В Районната прокуратура в Стара Загора спрямо 46-годишния мъж от

...
В Районната прокуратура в Стара Загора спрямо 46-годишния мъж от
Коментари Харесай

Потвърдено: Барикадиралият се мъж в Казанлък е подпалвач на заведението, горяло вчера в града

В Районната прокуратура в Стара Загора по отношение на 46-годишния мъж от Казанлък, който през вчерашния ден беше изведен от специфични полицейски части от дома си в квартал „ Изток “, се следят две досъдебни производства. Това сподели през днешния ден на брифинг пред Съдебната палата в Казанлък заместник-районният прокурор към Окръжна прокуратура-Стара Загора Мария Михайлова.

Първото е за палеж, а второто е за безчинство, съпроводено със опозиция против органи на реда, които са изпълнявали своите служебни отговорности, уточни тя. „ Второто действие се въплъщава с изключителна смелост и цинизъм и е осъществено при изискванията на рисков рецидив “. 

Около 8:30 през вчерашния ден е получен сигнал за горящо заведение в квартал „ Изток “, изпратени са полицейски и пожарен екип. Огънят е овладян, стартирани са процесуално-следствени дейности под надзора на Районна прокуратура–Стара Загора и е открит причинителят. На адреса му е изпратен полицейски патрул, мъжът е почнал да хвърля стъклени предмети и тухли по полицейските чиновници и техния автомобил. Барикадирал се е, което е наложило на място да дойде профилиран отряд на Министерство на вътрешните работи. Лицето е било арестувано, уточни още Мария Михайлова. 

Мъжът е с извънредно богато правосъдно минало – осъждан е неведнъж за закононарушения срещу превоза - ръководство на МПС без съответното удостоверение и след приложимост на алкохол, посочи Михайлова. Част от закононарушенията, за които е бил съден, са срещу собствеността. Търпял е дейно наказване „ отнемане от независимост “ три пъти – през 20212, 2018, а последно е освободен на 10 юни 2021 година. 

Наложи се да прибегнем до съдействието на Специализирания отряд за битка с тероризма към Министерство на вътрешните работи, защото имаше опасност към чиновници на полицията, на които лицето е споделило, че има огнестрелно оръжие и ще го употребява против тях, напомни шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора старши комисар Николай Колев.

Мария Михайлова посочи че е осъществено претършуване в дома на мъжа в условия на необходимост, само че все още прокуратурата не може да даде данни дали там е открито огнестрелно оръжие. При условия на необходимост се работи, когато в жилище, автомобил или друго място са налице задоволително данни, че се задържат предмети, които касаят предмета на доказване по съответното произвеждане, уточни тя. 

За закононарушението, касаещо палежа, по отношение на Наказателния кодекс се планува наказване „ отнемане от независимост “ от една до осем години, а за квалифицираното безчинство – „ отнемане от независимост от една до шест години “, уточни още Михайлова. Тя акцентира, че прокуратурата е безкомпромисна и обвинителен акт против мъжа ще бъде направен и импортиран в границите на седемдневен период, какъвто е срокът за привършване на бързото произвеждане. 

Има разпитани лица, през днешния ден предстоят нови процесуално-следствени дейности, с цел да се уточни обвиняването. Ще бъде взета съответната мярка за неотклонение, съгласно правосъдното му минало и събраните досега доказателства, сподели наблюдаващият прокурор Иван Червенков.

Към момента продължава да се работи по постъпвалите сигнали против 46-годишния мъж и следва да бъдат докладвани към прокуратурата, разяснява началникът на Районното ръководство в Казанлък основен контрольор Петко Стойнов. Тези сигнали касаят най-вече хулигански прояви, посочи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР