В страната ни има много уникални залежи и природни забележителности,

...
В страната ни има много уникални залежи и природни забележителности,
Коментари Харесай

Произведоха ток от сероводорода в Черно море

В страната ни има доста неповторими находища и естествени забележителности, които удивляват целия свят. Мнозина учени неколкократно са подчертавали, че в случай че съумеем да овладеем всичко, което притежаваме, и го вложим в потребно деяние, резултатът ще е удивителен.

Българското Черноморие, макар възходящото застрояване и множеството проблеми, към момента си остава едно от най-приятните места за отмора.

Освен на повърхността обаче, в дълбините му се крие още нещо удивително. Учените са измерили, че в дълбините на Черно море се съдържат към 78 милиарда тона сероводород.

Още преди години е създадена методика, посредством която да се създава електрическа енергия от сероводород. Тя обаче в никакъв случай не е употребена за промишлени цели.

Учените считат, че в случай че успеем да използваме наличния в Черно море сероводород с тази цел, можем да решим напълно енергийните проблеми на България.

Специалисти от Института по инженерна химия към Българска академия на науките са решили да се заемат с нелеката задача да потвърдят това си изказване. Първият опит се е провел на към 40 км в морския ни шелф.

На борда на кораба, с който са се движили, била инсталирана специфична апаратура, която трансформира сероводорода в електрическа енергия. Според учените, от наличния сероводород може да се произведат до 9000 милиарда киловатчаса ток.

Опитът приключва сполучливо, като учените съумели да произведат електродвижеща мощ с извънредно висок коефициент на потребно деяние. Токът обаче, разясняват те, към момента не е с задоволителна мощ, с цел да се приложи като изцяло промишлено решение.

Въпреки това, резултатите демонстрират, че сходно нещо е допустимо. През идващите месеци се разисква провеждането на още няколко опита със взаимното присъединяване на учени от Грузия и Румъния.

Предполага се, че до края на годината ще бъде изцяло ясно дали ще се сдобием с новаторски, доста по-евтин и екологичен източник на електрическа енергия.

Проектът ще употребява действителни морски води, извлечени от огромна дълбочина, до хиляда метра. Учените са уверени, че работата с нея е доста по-ефективна в сравнение с тази с моделните разтвори, разработвани досега в лабораториите.

Морската вода разрешава постигането на по-високи напрежения и по-висока електродвижеща мощ на горивната клетка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР