В събота (29 февруари, 2020 година), испанският микробиолог Игнасио Лопес-Гони

...
В събота (29 февруари, 2020 година), испанският микробиолог Игнасио Лопес-Гони
Коментари Харесай

Добрите новини за коронавируса: Има поне 10

В събота (29 февруари, 2020 година), испанският микробиолог Игнасио Лопес-Гони поема три провокации, макар че не знае за третото до няколко дни по-късно.
Първото е да откри положителни вести за възникващ вирус, който предизвиква болест и гибел в Китай. Второто е да се напише текст, който с научни доказателства да накара хората да не се опасяват от този мощно инфектиран ковид, който към този момент доближава няколко континента. И третото, за което не си дава сметка е, че положителните вести имат толкоз мощен резултат. Много изследвания демонстрират, че като читатели сме склонни да избираме и да помним повече неприятните вести.
Професорът от университета в Навара озаглавява публикацията си: " Десет положителни вести за ковид " и тя е оповестена на платформата " Разговори " на 1 март.
Според информация на BBC Mundo, досега публикацията е прочетена от повече от 21 милиона души и е преведена на разнообразни езици: британски, френски, португалски, италиански, корейски, индонезийски. Целта е да се покаже, че науката, знанията и съдействието са от значително значение за битката с пандемията.
Година по-късно Игнасио Лопес-Гони още веднъж намира 10 положителни вести за ковид. " Не знаем какво ще се случи през идващите месеци и новите генетични разновидности са причина за неустановеност, само че година по-късно посланието е същото: напредъкът в науката ни предизвиква да бъдем оптимисти и да забележим чашата на половина цялостна ", споделя той.
1. Има повече публикации за SARS-CoV-2 и COVID-19, в сравнение с за малария
Преди година бяхме изумени, че единствено за малко повече от месец, откогато са докладвани първите случаи, в PubMed (търсачка със свободен достъп за информация с научни публикации) към този момент има над 164 научни публикации за новия вирус и заболяването. Днес това число се е умножило с повече от 600 и към този момент надвишава 100 000 публикации, повече от тези, които се появяват да вземем за пример под заглавието " малария ". Има регистрирани над 4800 настоящи изследвания за лекуване и ваксини. Ние знаем повече за SARS-CoV-2 и COVID-19, в сравнение с за други болести, които учим от десетилетия.
2. Повече от 200 нови ваксини
Преди година беше очебийно, че има 8 нови плана за ваксини против ковид SARS-CoV-2. Според портала bioRENDER в този момент има повече от 195 претенденти, най-малко 71 към този момент са в клинични изпитвания. Те употребяват всички типове технологии: живи атенюирани вируси, инактивирани вируси, протеинови субединици, рекомбинантни вирусни вектори, вирусоподобни частици (VLP), ДНК и осведомителна РНК.
Никога не са вложени толкоз доста пари и в никакъв случай не е имало толкоз доста съдействие за създаването на ваксини сред обществени и частни субекти, проучвателен центрове, университети, фармацевтични компании, компании и неправителствени организации.
Някои планове са изоставени, само че други към този момент са позволени от СЗО: Pfizer/BioNTech и Moderna с осведомителна РНК технология, AstraZeneca/Оксфордския университет и " Спутник V " с рекомбинантна аденовирусна технология и китайската " Синофарм ", с неактивни коронавируси.
Най-малко 20 други ваксини към този момент са във фаза III на клинични изпитвания и през идващите седмици и месеци те могат да бъдат утвърдени, в случай че резултатите са приемливи.
3. Информационните РНК (mRNA) ваксини са доста безвредни
Един от вероятните съществени резултати на имунизациите е анафилаксията, животозастрашаваща алергична реакция, която нормално се появява малко след използването на имунизацията.
Данни от първия месец на имунизацията са оценени в Съединени американски щати, където са приложени над 17,5 милиона дози (точно 9 943 247 от имунизацията на Pfizer/BioNTech и 7 581 429 от имунизацията на Moderna). Системата за докладване на нежелани реакции на имунизацията (VAERS) е записала единствено 66 случая на анафилаксия (47 с имунизацията на Pfizer/BioNTech и 19 с имунизацията на Moderna). Това съставлява по-малко от 4 случая на милион дози или 0,0003% от всички оценени дози. 21 (32%) от тези 66 случая са имали предходни случаи на анафилаксия по други аргументи. Няма регистрирани смъртни случаи поради анафилактичен потрес.
В съпоставяне с броя на случаите на COVID-19, следствията от заболяването и броя на смъртните случаи, изгодата от имунизациите доста надвишава вероятните неподходящи резултати. Всичко това ни разрешава да потвърдим, че за момента и-РНК имунизациите са доста безвредни.
4. Ваксините са ефикасни
Израел е страната с максимален % население, което към този момент е имунизирано. В началото на февруари и откогато акцията стартира през декември, над 3,67 милиона израелци получиха първата доза от иРНК имунизацията на Pfizer/BioNTech. Това съставлява към 40% от популацията на страната. Повече от 28% също са получили втората доза. Сред тези над 60 години повече от 80% са били имунизирани.
Предварителните данни демонстрират, че имунизацията е ефикасна.
Броят на инфекциите понижава доста, изключително измежду хората над 60. В тази възрастова група има 56% по-малко инфекции, 42% по-малко хоспитализации и 35% по-малко смъртни случаи от COVID-19 след втората доза.
Резултатите с двете дози са отлични: от 523 000 израелци, имунизирани с две дози, има единствено 544 случая на COVID-19, единствено 4 случая на тежки COVID-19 и нула смъртни случаи. Тези данни удостоверяват тези, получени в предходни клинични изпитвания.
!
Но не е нужно да ходите в Израел. В Астурия, Испания, на 15 февруари цифрата от 2000 души умряли от COVID-19, защото началото на пандемията е надвишено. Сред тях имаше огромна част, живеещи в домове за възрастни хора, където въздействието беше доста.
Понастоящем обаче обстановката стартира да се управлява релативно с помощта на напъните за имунизация, особено ориентирани към жителите и служащите, които се грижат за тях. Ефектът от имунизацията е явен при сравняване на смъртността измежду възрастни хора, живеещи в домове (почти всички ваксинирани), при които той е понижен внезапно и броят на смъртните случаи при хора, живеещи отвън тях (неваксинирани), измежду които се е нараснал доста.
Освен това, към този момент са оповестени резултатите от авансово изследване в Англия, което демонстрира, че mRNA имунизацията на Pfizer/BioNTech е ефикасна за попречване на зараза при симптоматични и асимптоматични възрастни, в това число против " английския " вид B1.1.7.
5. Увеличава се доверието във имунизациите
След повече от 160 милиона приложени дози ваксини против COVID-19, доверието на популацията във имунизациите се усилва.
Например 13 500 души от 15 страни в Европа, Азия и Австралия са били интервюирани сред ноември 2020 година и януари 2021 година През ноември, преди страните да стартират да утвърждават ваксини, единствено към 40% от интервюираните ще получат имунизацията COVID-19 и повече от 50% са загрижени за вероятните странични резултати. До януари повече от половината ще получат имунизацията и броят на хората, обезпокоени от странични резултати, леко е понижен.
Англия беше страната, в която повече хора показаха предпочитание да бъдат имунизирани (до 78% от анкетираните), а в Испания делът на хората, искащи да бъдат имунизирани, се е нараснал от 28% през ноември до 52% в средата на януари.
6. Имунният отговор против вируса продължава минимум осем месеца
 Над 10 000 са към този момент жертвите на COVID-19 у нас Над 10 000 са към този момент жертвите на COVID-19 у нас
Броят на новите случаи на ковид означи спад като безусловно число, само че се усили като %. 1 733 са новооткритите инфектирани з...
Серологичните проби, които мерят антитела против SARS-CoV-2, не отразяват цялостния капацитет, продължителността и паметта на имунния отговор към вируса.
Знанието какъв брой дълго продължава имунният отговор против вируса е от значително значение за установяване на отбраната против реинфекции, тежестта на болестта и ефикасността на имунизацията.
Установено е, че макар че има известна хетерогенност в отговора съгласно всеки субект, при множеството хора, при които е бил оценен, те поддържат постоянен хуморален (антитела) и клетъчен (Т лимфоцити) имунен отговор, от най-малко 6 - 8 месеца след инфекцията, без значение дали са леки или тежки.
7. Нови лекувания за най-сериозните случаи
Вече знаем, че COVID-19 е доста повече от пневмония. За заболяването се знае доста повече и, макар че сега нямаме характерен антивирусен препарат, който инхибира вируса, има комбинации от лекувания, които доста усъвършенстват прогнозата и понижават смъртността в най-тежките случаи.
Антивирусни средства, противовъзпалителни средства, антикоагуланти, кортикостероиди, инхибитори на цитокинови стихии и моноклонални антитела са някои от образците.
 Проф. Иво Христов: Коронавирус рецесията сподели, че моделът на така наречен „ комерсиална медицина “ катастрофира тотално Проф. Иво Христов: Коронавирус рецесията сподели, че моделът на така наречен „ комерсиална медицина “ катастрофира тотално
Европейският организъм самичък по себе си не е консолидиран, не е консистентен, всеки има своите лични ползи. Тогава, когато удари ч...
В ход са повече от 400 клинични изпитвания, в които се тестват разнообразни лекувания и комбинации.
Например, съгласно интернационалното клинично изпитване Recovery, (моноклонално антитяло, ориентирано против рецептора на интерлевкин-6, утвърдено за лекуване на ревматоиден артрит) и дексаметазон (мощен синтетичен глюкокортикоид, който работи като противовъзпалително и имуносупресорно), може да понижи смъртните случаи съвсем на половина при най-тежките пациенти с COVID-19.
От друга страна, превантивното лекуване с антикоагуланти при приети в болница пациенти с COVID-19 е обвързвано с 30% по-малка смъртност след 30 дни и липса на неподходящи резултати от кървенето.
8. Без грип
Съществува сериозна угриженост по отношение на метода, по който SARS-CoV-2 се припокрива с други чести респираторни патогени през зимните месеци.
Не може да се изключи обстановка на " съвършена стихия ", при която SARS-CoV-2 съответствува с други вируси, като грип или респираторен синцитиален вирус, които предизвикват бронхиолит и пневмония и са виновни за честите хоспитализации и смъртни случаи в избрани браншове на най- уязвимо население. Предполага се, че рискът от гибел при хора, инфектирани с грип и SARS-CoV-2 по едно и също време, е по-висок, в сравнение с при тези, които са инфектирани единствено с ковид, изключително при тези над 70-годишна възраст. Съвпадението на няколко респираторни вируса с SARS-CoV-2 може да е предизвикало високата смъртност при възрастните хора.
 При какви условия ще работят заведенията от 1 март При какви условия ще работят заведенията от 1 март
Заведенията ще отворят от 1 март при потенциал от 50%, до 6 индивида на маса и ще работят до 23 ч. Нощните заведения ще отворят от 1 апри...
Добрата вест е, че този сезон грипът и други респираторни вируси са изчезнали, както през месеците юни до август в южното полукълбо, по този начин и в този момент в северното полукълбо. Не можем да изключим, че това може да е проблем през идната година (сезоните, в които грипът предизвиква най-висока смъртност, нормално се предшестват от по-доброкачествени сезони), само че тази година това е същинско облекчение за здравните системи в това отношение.
Няколко са аргументите, които могат да обяснят този спад на грипа. Първо би трябвало да се помни, че SARS-CoV-2 и грипният вирус са доста разнообразни вируси.
Много евентуално е по-краткият инкубационен интервал на грипа, съществуването на предходен имунитет, интензивната акция за имунизация тази година, противоепидемичните ограничения, пониженото пътешестване, потреблението на маска, хигиената и обществената отдалеченост да са имали по-голям резултат за понижаване на предаване на този вирус.
Напротив, предаването на ковид също е доста по-повлияно от резултата на аерозолите, ролята на супер-разпространителите и асимптоматичните пациенти.
9. Можем да следим еволюцията на вируса в действително време
Ефектът, който новите генетични разновидности на SARS-CoV-2 могат да имат върху имунизацията и по време на пандемията е нерешителен.
 Европейска комисия: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на придвижване Европейска комисия: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на придвижване
Европейската комисия заяви, че дава 10 дни период на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на дв...
Тъй като генетичните промени могат да имат евентуален резултат върху държанието на вируса, техният разбор и мониторинг са от значително значение. Добрата вест е, че през днешния ден имаме способността да наблюдаваме еволюцията на вируса в действително време и появяването на нови генетични разновидности.
Вече има повече от 260 000 последователности от генома на SARS-CoV-2 в базите данни. Тези последователности идват от толкоз изолати, получени от човешки проби от февруари предходната година досега.
Въпреки че нуклеотидните промени са главният източник на генетични вариации за SARS-CoV-2, също са открити вмъквания, делеции (вид генетична разновидност, при която се губи генетичен материал) и даже рекомбинации.
Всичко това дава опция да се създадат филогении ( " родствени " връзки сред вирусни варианти), които могат да се употребяват за осъществяване на краткотрайни оценки (когато се появят нови варианти), да се характеризира по какъв начин вирусът се популяризира географски, да се възвърне епидемиологичната динамичност в даден район и да се проучва той се популяризира.приспособяват се с течение на времето.
Анализът на SARS-CoV-2 последователностите е невиждан, в базата данни GISAID (Глобална самодейност за шерване на данни за птичи грип) има повече от 580 000 данни за споделена поредност.
За първи път еволюцията на пандемичен вирус се наблюдава в действително време.
 Над 3,4 милиарда лева са били ориентирани за превъзмогване на следствията от COVID-19 до момента Над 3,4 милиарда лева са били ориентирани за превъзмогване на следствията от COVID-19 до момента
Над 3,4 милиарда лева са били ориентирани за превъзмогване на следствията от COVID-19 у нас през предходната година. Това демонстрира отчет на Вре...
10. Глобалната пандемия понижава
Не знаем по какъв начин ще се развие пандемията през идващите месеци. Предвид интензитета, който е имал до момента, евентуално ще има нови талази, само че може би по-малко интензивни.
Не знаем по какъв начин ще наподобява възможна четвърта вълна, нито резултатът, който може да имат новите генетични разновидности, които се появяват, само че положителната вест е, че в международен мащаб пандемията в този миг понижава.
Може би това е композиция от няколко фактора: вирусът се държи сезонно, популацията придобива избран колективен имунитет посредством естествена зараза или от ваксини, може би вирусът в този натурален развой на изменение и разновидност води до по-малко вирулентни форми и той се приспособява към своят нов хазаин.
Не знаем сигурно, само че към този момент към момента има причина за вяра.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР