Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните

...
Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните
Коментари Харесай

Гърция обвини новия президент на РС Македония в нарушаване на Преспанския договор

Като намерено нарушаване на Преспанския контракт гръцкото министерство на външните работи определи клетвата в Народното събрание на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която назова страната си „ Македония “ вместо с конституционното ѝ име, съобщи АНА-МПА.

„ Този акт нарушава очевидно Преспанския контракт, само че и конституцията на прилежащата страна, която беше хармонизирана с интернационалните ѝ задължения “, се акцентира в изказването на външното министерство на Гърция. 

„ Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази като съпротива при ратификацията на контракта, го зачита като утвърден интернационален контракт, който има преимущество пред всяка друга наредба на закона “, се отбелязва в известието.

Министерството на външните работи в Атина акцентира, че „ Гърция в този смисъл декларира изрично, че по-нататъшният прогрес в двустранните ѝ връзки със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от цялостното използване на Преспанския контракт и основно от използването на конституционното название на страната “.

През 2018 година Атина и Скопие подписаха в Преспа контракт, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „ Република Северна Македония “, а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението ѝ към НАТО и Европейския съюз.

По-рано и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предизвестие към Република Северна Македония, че би трябвало да се придържа към подписаните интернационалните съглашения, в това число Преспанския контракт с Гърция, като изискване за сполучливото присъединение към Европейски Съюз.

*Във видеото: 

 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР