат до най-високата степен на духовно филтриране, тъй че да развият умеене за правене на чудеса. Оттук следва и възбраната за контакт с " потискащите ". Закон в религията, който и дистанцира осиновените деца на Кидман и Круз от нея. Нещо, което Кейти не позволява да се случи с щерка им Сури. Макар че през годините медиите са правили редица догатки дали и малкото момиченце не е причислено към категорията на " потискащите ".

Но: " Има хора и хора. "

Лесно е да се оставим на въображението ни да се развихри. Това не е някаква загадка, скрита надълбоко някъде. Не е и тематика табу, като да вземем за пример: " Кога за финален път Том Круз е виждал щерка си? "

Добър въпрос. Сури не е общувала с него от развода на родителите си през 2012 година и не има намерение да го прави и след навършване на пълноправие. Източници даже си разрешават да разясняват тематиката пред таблоидите: " Тя няма никакъв контакт с татко си, макар че навърши 18 години. Дори той да й се обади, тя няма да отговори. Том не съществува за Кейти и Сури и щерка му не желае да разчита на него за нищо. Тя има вяра, че има единствено един родител и това е майка й. "

 

Съвсем противоположни са обаче неговите думи: " Винаги съм си казвал, че моите деца би трябвало да могат да разчитат на мен. Аз ще бъда до тях и ще ги поддържам. Това е заричане, което не мога да престъпя. Не съм от хората, които имат вяра, че може да разглезиш децата си с прекалено много обич. Няма такова нещо като прекалено много. Няма по какъв начин да прекалиш с любовта към децата си ".

След доста блуждаене преди повече от десетилетие в търсене на отговор дали Сури е надалеч от Том, с най-категорично мнение по въпроса излиза списание Life&Style, което слага тогава 7-годишното дете на корицата си със заглавието " Изоставена от баща ". След тази сензация артистът завежда дело против изданието, потвърждавайки, че в никакъв случай не е прекъсвал връзката с щерка си. По време на чуването юристите на медията питат Том дали е правилно, че Кейти Холмс се е развела с него, тъй като е желала да отбрани детето си от сциентологията. А той дава отговор, че това е една от аргументите.  Признава и че не е виждал Сури от " повече от 100 дни ", само че се оправдава, че това се дължи на интензивния му кино график. " Никога не съм изоставял щерка си. Нито в прочувствен, нито във финансов проект ", безапелационен е артистът и пред ABC.

Том и Кейти се женят през 2005 година, само че по-късно повече от пет години брак се развеждат. И както споделя артистът, е бил " надълбоко тъжен " от това. След това Кейти получава еднолично настойничество над щерка им. Твърди се, че по-късно не желае Сури да има нищо общо със сциентологията, чийто последовател дълго време е Круз. Но пък артистът получава право на чести визити, от които рядко се възползва.
 Снимка: Getty Images
Това е втора брачна половинка на Том, която го зарязва поради прекомерно тесните му връзки с църквата. Все отново Круз е може би най-известният член на сциентологията, който се причислява към нея през 80-те. И през годините влиза в заглавията на вестниците като прям бранител на придвижването, чиито почитатели са също Джон Траволта и Елизабет Мос.

Разбира се, има и звезди, които са се отдръпнали, в това число Лора Препон, Лия Ремини и Пол Хагис. След напускането си Ремини и Хагис обществено си разрешават да разкритикуват това, на което са станали очевидци. Както прави и някогашният сциентолог Мич Брискър. В изявление за Daily Mail твърди, че Дейвид Мицкевич, водачът на църквата, е " безспорен фанатик на тематика надзор ". " Няма по-голям фанатик на тематика надзор, който да се е раждал в миналото в историята на човечеството. Всичко, което се случва в сциентологията, чак до сапуна, който ще употребяват на първокласния си круизен лайнер, му се показва за утвърждение. "

Обръщайки внимание на другарството на Мицкевич с холивудския артист Круз, Брискър споделя: " Те в действителност са били разграничени при раждането си. Беше съвсем благо да ги видя дружно. Мисля, че за Том това е същинско другарство и съвсем поклонение ".

Въпреки това Брискър споделя, че Круз се отличава с " същинска добрина ", до момента в който за Мицкевич не е толкоз вежлив. " Том Круз е жертва номер едно на сциентологията ", споделя Брискър. " Знам, че хората няма да се съгласят с мен за това, само че той като че ли живее в изкривена действителност. Той е напълно в матрицата. "

В фрагмент от изявлението си с водещия Джо Роугън от 2017 година, споделен в TikTok, Ремини също се включва с коментар, като отхвърля слуховете, че Круз е напуснал сциентологията, тъй като " църквата има информация за него ". Тя цитира въздействието, което религията сякаш има в развлекателната промишленост и изгодите от това да бъдеш неин член. " Това е нещо, което не можеш да си представиш ", споделя. " Размерът на властта, която получават от тази черква, е нищо в Холивуд. Няма причина те да изоставен тази среда. Има даже политика за това по какъв начин да приказваш с хората. Не бива да се обясняваш и да си прекомерно прочувствен. " И съгласно Ремини Том съблюдава това " предписание ", въведено от църквата. Тя изяснява, че хората, които обслужват звезди като него, в никакъв случай не би трябвало да споделят отзиви, " да вършат физиономии или жестове ".

Днес обаче е друго. За сциентоложката черква Круз е светещ билборд и изобилен финансов покровител. Подари им три развода и неразделно наличие, а в подмяна получи медал за смелост.

Но стана ясно, че холивудската звезда не е стъпвал в централата в Ийст Гринстед в продължение на години, макар че неведнъж е пътувал до Обединеното кралство по работа. Разбира се, не можем да знаем сигурно дали се е отказал от сциентологията, тъй като не е казвал нищо публично по тематиката. И в случай че би трябвало да приключим с обичайния въпрос, а точно: " Той ли е жертва №1 на сциентологията? " Вероятно да. Ако приемем за истина изказванията, че църквата употребява компрометираща персонална информация за своите членове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР