В студиото на Денят започва“ западно и средноевропейския митрополит Антоний

...
В студиото на Денят започва“ западно и средноевропейския митрополит Антоний
Коментари Харесай

Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил

В студиото на „ Денят стартира “ западно и средноевропейския митрополит Антоний съобщи, че в диалозите сред Н.Св. патриарх Неофит и съветския патрирах Кирил ще се повдигне въпросът за каноническия статут на Македонската черква, тъй като това е настояща тематика в православния свят. Той добави, че Светият синод на БПЦ постоянно се е стремял да помогне на македонските християни да имат канонически приета православна черква и акцентира, че връзките сред БПЦ и Руската православна черква са обичайно положителни, защото не се въздействат от политическите настроения.

 Руският патриарх Кирил идва на тридневно посещаване у нас за 3-и март Руският патриарх Кирил идва на тридневно посещаване у нас за 3-и март
Руският патриарх Крил идва на тридневно посещаване у нас за честванията по случай 3 март. Негов хазаин ще е българският патриарх Неофит. Патриарх...

Освен отбелязването на празника, при визитата на съветския патриарх Кирил стои въпросът със статута на Македонската черква, съобщи митрополит Антоний. Решението на БПЦ за нейния статут беше подбудено от желанието да се възвърне статута на Македонската черква.
митрополит Антоний: Това е тематика, която не може да бъде подмината.
Както и Светият синод съобщи, БПЦ не може да бъде безучастна във въпроса със статута на Македонската черква, само че в това време не желае да наруши каноните, подсети митрополит Антоний. Той акцентира, че БПЦ също е предходна по сходен схизмен път, сходно на Мекодонската, когато се отделя от Гръцката православна черква.
митрополит Антоний: Смятам, че всички поместни православни църкви са наясно с канона за единството на църквите. Редът няма по какъв начин да бъде взет едностранно.

 Ексклузивно изявление на съветския патриарх Кирил за Българска национална телевизия Ексклузивно изявление на съветския патриарх Кирил за Българска национална телевизия
За честванията по случай 3 март, на следващия ден в България идва съветският патриарх Кирил. В особено изявление за Българска национална телевизия във връзка визитата, той съобщи: "Днес църкв...

Програмата на съветския патриарх Кирил е много наситена, съобщи митрополит Антоний. Руският патрирах идва през днешния ден на тридневно посещаване във връзка националния празник на България 3. март.
митрополит Антоний: Трябва да се замислим към главните аспекти на този празник. Себежертвената обич на всички тези войни, които са положили душата си за близък в името на нашия Спасител, е довела до нашата духовна, освен физическа, независимост. Духовната независимост е всичко.
Има доста въпроси за решение сред Българската православна черква и Руската православна черква, въпреки че връзките сред двете постоянно са били доста положителни, съобщи митрополит Антоний.
митрополит Антоний: Политическите връзки се базират на едно или друго течение на деня, до момента в който политиката на Църквата е безконечна, тъй като се основава върху нейната основа - Христос.
Има много проблеми и духовна празнина, оскъдява любовта, превес взима егоизмът в връзките сред хората, което слага предизвикателство пред всички църкви, добави той. Пред БПЦ има и просветно предизвикателство в настояването ѝ да се вкара вероучение в учебните заведения, а различен проблем е дефицитът на клирици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР