Въглищните централи на България са увеличили натовареността си само с

...
Въглищните централи на България са увеличили натовареността си само с
Коментари Харесай

С работещи ТЕЦ-ове България пак е нетен вносител на електроенергия през ноември

Въглищните централи на България са нараснали натовареността си единствено с 10% през ноември по отношение на октомври макар студеното време, рекордно ниските цени на и неработещия през половината месец един нуклеарен блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Данните на Европейската асоциация на електроенергийните систематични оператори (ENTSO-E) за ноември демонстрират, че на фона на захлаждането въглищната електрическа енергия прави България неконкурентоспособна на районния пазар и страната за повторно тази година е била чист вносител на ток - в размер на близо 60 хиляди мВтч..

На процедура въглищната електрическа енергия не съумява да се продава на вътрешния пазар и в района и за потребителите е по-изгодно да се внася ток от Румъния. При 3.1 млн мВтч създадена електрическа енергия България е внесла или транзитирала над 300 хиляди мВтч ток от северната си съседка.

Реклама
Спадът на общото произвеждане на ток в страната през ноември на годишна база е 26%, а съответно при въглищните ТЕЦ-ове е 43% при сходна консумация.
Новата пазарна действителност за Топлоелектрическа централа
Цялостно производството на ток в страната се покачва на месечна база с 11%, като единствената причина за това е, че през ноември беше завършен плановият ремонт на единия от блоковете в Козлодуй. С по-студеното време се подвига и потреблението - с 19% по отношение на октомври. Разликата е покрита от замяната на износа с импорт.

Общо делът на въглищата се резервира от предишния месец и е към 39% от цялото произвеждане. Но на годишна база делът е с 10 процентни пункта по-нисък, като предходната зима пазарът на електрическа енергия още беше под въздействието на по-високите цени на енергийната борса и въглищният ток се продаваше елементарно. Средната цена на борсата през този ноември е била 201.1 лева на мВтч,.
Вятър нагоре, солари надолу
На месечна база през ноември има доста намаляване (с 43%) в създадените количества при слънчевите съоръжения. Обективно видяно спадът е предстоящ поради по-краткия ден, само че на годишна база този енергиен източник регистрира над 130%. Причината за това са.
Реклама
Общият дял на слънчевите мощности в произвеждане за месеца е 5.8%, до момента в който предишния ноември е бил под 2%.

Като цяло ВЕИ произвеждане в страната се задържа на равнища към 18% от общото. Миналата година през ноември е бил 10%. Средно за цялата 2023 пък зелената сила е малко над 21%, което е безспорен исторически връх за България. В същото време силата от въглища през тази година е приблизително 33.8% от цялото произвеждане, което също е рекордно, само че с противоположен знак.

При хидроцентралите растежът на месечна база е съвсем двоен поради многото превалявания, които съумяха да обезвреждат сухите месеци по-рано. Внушителен е растежът при вятърното произвеждане, което се подвига с към 51%, дължащо се най-много на огромната динамичност във времето и двете снежни стихии, които удариха Североизточна България, където са съсредоточени множеството вятърни мощности.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Българските агроволтаици ; 2024г. е най-важната за ESG регулациите в Европа 2 декември 2023, 10:14 Прогноза " Облачно " за новите ВЕИ планове 2 декември 2023, 10:08 ESG Awards 2023: Какви са тактиките за стабилно развиване на фирмите 30 ноември 2023, 16:10 Новата европейска банка за водород разгласи първи търг за ценова помощ при производството 30 ноември 2023, 13:26 ОАЕ насочват милиарди от нефт и газ в зелена сила 30 ноември 2023, 11:27 Подкаст с Тодор Попов: Граждани могат да влагат в общински слънчев парк на Габрово 14 ноември 2023, 11:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР