В тези тежки времена на ръст на инфлацията Топлофикация София

...
В тези тежки времена на ръст на инфлацията Топлофикация София
Коментари Харесай

Фандъкова иска отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ

" В тези тежки времена на растеж на инфлацията " Топлофикация София " резервира обществено търпимите цени за жителите. В същото време това не може да бъде буфер, който независимо да заплати обществената политика на страната. Настояваме страната да възвърне на сдружението преразхода, подбуден от увеличените цени на газа и излъчванията, в противоположен случай ликвидната рецесия, в която " Топлофикация " ще изпадне, ще се отрази на цялата система. Това се схваща и от министъра на енергетиката, с който се надявам да намерим решение в най-кратки периоди ", съобщи през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция в Столичната община във връзка на растежа на цените на електрическата сила и последствията за общинските сдружения, представена от Българска телеграфна агенция.

Кметът напомни, че през вчерашния ден служебното държавно управление разгласи ограниченията за компенсиране на бизнеса поради невиждания растеж на цените на тока. Тя изрази страдание, че два огромни бранша от столичната стопанска система на този стадий не са включени в ограниченията за енергийни обезщетения. По отношение на електричеството - това са двете транспортни сдружения - " Метрополитен " и " Столичен електротранспорт ", които търпят огромни загуби от нарасналата цена на електрическата сила, акцентира Фандъкова. Тя упорства общинските сдружения да бъдат включени в ограниченията за подкрепяне на комерсиалните сдружения.

По отношение на природния газ - на този стадий отсъстват каквито и да е ограничения за компенсиране на покачването на цената му. Това е главно гориво за немалка част от градския превоз в страната, както и за топлофикационните сдружения, съобщи кметът.

" Топлофикация София " е най-големият консуматор на природен газ в страната, който обезпечава отопление на над 1 млн. души и към този момент търпи значими загуби от нарасналата цена на природния газ. Затова желаеме държавното управление да планува обособени ограничения за компенсиране на цената на природния газ, тъй че да не се допусне ликвидна рецесия, която би се отразила непосредствено на предприятията и на цялата енергийна система на страната, сподели столичният кмет.

Тя заяви, че по-рано през днешния ден е имала среща с председателския съвет на Столичния общински съвет /СОС/, на който е срещнала съветниците с финансовото отражение на растежа на цените на природния газ и на електричеството върху положението на тези три сдружения. Днес разговарях и с министъра на енергетиката, който се съгласи на среща, на която да обсъдим ограниченията за отплата, осведоми кметът. Тя е безапелационна, че цената на парното в София не би трябвало да бъде покачва. Цената на парното за битовите консуматори, избрана на 1 юли тази година, е със заложена цена на природния газ от 47,11 лева за мегаватчас. Тази цена би трябвало да остане такава до края на годината, тъй че потребителите да са спокойни. В същото време обаче цената, на която " Топлофикация " купува природния газ непрекъснато се усилва, уточни кметът.

Повишението на цената на природния газ, на която сдружението купува от " Булгаргаз ", стартира още от юли. За август - тя е 57,6 лв., за септември към този момент е 69,4 лв., а от 1 октомври се чака нова по-висока цена на природния газ, сподели Фандъкова.

По думите ѝ това значи, че " Топлофикация София " купува природен газ на съвсем двойно по-висока цена от тази, на която продава на своите клиенти топлинната сила. Тази разлика в цената наложително би трябвало да бъде обезщетена от страната и тази отплата би трябвало да стартира в този момент. В противоположен случай " Топлофикация София ", която е най-големият клиент на " Булгаргаз ", ще изпадне в невиждана ликвидна рецесия и изрично няма да може да покрива отговорностите си.

Фандъкова увери, че няма риск парното в София да спре, което е било изразено и от министъра на енергетиката. Проблемът съгласно кмета е, че " Топлофикация " няма да може да изплаща отговорностите си към " Булгаргаз ".

Затова нашето предложение е разликата сред цената на природния газ, която сдружението заплаща и цената, заложена в цената на топлинната сила, да бъде покрита със средства от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". До момента единствено за трите месеца - от юли до септември разликата в цените е 11 млн. лв.. Ако в петък КЕВР утвърди нова цена на природния газ за " Булгаргаз ", чакаме тази финансова дупка да нарасне с още 15 млн. лв. единствено за месец октомври, сподели Фандъкова. Тя изрази опасения, че цената на природния газ за ноември и декември ще продължи да пораства, а това са два от месеците с най-голямо ползване на природен газ, поради отоплителния сезон. Ако прогнозите на специалистите за растеж се осъществен, от разликата в цените за двата месеца чакаме спомагателна загуба от над 100 млн. лв., сподели кметът.

По думите ѝ настрана перо в цената на топлинната сила са увеличаващите се цени на въглеродните излъчвания. И при тях приетата от КЕВР цена е сензитивно по-ниска от пазарната сега. Очакванията са до края на годината тази разлика да докара до загуба от още 25 млн. лв.. " Топлофикация София " сега е натоварена с непостижима обществена функционалност като резервира цената на парното, означи кметът.

Фандъкова акцентира, че намира за извънредно неприемливи лансираните досега претенции Столична община да обезпечи от общинския бюджет разликата в цените. Общината не може и не би трябвало да заплати загуба, породена от разликата сред държавно контролираните цени на топлинната сила и на природния газ - това е държавна задача и страната би трябвало да извърши своя ангажимент, безапелационна е Фандъкова.

Тя осведоми, че в последните шест месеца благодарение на Американската организация за търговия и развиване е направен проект за рационализация на " Топлофикация София ". Той е подготвен и следва неговото внасяне за разискване в СОС. Планът включва построяването на нови когенерационни мощности и вложения в топлопреносната мрежа, които ще подсигуряват неговата активност през идващите 30 година при съблюдаване на всички екологични правила. В тези вложения общината освен може, само че и би трябвало да взе участие, сподели още Йорданка Фандъкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР