В своето изказване на конференцията „Заедно в сигурността. Ролята на

...
В своето изказване на конференцията „Заедно в сигурността. Ролята на
Коментари Харесай

България силно изостава в модернизацията на армията

В своето изявление на конференцията „ Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска защита “ президентът Румен Радев съобщи, че страната ни би трябвало да преодолее безапелационното закъснение в процесите за рационализация на въоръжените сили - "технологичната пропаст " сред нас и съдружниците ни.

Мога да подсигурявам, че все още ние не можем значително да допринесем за генериране на качества в единна европейска защита, тъй като не можем да споделяме с останалите, сподели президентът и се аргументира с "най-елементарен образец ":

Дори модерните ни транспортни вертолети не могат да вземат участие в транспортна задача в Афганистан, тъй като нямат "secure voice ", ние не можем да защитим останалите, не можем да опознаваме и да бъдем опознавани в тази единна система. Не можем да участваме в единното осведомително пространство, което се генерира от съдружниците ни, изясни Радев.

Крещяща е потребността въоръжените ни сили да продължат да водят бойна подготовка , което значи, че би трябвало да влагаме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разлагане. От друга страна, в случай че влагаме там и то задълбочено, ресурсите са лимитирани, няма да останат запаси за нова техника, която действително дава съгласуемост и нови качества, това е доста сериозна алтернатива, разяснява президентът.

Неговото мнение е, че би трябвало преди всичко да се реши какъв ще бъде пътят за новата техника, какви запаси са нужни, какви качества реализираме, и едвам тогава да се реши казуса с ремонтите на остарялата.

Борисов: Военните да ни кажат кой е съперникът?

" Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такав а , би трябвало да преориентираме страната в такива условия. Въоръжение, войска, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тематика. Иначе милиард за това, за това, приходи, приходи ", акцентира по време на конференцията министър председателят Бойко Борисов.

С Общата европейска защита започваме да мислим и от кое място ще пристигна съперникът. Военните добре си дават сметка какво значи боен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция . Какъв защитителен съюз ще има против този, в случай че се изпусне дипломацията и пристигна време военните да го вземат решение. Само брутният артикул на тези страни е по-голям от този на Г-7, означи той.

Той моли военните да кажат какво да се прави:
"Ако военните ни убедят, че това е по-важно от всичко. За нас бе образованието. Просто би трябвало да сме наясно като нация от кое място може да ни пристигна. “

Генерал Боцев (ген. Андрей Боцев - шеф на отбраната) би трябвало да направи проект, да каже каква война ще водим, по какъв начин да ги посрещнем, от кое място ще дойдат “.

Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни водачи. Поколенията са не запомнили какво е война. Европа не е готова , с огорчение означи министър председателят.

Борисов обърна внимание и на силите ни.

Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще вършим, в случай че няма европейски проект?
Ще създадем индустриално съдействие с някоя страна, същото е и за огромна част от корабите, по какъв начин ремонтираме сега натовски хеликоптери в България, изясни министър председателят.

Борисов добави Радев за неприятните покупки:

"Г-н Радев го сподели вярно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са по този начин в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати би трябвало да подвигаме, би трябвало да ги превъоръжаваме, те нямат нищо. “

Каракачанов: Два целта - Техника и заплати

В бюджета за 2018 година са планувани 100 млн. лева за нарастване на заплатите на военнослужещите.

Каракачанов изясни, че средствата за заплати ще бъдат разпределени "справедливо ". "Хората от бойните отделения, които поставят повече старания, работят при по-трудни условия и рискът за техните живот и здраве е по-голям, да получат повече. Тиловите поделения ще получат нарастване, само че по-малко от това за бойните. Това е моята логичност ", изясни Каракачанов.

Втората крачка е да се раздвижат плановете за рационализация и превъоръжаване.

На Съвета по защита на следващия ден ще бъде разискван въпросът за закупуването на нов военен аероплан, сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов. "Сумата е закрепена от Народното събрание още през 2016 година - 1.5 милиарда лева В тази рамка, който предложи най-хубавите условия за нов аероплан, това е ", разяснява министърът.

В изявлението си на форума Каракачанов изрично се разгласи за основаване на обща европейска войска.

АНКЕТА: Да сътвори ли Европейски Съюз своя лична войска?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР