В случай на нарушаване на обществения ред и спокойствието около

...
В случай на нарушаване на обществения ред и спокойствието около
Коментари Харесай

Властта заплаши протестиращите в Беларус с армията |

В случай на нарушение на публичния ред и спокойствието към монументи на жертвите и героите от Втората международна война, протестиращите ще си имат работа с армията. Това предизвести министърът на защитата Виктор Хренин във видео послание в миг, в който в центъра на Минск се събират десетки хиляди протестиращи против фалшификациите на изборите при преизбирането на президента Александър Лукашенко. В събота той сложи армията в цялостна бойна подготвеност, тъй като растяла опасността от навлизане на НАТО.

Твърденията на президента на Беларус Александър Лукашенко, че непознати сили огранизират разполагане на войски по границата на страната, не дават отговор на истината,

Централните елементи на градовете в Беларус, където се събират и митингите, са осеяни с хиляди мемориали и монументи, тъй като това е най-пострадалата част от някогашния Съюз на съветските социалистически републики - близо една трета от популацията ѝ умира.

" Тези места са свещени за нас и там хората отиват да се помолят и положат цветя. Не можем през днешния ден умерено да гледаме по какъв начин под флагове, под които фашисти проведоха всеобщи убийства на белоруси, руснаци, евреи, представители на други националности, там организират акции. Не можем да допуснем това ", сподели Хренин, облечен в маскировъчна униформа. Така той повтори позицията на властта, че обичайните бяло-червени флагове, носени всеобщо от протестиращите (за разлика от червено-зеления руски байрак, възобновен от Лукашенко през 1994 г.) са знак на фашизма.

" Категорично предизвестявам, че при нарушение на реда и спокойствието по тези места, ще си имате работа не с милицията, а с армията, " заплаши Хренин.

Кореспондентът на самостоятелното интернет издание TUT.by оповестяват, че колоните с протестиращи минава пред него повече от един час. Властите приканват множеството да се разотиде през високоговорители, защото митингът не е позволен. Призивите се редуват с пропагандни песни от Втората международна война.

Минск. Это видео было снято към 15:30. Оно в полной мере позволяет оценить масштаб акции на площади Независимости. Десятки тысяч человек кричат «Уходи».
— TUT.BY (@tutby)
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предизвести в това време през днешния ден за заплахата от преобразяване на Беларус във " втора Украйна ", изтъквайки нуждата да се договаря с президента Александър Лукашенко. Борел декларира това в изявление за испанския в. " Паис ", представено от Франс прес.
Европейски Съюз не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус. Страната е обзета от митинги след противоречивото преизбиране на Лукашенко, който е на власт от 26 години и се гордее с поддръжката на Москва.

" Европейският съюз няма желание да трансформира Беларус във втора Украйна ", акцентира Борел, имайки поради различията с Русия след анексирането на Крим през 2014 година. " Напрежението сред Европа и Русия се уреди със пукотевица, принуждение и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите през днешния ден не е да избират сред Русия и Европа, а да се снабдят със независимост и народна власт ", добавя той.

Борел акцентира, че би трябвало да продължи разговорът с президента Лукашенко. Той съпоставя обстановката с тази при венецуелския му сътрудник Николас Мадуро, който също е изправен пред митинги, репресирани от управляващите. " Мадуро и Лукашенко са тъкмо в едно и също състояние. Ние не ги признаваме за законно определени. При все това, без значение дали ни се нрави или не, те управляват ръководството и ние би трябвало да продължим да преговаряме с тях, макар че не признаваме демократичната им легитимност ", изясни ръководителят на европейската дипломация.

След президентските избори доста демонстрации бяха потушени със мощ от полицията, при което бяха убити трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са задържани. Много от арестуваните оповестиха за побоища и изтезания в ареста.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР