В редакционна статия днес британският всекидневник Гардиън се спира на

...
В редакционна статия днес британският всекидневник Гардиън се спира на
Коментари Харесай

Кризата на климата чука на вратата, но разбирателство няма

В публицистична публикация през днешния ден английският ежедневник " Гардиън " се стопира на почналата в японския град Осака среща на върха на Г-20, като показва, че от самото си учредяване този конгрес на международните водачи е най-много място за опознаване и за опити да се намерят допирни точки в позициите. В последна сметка обаче тези срещи на върха остават в паметта най-много с блъсканицата на водачите на присъстващите страни да застанат на първия ред на груповата фотография.

Ако има един проблем, по който тазгодишният конгрес на Г-20 би трябвало ясно да покаже световно водачество, това е рецесията, обвързвана с климатичните промени, акцентира вестникът. Тази тематика в действителност участва в дневния ред в Осака, само че макар напъните на страни като Франция, няма изгледи за съществени и ефикасни дейности. И това не е изненадващо за група от страни, които съвсем са утроили дотациите, които отпускат за електроцентрали на въглища сред 2013 и 2017 година, като водещи с това отношение са Китай, Индия и Япония. Но точно решението на Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от споразуменията за климата и да се върне към потреблението на фосилни горива основава средата, в която виреят тези ужасни рецидиви, акцентира " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Но саботажите на Тръмп не завършват с това. Американският президент употребява тези лидерски сбирки не с цел да гради съюзи за решение на общите проблеми, а с цел да бие по своите съперници, а от време на време даже и по тези, които се допуска, че са му съдружници. Той не търси общо единодушие, което съгласно него е за баламите. Той търси да наложи американския интерес над другари и врагове без разлика.

Това е повода тази поредна среща на върха да е към този момент засенчена от все по-сериозната комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай (Тръмп ще има двустранна среща със Си Цзинпин в събота, на която ще забележим единствено всички да се усмихват), написа в публицистичната публикация. По-нататък в нея се напомнят някои от последните много грубовати рецензии на Тръмп против основни близки съдружници и сътрудници, като Япония, Индия и Германия. Според вестника плануваните срещи на Тръмп с техните водачи в Осака наподобяват като част от преднамерена разрушителна тактика за внасяне на раздори.

Според " Гардиън " обаче опитите на Тръмп за изнудване и заплашване са селективни. Вестникът отбелязва, че в навечерието на форума в Осака той не е отправял нападки против съветския президент Владимир Путин, чиято страна систематично се е намесвала в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, и против саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който преди малко бе упрекнат от Организация на обединените нации, че е провел злокобното ликвидиране на опозиционния публицист Джамал Хашоги.

Подобно на Организация на обединените нации, Г-20 е един надълбоко разочароващ конгрес. Присъщите ограничавания на една организация, която не може да даде водачество по съдбоносния проблем за рецесията с климата, която прави непохватни опити да ограничи световните вреди от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, и която наподобява удовлетворена, че идващият й конгрес ще бъде в Рияд, са фрапантни. Но ние живеем в световно общество и световна стопанска система и конгреси за световно ръководство на тези процеси са по-необходими от всеки път. Затова колкото и посредствен да е Г-20, въпреки всичко по-добре е, че има нещо като него, в сравнение с нищо, заключава " Гардиън "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР