В сравнение с европейските борси, по отношение на средномесечните цени

...
В сравнение с европейските борси, по отношение на средномесечните цени
Коментари Харесай

Живков: Има риск клиенти да останат без газ

В съпоставяне с европейските тържища, във връзка с средномесечните цени на електрическата енергия, България е на последно място. В момента цените са високи, волатилни са и се трансформират всеки ден. Като съществена причина за растежа на цените се обрисува високата цена на природния газ, който вследствие на огромното търсене, стартира да заобикаля европейския пазар за сметка на Азия. Това докара и до недостиг на природен газ. Руските доставки не бяха увеличени. Газовите складове в Европа, в това число и българското, не са толкоз цялостни като предходни години. Това са поредност от фактори, които доведоха до скок на цените не електрическата сила и газта. Това съобщи служебният енергиен министър Андрей Живков в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.
" Прогнозите са за утешение на цените при започване на пролетта.
Това демонстрират фючърсите, както и упованията на специалистите. Европа се насочва главно към битовите консуматори, като пострадали от рецесията. При нас това е на контролиран пазар, което ни защищава от този потрес, само че за жалост бизнесът е обиден, по тази причина и ограниченията са ориентирани към него ", съобщи Живков.

По думите му са взети поредност от ограничения без смяна в законите. Основната мярка е помощ от 110 лв. на мегаватчас.

" Мярката ще работи през месеци октомври и ноември. 450 милиона лв. са планувани, които се взимат от облагата, която осъществя сега в АЕЦ " Козлодуй ", изясни министърът.

" Считаме, че през декември ще има работещ парламент, на който да предложим различен тип ограничения ", съобщи той.

На запад има компенсиране на енергоинтензивните производства. И у нас беше планувано в едно изменение в Закона за климата, което е било прекомерно спорен текст и явно преди време не е реализиран консенсус и тези промени не са признати. Ето за какво Народното събрание би трябвало да се засилва, разяснява той.
Задълженията на " Топлофикация София "
" И в този момент се случва това, което се случвало и предходни години. Топлофикация София натрупа отговорности към " Булгаргаз ", които са просрочени. В даден миг " Булгаргаз " е на ръба да изпадне в ликвидна рецесия и да не може да си заплати доставката на газ, който е изконсумиран. Той е публичен снабдител и като имаме поради това, рискът, доста клиенти да останат без газ, е действителен. Тук по-скоро стои въпросът в ефикасното ръководство на Топлофикация. Цесията, която направихме е за 121 милиона лв., преди този момент бяха над 700 милиона ", разяснява Живков.
Алтернатива ли е атомната сила?
Темата за нуклеарната сила още веднъж изплува в Европейски Съюз, счита Живков.

" Отново се заприказва за това нуклеарната сила да бъде приета като беземисионна и да бъде включена в таксономията на Европейска комисия, тъй че за нея да могат да се дават повече средства. При всички случаи тя е базова, устойчива и безвредна. България толкоз години експлоатира нуклеарна централа и знаем, че тя носи главната тежест в енергийния баланс на България. Много от страните в Европа са на мнение, че нуклеарната енергетика би трябвало да се признае ", съобщи Живков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР