В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст

...
В разгара на лятото фирми и горски стопанства регистрират ръст
Коментари Харесай

Доц. Георги Костов: Реалната цена на дървата е 60-70% над миналогодишната

В разгара на лятото компании и горски стопанства записват растеж в продажбите на дърва за огрев. Обяснението е в по-високите цени на газа и електрическата енергия. Тази година за първи път социалнослаби хора могат да закупят дърва за огрев на по-ниски цени от пазарните. Това става посредством основаните централни хранилища по места. Единственият в област Кърджали подобен склад е в Момчилград. Държавното горско стопанство към този момент стартира раздаването им, за което е основана нужната организация, описа шефът Веселин Райчев пред кореспондента на БНР Валя Апостолова:

" Засега сме продали към 200 кубика, пространствени. Имаме записани още за към 150 кубика. Раздаваме по 5 кубика на семейство. За по-големите села, като Припек, сме планували сечища, от които да имат подготвеност хората да добиват сами "

Цената на дървата от горското стопанство е 95 лева на тримерен кубик и не е изменена от предходната година. В другите места обаче стига и до 130 лева Причината - част от дървата се продават от компании, а заводите оферират високи изкупни цени - до 190 лева Така компаниите избират да продават на заводите и се появява недостиг на дървата за огрев.

Раздаването на дървата за огрев е по описи, направени от кметовете. От горското стопанство твърдят, че няма да разрешат в тях да се записват хора с желания към политическа партия, каквито случаи е имало преди години.

За БНР доцент Георги Костов - учител в Лесотехнически университет и някогашен заместник-министър на земеделието с сектор „ гори “ разяснява, че тук-там има недостиг.

„ Хубавата вест е, че за разлика от диалозите за природния газ, дърва в България има! В гората има доста дърва и те могат да бъдат добити. Големият проблем е, че не могат да бъдат добити на тази цена, която разнообразни политици, имам предвид съответно Нинова, преди 6 месеца обещаваше “. Според него действителната цена на дървата е 65-70% над миналогодишната:

„ Дървата за огрев зависят от цената на труда за рандеман в гората. Миналата година добивът на един тримерен кубик в случай че е коствал към 12-13 лева а сега междинната цена е към 22-25 лева На последващо място - товарните разноски. На един тримерен кубически метър беше към 10 лева в този момент е към 16 лева - т.е. 60% от горната страна. Следва превозът с автомобил. Цените на горивата се удвоиха и надлежно цената на услугата се усили с 50-60%. Няма кой да добива и да продава дърва на цени от миналогодишните, откакто всичко е друго “.

Според Костов, би трябвало цената да бъде оповестена почтено, а МТСП да дефинира и поддържа обществено слабите.

„ Кметовете дават описи, само че в тях не е ясно кой е обществено слаб и кой не е. Независимо от изказванието, че няма партийни пристрастия, тъкмо партийно работят “.

Според него с дървата може да има нова спекулативна рецесия, сходна на тази с олиото – да изчезнат от пазара, до момента в който цените се възстановяват. Паниката може да докара до похищения върху гората, предизвести той. Необходимо е страната да ускори контрола.

В момента хората се презапасяват поради неприятните сигнали в енергетиката. Повишеното търсене, при недостиг на пазара, води и до растеж на цените.
„ В България потреблението на дърва за огрев, обикновено, годишно е към 2.5 до 2.8 милиона плътни куб. метра. Още към 2 милиона кубика с съвсем същите характерности се употребяват от огромните фабрики. Щом заводите могат да си разрешат да вдигнат цената е от предходната година от 90-100 лева на 160-170 лева очевидно, че това е пазарната цена, тъй като тези фабрики играят пазарно. С други думи оставете пазарът да реши въпроса с цената. Дърва има. Не можете да накарате частните компании, които имат пазарна цена от 160 лева да продават на 80 или 90 “.

Костов разяснява и оповестеното от Корнелия Нинова желание страната да прескочи медиаторите и да стане търговец на дърва.

„ Ето, шест месеца по-късно, сътрудника сподели, че в Момчилград е складът, в който карат от Горско стопанство Крумовград. Защо не е в Крумовград? Значи към 80-100 километра да докараме от Крумовград до Момчилград, да стоварим дървата и по-късно да ги връщаме в противоположна посока - това дейно ли е? Да не приказваме за претоварването 1 – 2 пъти “.

Има риск дървата да бъдат употребени като политическа стока. В дребните обитаеми места е процедура да има закъснение в доставките за да бъдат уверени гласоподаватели да гласоподават по избран метод, сподели доцент Костов.

Потреблението на дърва за огрев се усилва, тъй като по дребните места се бави внедряването на други възможности като газ и фотоволтаици, безапелационен е той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР