В Украйна политическата власт е концентрирана в една личност -

...
В Украйна политическата власт е концентрирана в една личност -
Коментари Харесай

Украйна: как функционира демокрацията в условията на война

В Украйна политическата власт е съсредоточена в една персона - президента Володимир Зеленски. Освен че е президент, неговата партия " Слуга на народа " разполага и с безусловно болшинство в Народното събрание. От началото на войната насам в парламентарните диспути конфронтации почти няма, написа АРД.

Депутатката Ирина Геращенко споделя по този мотив: " Въпросите, свързани с националната сигурност, изискват през днешния ден особена сензитивност и внимание. Но под знака на военното право да се вкарва политическа цензура е неприятно. А точно това се случва в този момент. "

Има ли цензура в действителност?

Геращенко е представителка на партията " Европейска взаимност "  на някогашния президент Петро Порошенко. Тя доста държи да подчертае, че нейната партия се въздържа от отправянето на рецензии към държавното управление и се концентрира върху " единството ". Но обвиняването в политическа цензура е тежко, отбелязва АРД.

От медията разясняват, че рецензията на Геращенко се отнася най-много до така наречен " Телемаратон ". След началото на войната на Русия против Украйна държавното управление сплоти най-големите малките екрани в страната в една стратегия. Около този Телемаратон има разногласия, в това число заради това, че опозицията съвсем няма достъп до него.

Неравностойно медийно показване

Олександър Корниенко, който е заместник-председател на Народното събрание и съпартиец на Зеленски, отхвърля рецензиите. " Ако погледнете " Телемаратон ", ще видите, че вземат участие освен представители на " Слуга на народа ", а и други политически сили, най-важните членове на опозицията ", споделя той. " Не бих споделил, че системата на съвместен надзор не се съблюдава. "

Но салдото на тази система на съвместен надзор и на самостоятелни медии в Украйна е нарушен, показва кореспондентът на АРД Васили Голод. Според изследване на украинската организация " Детектор меди "  над 60 % от политиците в " Телемаратон "  са от ръководещата партия, единствено четири на 100 са от втората по величина секта " Европейска взаимност ".

" Властови център в сянка "?

Геращенко би желала необятният публичен спор да се възвърне. Тя упорства медиите още веднъж да бъдат допускани до парламентарните диспути и подлага на критика апарата към президента Зеленски като прекомерно авторитетен. " Службата на президента не е конституционна конструкция, само че множеството военни въпроси се разясняват от съветници на президента ", споделя Херашчеко и пита: " Кои са тези хора? Кой ги е избрал? Какви са техните компетенции? ".

Началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак да вземем за пример работи и се държи като един тип вицепрезидент. Освен че управлява президентската администрация, той има десетима заместници и разнообразни съветници. Сред тях има противоречиви персони, които са упреквани в корупция. Хората на Ермак преобладават с постовете и туитовете си в политическия дискурс на страната, въпреки да не са непосредствено определени, разяснява АРД.

Заместник-председателят на Народното събрание Корниенко не счита, че това е проблем. " Мисля, че това може дълго да се разисква, само че резултатите приказват сами за себе си. Президентът на Украйна през днешния ден е най-популярният политик в Европа, един от най-харесваните в света, може би даже най-харесваният. " Пред АРД Корниенко акцентира и че всичко това се дължи на напъните на Зеленски, на неговата позиция и на ежедневната работа на неговия екип в президентството под управлението на Андрий Ермак.

Президентството се е трансформирало във " властови център в сянка ", споделя на собствен ред политоложката Оксана Заболотна. Президентът, Народното събрание и държавно управление не действат като противотежести.

Дебатът по тематиката остава за след войната

" След войната безусловно ще би трябвало да създадем преценка на решенията на президента, на кабинета и на Народното събрание. И като общество би трябвало да си зададем въпроса дали тази система е най-правилната за нас ", изяснява Заболотна пред АРД.

Силен парламент, който да лимитира властта на президента - това е концепцията зад президентско-парламентарната система на Украйна. Много политолози са на мнението, че тази система би трябвало да се премисли, написа немската медия. Според тях съветската нападателна война натоварва украинската народна власт. Но за опасност за демокрацията съвсем не се приказва. 

Ярослав Юрчишин от партия " Глас " предвижда, че в идните месеци хората ще упорстват за стъпки към участие в Европейски Съюз и НАТО, антикорупционни промени и повече господство на правото. Въпреки единството сега политическата конкуренция в Украйна последователно се завръща, обобщава АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР