В Търговския регистър няма фирми, свързани със санкционираните по списъка

...
В Търговския регистър няма фирми, свързани със санкционираните по списъка
Коментари Харесай

Директорите в АЕЦ „Козлодуй“ са сменени заради потенциални връзки с Русия

В Търговския указател няма компании, свързани със глобените по листата „ Магнитски “ някогашни шефове в АЕЦ „ Козлодуй “. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

„ Не разчитаме единствено на тази инспекция, чакаме и службите да се намесят и да дадат нужната информация “, добави той.

Христов съобщи, че управлението на централата е било заменено поради отчети от службите за евентуални връзки с Русия и подозрения за присъединяване в корупционни схеми.

Изпълняваме всички европейски задължения и можем да се оправим без да затваряме централите до 2025-26 година, безапелационен е Христов.

Ние не сме опитно зайче на Брюксел, защото никоя друга страна не е поемала сходен ангажимент за затваряне на 40% от мощностите за подобен интервал, добави министърът.

Според него главните проблеми, налагащи отлагането на прехода към зелена сила се дължат на това, че дълго време България не е имала енергийна тактика и не е правила нищо целеустремено.

Ако би трябвало Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 да работи за обезпечаване на енергийната сигурност, би трябвало в редом и в най-бързи темпове да търсим заместващи мощности. Ако предприятието е на загуба, ще се намерения и за държавна помощ, което за момента не е на дневен ред, акцентира Христов.

„ На всички хора би трябвало да е ясно че в един миг и без възбрана от Европейска комисия, въглищните централи ще бъдат стопански нерентабилни “, уверен е енергийният министър.

Той разяснява и следствието на европейската прокуратура, обвързвано с топлофикации, благосъстоятелност на Христо Ковачки.

„ Нямам директна информация от европейската прокуратура. Доколкото знам, следствието е за неспазване на разпоредбите за отчитане на въглеродни излъчвания “, разяснява министърът.

По думите му, Ковачки е обвързван с много компании в енергетиката, само че отрасловото ведомство не ревизира собствеността, а следва Закона за публичните поръчки.

Министърът е безапелационен, че енергийната непоклатимост не разчитаме на мощности, благосъстоятелност на Ковачки, защото неговите са главно топлоцентрали, занимават се с обогатяване на въглища и не са сериозни за българската енергетика.

Христов разяснява и въпрос за работата на Топлоелектрическа централа Варна, благосъстоятелност на Ахмед Доган.

ТЕЦ-ът не работи, защото има неизплатени отговорности към „ Булгаргаз “, съобщи Христов, като добави, че следва централата да възобнови работа и да изплати към държавния снабдител на газ над 40 милиона лв. плюс лихвата за разсрочено заплащане.

По тематиката дали България ще изпрати на Украйна оборудването за АЕЦ „ Белене “ Христов акцентира, че това не може да стане без решение на Народно събрание.

„ За момента от Украйна имаме някакъв главен интерес, само че няма конкретика. За АЕЦ „ Белене “ би трябвало да се направи цялостен разбор на всички вероятни варианти “, безапелационен е Христов.

Относно опцията за наказания на Европейски Съюз против срещу нуклеарната политика на Русия, Христов сподели, че такива не са предмет на разискване все още, само че в случай че се стигне до това, тогава страната ни ще изиска дерогация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР