Решението на още три държави да признаят Палестина като самостоятелна

...
Решението на още три държави да признаят Палестина като самостоятелна
Коментари Харесай

Анализатори: По-голямо признаване на палестинска държава би довело до спиране на огъня в Газа

Решението на още три страни да признаят Палестина като независима страна е алегорично, само че има на практика последици, съобщи специалист по Близкия изток пред Euronews.

Важен миг е, че признаването от Ирландия, Испания и Норвегия се отнася до границите, съществували през 1967 г, а не до сегашната палестинска територия, раздрана от разширението на еврейски селища на Западния бряг.
Това е значимо от позиция на усилването на интернационалната поддръжка за решението с две страни. Освен това е практично, тъй като евентуално ще докара до удължение на глобите, евентуално, против израелските селища или до изключването им от Европа.
Хю Ловат – анализатор в Европейски съвет за външни връзки

Белгия, Франция и Словения може скоро да последват този образец в светлината на формалното покровителство от Европейски Съюз за решение с две страни, с цел да се постави финален завършек на рецесията.

Ловат споделя още, че това може да помогне на натиска за преустановяване на огъня и разполагане на мироопазващи сили в Газа, защото арабската позиция изисква признание на правото на палестинците на самоопределяне.
Арабските страни би трябвало да играят значима роля в поддръжката на стабилно преустановяване на огъня в Газа и вероятно по-късно да се ангажират с разполагането на свои войски там. Палестинската самостоятелна власт също има значима роля за завръщането в Газа и поемането на ръководството и функционалностите по сигурността.
Хю Ловат – анализатор в Европейски съвет за външни връзки

Само 9 от 27-те членки на Европейски Съюз признават страната Палестина, в това число България.

Някои страни като Германия, Австрия и Унгария са твърди поддръжници на Израел, само че демонстрират подготвеност да заемат обща за Европейски Съюз позиция.

Примери за това бяха поддръжката за " филантропична пауза " в Газа и утвърждението на европейските наказания против израелски заселници, показали принуждение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР