Важна промяна за социалните помощи. Новите критерии са парите да

...
Важна промяна за социалните помощи. Новите критерии са парите да
Коментари Харесай

Важна промяна за социалните помощи


Важна смяна за обществените помощи. Новите критерии са парите да бъдат обвързани с линията на беднотия. Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 година

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за общественото подкрепяне, внесени от Министерския съвет (МС), със 106 гласа „ за “ и 23 „ въздържал се “.
Измененията плануват обществените помощи
да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерски съвет. В момента обществените помощи се дефинират на база на обезпечен най-малък приход. Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 година
В момента обезпеченият най-малък приход,
върху който се основават всички обществени заплащания и помощи, е 75 лв. от дълги години, изясни ръководителят на Комисията по труда и обществената политика в Народното събрание Георги Гьоков („ Българска социалистическа партия за България “).

Служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров уточни, че следващата година
линията на беднотия ще се увеличи с 22 на 100
спрямо границата на бедността, която имаме в този момент. Приет е нормативният акт и той има неотложно деяние от 1 януари 2023 година, означи той.

Автоматично от 1 януари 2023 година ще влезе нов тип нараснала поддръжка за хората с увреждания по Закона за хората с увреждания, защото там помощите са обвързани с формалната линия на беднотия, изясни Лазаров.
Що се отнася до Закона за обществено подкрепяне,
от предходната година бяха подхванати дейности, с които, без значение че обезпеченият най-малък приход не беше изменен и е 75 лв., се одобриха корекционни коефициенти, които на процедура обвързаха достъпа до обществени помощи с % от сегашната линия на беднотия, която за тази година е 413 лв., добави той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР