- Значи той никога не е изпращал това писмо? -

...
- Значи той никога не е изпращал това писмо? -
Коментари Харесай

Писма от оня свят и служба до смъртта. Доброволец от Славянск 10 ...

- Значи той в никакъв случай не е изпращал това писмо? - запитвам Юков.

 

- Не го e изпратил. Всичко се случld, както той предсказа - дава отговор той.

 

Доброволческият отряд на Алексей Юков " Плацдарм " се състои от дузина души, които дълги години търсят починали във войните. Най-напред Юков е член на доброволческата група на Ярослав Жилкин " Черно лале ", която избавя доста жертви от пъкъла на Иловайск. А от февруари 2022 година Platzdarm работи независимо.

Оттогава групата на Юков към този момент е прибрала повече от 1500 тела от фронтовата линия. Загиналите са и украинци, и руснаци.

„ Прибираме всички мъртви “, споделя той, „ тъй като за мен това е освен тялото, само че и душата на човек. “

 

.

Той умерено отваря чантата, слага останките от крайници и ръце, кости, търси всичко, което би разрешило идентифицирането на човек. На ръцете си има огромни черни гумени ръкавици. И никакво пренебрежение на лицето му, единствено спокойствието на човек, който методично прави работа, която познава от дълго време.

Няколко дни по-рано доброволците от групата " Плацдарм " доближиха бойни позиции в региона на село Клищиевка покрай Бахмут. Рискувайки живота си, те извадиха останките на пет тела. Както стана ясно в този момент, четирима от тях са бойци от съветската войска. Сега тези тела се изследват, разказват, след което се предават в моргата, а данните в Министерството на защитата за продан.

Обикновено телата на починалите се прибират от самите военни, които са на фронта. Но това не всеки път е допустимо - заради непрекъснатите обстрели и невъзможността да се стигне до мястото, където е умрял човек.

Генералният щаб има Централно ръководство за гражданско-военно съдействие. Този отдел има отдел за търсене, който се състои от няколко групи. Те вършат същото като Юков, само че в цялата страна, освен в Донецка област като " Плацдарм ".

За страдание, намирането на мъртвите ще отнеме доста време. Само за две години пълномащабна война, по публични данни от украинска страна, са починали 31 000 украински бойци и 180 000 руснаци.

През ноември 2023 година историкът Ярослав Тинченко и координаторът на плана „ Книга на паметта на починалите за Украйна “ Херман Шаповаленко разгласиха проучване, в което данните за починалите украински бойци са изчислени от открити източници.

„ От 28 февруари 2022 година до 12 октомври 2023 година са издадени 454 указа за посмъртно награждаване на 14 402 бойци, чиновници на реда и служащи. Това е броят на законно приетите от украинската страна починали на този стадий от руско-украинската война. война.

По това време Министерството на защитата и представителят на президента на Украйна за обезпечаване на правата на бранителите на Украйна Олена Вербицка към този момент оповестиха, че други 15 000 се считат за изчезнали.

 

Опитът от нашата работа по въпроса за изчезналите лица за интервала 2014-2015 година демонстрира, че за жалост по-голямата част от тях са мъртви “, пишат историците през ноември 2023 година

През годините на работата си Юков изследва стотици тела. Изучавайки персоналните движимости на умрелия, можете да научите и разберете доста за него.

 

.

В паспорта на един от починалите руснаци има листче. Пише: „ Бог да те благослови, синко “. И иконата е наоколо.

Писмото на различен умрял - един от " вагнерите ", на който има откъс от Киплинг: " Ще бъде славно предпочитание ". Този боец знаеше ли цялостния откъс? „ Това ще бъде прочут лов, въпреки че за мнозина ще е финален “, – това са думите на вълка Акела.

Друг алегоричен подробност е ръчен часовник, който Юков от време на време намира върху останките от тела. Стрелката продължава да се движи. Човекът към този момент е мъртъв.

Юков търси починалите повече от 20 години. Веднъж, когато бил още младеж, роднините му го взели на една от експедициите за търсене на починалите през Втората международна война. Тогава той приел драговолно значимостта на тази задача.

По специалност е състезател, занаятчия на спорта по тайландски бокс. Той провежда клуб в родния си Славянск, а по-късно става началник на локалната спортна федерация. Цялата му доброволческа група е от Донецк.

Той стартира да изнася първите жертви на руско-украинската война от покрайнините на Славянск още през май 2014 година По това време неговият град беше епицентърът на боевете сред въоръжените сили на Украйна и терористите на Игор Гиркин, които завзеха властта в него.

По това време Юков съумя освен да изнесе тела, само че и да провежда продан. Някои от сепаратистите го познаваха като локален. Но не всички. Търсенето на мъртвите от Юков едвам не му коства живота.

През септември 2022 година, до момента в който търси телата на починалите в новоосвободената Харковска област, Юков е тежко ранен след взривяване на мина. Групата е работила в една от горите. Алексий върви постепенно и съумява да отскочи обратно, когато чува присъщ тон - датчикът на " монаха ", противопехотна мина MON-50, щрака. Това го избавя - след скока Юков се оказва малко по-далече от епицентъра на гърмежа. Краката и лицето му са разсечени от парчета, които летяха на 40 метра.

Приятели бързо му оказват първа помощ и го изтеглят в болничното заведение. Раните по краката му не са сериозни, само че той остава без око - в този момент е с протеза.

Украинският Харон има в действителност мистично прекарване няколко пъти. Понякога тялото се търси дълго време, само че тогава Юков вижда мъртвия в съня си.

" Чувстваш, че някой ти приказва насън, а по-късно намираш тяло. Душите на мъртвите ни се доверяват ", сигурен е той.

И украинци, и руснаци се обръщат към него с молби да откри тялото.

„ Мъртвите са на моя страна, аз постоянно ще бъда за тях “, споделя той, „ Никой не може да се застъпи за тях. “

 

Владислав Головин, за UP
Превод ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР