В УниКредит Булбанк разглеждаме зеленото банкиране от няколко посоки. На

...
В УниКредит Булбанк разглеждаме зеленото банкиране от няколко посоки. На
Коментари Харесай

Борислав Генов, УниКредит: 60% от клиентите ползват мобилната ни апликация

В УниКредит Булбанк преглеждаме зеленото банкиране от няколко направления.

На първо място, всеки приказва за „ зеленото “ в бъдеще, само че съгласно нас би трябвало да действаме в този момент. Не считаме, че това е нещо, което занапред ще се случва, а го вършим сега.

Това съобщи Борислав Генов, шеф Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, по време на панел Банки, част от 13-ото издание на Шумът на парите 2022, проведен от Profit.bg.

Зеленото банкиране

Имаме артикули, с които насърчаваме „ зеленото “, т.е. финансираме с ипотечни заеми здания, които дават отговор на избрани критерии за енергийна успеваемост. Дигитализацията е нещо, което оказва помощ да спестяваме излъчвания и да бъдем по-екологични, уточни Генов.

Всеки път, когато някой употребява нашето мобилно банкиране, действително не употребява автомобила си или градски превоз и това също има своето отражение върху всичко, което вършим, добави той.

Ние сме съществена банка в живота на България и всички по-големи планове, които са декларирани в страната, се осъществят в партньорство с нас. Наскоро рефинансирахме огромен слънчев парк. За да можем обаче да проповядваме нещо, би трябвало и ние да участваме в него, уточни специалистът.

В нашата организация не използваме пластика, стремим се да станем неутрални във връзка с нашия въглероден отпечатък. Политиката, която организираме и ще организираме в бъдеще, е ориентирана към от ден на ден финансиране на зелени и обществени планове и по-малко на такива, която са в противоположната посока, сподели още Генов.

Като приказваме за „ зелено “ би трябвало да знаем, че в ESG има и обществен детайл. Ние, като водачи на финансовия пазар и стопанската система, би трябвало да стартираме да приказваме на доста по-достъпен език, тъй като хората не схващат какво им споделяме. Трябва с елементарни образци да им демонстрираме по какъв начин с дребни стъпки да вземат участие в целия развой. Ние сме движеща мощ в България и ще продължим да бъдем, увери той.

Дигитализацията

Във връзка с мобилните и онлайн услуги в банковата сфера, Генов съобщи, че не счита, че банковите офиси ще изчезнат, а просто би трябвало да има верен баланс сред двата модела.

При УниКредит Булбанк процесът по миграция на преводи и фокусиране върху цифровото тече от 2007 година Първо е онлайн банкирането, след това идва и мобилната апликация, която навършва 10 години. Според банкера това е постепенен развой, който се случва с друга скорост във всички страни.

"В момента имаме близо 600 000 клиенти, които интензивно употребяват мобилната ни апликация. Това значи, че към 60% от клиентите ни към този момент работят по този метод ", сподели още той.

Част от нещата, като парични преводи, могат да се създадат цифрово, само че за други е нужна консултация във филиал и тъкмо тук е добавената стойност, която банките дават на клиента.

В УниКредит към този момент имаме цифрово подписани ипотеки. Държавната система обаче не е от най-подготвените, тъй като другите служби гледат по друг метод на това знамение цифрово подписана ипотека. В София започваме да пробиваме от ден на ден, както и на други места, само че явно нямаме еднообразно схващане, съобщи пред публиката на Шумът на парите Борислав Генов.

"На смешка можем да кажем, че би трябвало сме част от министерството на образованието, тъй като ние сме част от всекидневието на хората с тези мобилни приложения, услуги и цифрово сключване - когато са го създали един път в банката, за тях е доста по-лесно да го създадат и на други места ", уточни още той.

Какво да чакаме от лихвите?

Очаква се ЕЦБ да промени паричната си политика и отрицателните лихви по депозитите да изчезнат. Такива оферират няколко банки в България за по-големите инвеститори и при компаниите, и при физическите лица.

Относно новите заеми, в случай че ресурсът стане по-скъп, е обикновено лихвите да се покачат. В България лихвите са ниски и рискът не е висок по отношение на други страни в района. Каква тъкмо ще бъде динамичността зависи от това какъв брой нападателна ще бъда смяната по отношението на лихвите от страна на ЕЦБ, счита специалистът.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР