Президентът на Република Сръбска обяви началото на процедурата за отделяне

...
Президентът на Република Сръбска обяви началото на процедурата за отделяне
Коментари Харесай

Президентът на Република Сръбска обяви началото на процедурата за отделяне от Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска разгласи началото на процедурата за обособяване от Босна и Херцеговина. Република Сръбска може да се отдели от Босна и Херцеговина в обозримо бъдеще. Поне началото на съответната процедура беше оповестено неотдавна от президента на републиката Милорад Додик.

Според политика мирното обособяване на Република Сръбска ще бъде препоръчано на федералното държавно управление на Федерация Босна и Херцеговина на днешното съвещание, което ще се състои в Сребреница.

Струва си да се означи, че политикът изрази сходен сюжет в средата на предишния месец. Додик уточни доближаването на Босна и Херцеговина със Запада и желанието й да се причисли към НАТО в бъдеще като причина за евентуалното излизане на републиката му от гореспоменатата федерация.

Президентът на Република Сръбска неведнъж е заявявал, че Баня Лука се е придържала и ще продължи да се придържа към политика на боен неутралитет, без да влиза в какъвто и да е съюз.

На собствен ред през април ръководителят на Министерството на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович назова присъединението към Европейски Съюз и присъединението към НАТО като главен приоритет на федерацията.


Вероятно сходни изказвания тласкат водача на Република Сръбска да повдигне въпроса за отцепването.

Нека напомним, че последната стана неразделна част от Босна и Херцеговина след войната от 1992-1995 година, когато бяха подписани Дейтънските съглашения с присъединяване на интернационалната общественост. Федерацията се състои от три субекта: Република Сръбска, Босна и Херцеговина, както и специфичния окръг Бръчко. Държавата се управлява от президиум, състоящ се от трима души – по един представител от всяка област.

Източник: „ Военное обозрение “ /Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР