В Сената на САЩ беше внесена инициативата на сенатора републиканец

...
В Сената на САЩ беше внесена инициативата на сенатора републиканец
Коментари Харесай

Сенатор предлага САЩ да купят от Турция руските С-400

В Сената на Съединени американски щати беше импортирана самодейността на сенатора републиканец Джон Тун, който предлага да бъде позволено на Пентагона да закупи съветските зенитно-ракетни системи С-400 от Турция. Това предложение е едно от доста промени в Закона за националната защита от 2021 година, които сенаторът неотдавна предложи, предава БГНЕС.

Той ще влезе в действие, в случай че бъде признат от Конгреса и подписан от президента на Съединените щати. Текстът на поправката гласи, че сходна договорка може да бъде подписана единствено в случай че Турция се ангажира да не изразходва по този начин получените средства за закупуване на оръжия, които Съединени американски щати смятат за несъвместими със системите на НАТО.

Русия и Турция подписаха контракт за доставка на турската страна на съветските системи за Противовъздушна отбрана С-400 през 2017 година Преди да се срещне с съветския президент Владимир Путин в коридорите на Г-20, турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че договорката за С-400 демонстрира усъвършенстване в връзките сред Москва и Анкара.

Сделката с Русия обаче утежни връзките сред Анкара и Вашингтон. Купуването на Турция на противоракетните системи С-400 от Русия ѝ коства преди година преустановяване на нейното присъединяване в интернационалната стратегия за създаване и развиване на изтребител пето потомство F-35.

Програмата работи под егидата на Съединени американски щати, само че страните сътрудници вземат участие в нея по разнообразни способи, финансиране, закупуване на самолети или създаване и произвеждане на части от тях.

Според Вашингтон, системата С-400 е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО и би могла да заплаши програмата F-35 - съветското присъединяване в организацията на турската противовъздушна защита, настояща в същия район като F-35, съгласно Пентагона ще помогне на съветското разузнаване да придобие скъпи разследващи данни.

Анкара съобщи, че няма да се откаже от договорката и по тази причина така и така напрегнатите връзки сред двете страни се утежниха още повече. В Съединени американски щати беше разисквана даже опцията за налагане на наказания против Турция, като тази опция към момента не е изцяло изключена. Освен това измежду препоръчаните промени има едно, импортирано от сенатора републиканец Джим Риш, по отношение на въвеждането на наказания против Турция за закупуването на С-400.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР